Friday, 17 October 2014

Dzarif and Lego.


Antara ciptaan lego my autistic child.








Thursday, 18 September 2014

Aktiviti Cuti Sekolah 2

17 September 2014 Selasa



Ini pulak aktiviti pada hari Selasa. Mula dengan eksperimen volcano (corn starch, vinegar, baking soda and food colouring). Lepas tu the boys buat art and craft - spoon animals.  Beli the box tu dah lama  , saja simpan for cuti sekolah, at least banyak bahan boleh digunakan especially when the boys boring.





Petangnya pulak, we have fun with our own map ... I lukis basic jalan, Dzai tambahkan dengan tempat-tempat yang dia familiar.  Then I asked him to tambah 'accessories' yang lain seperti kereta, trucks, helicopter, etc .. and ahdik lagi best, tambahkan dengan his dinosaurs .. sibuk halau dinosaurs dia "go house". Again, this is one of good speech therapy activity with the kiddos. sambil melukis, bermain, kita galakkan dia menceritakan kisah 'map' dia. function kenderaan yang ada. nama tempat2 yang dia suka pergi.




Aktiviti Cuti Sekolah 1

Tarikh : 15 Sept 2014 Isnin












Ini antara aktiviti pada hari  Isnin 15 Sept 2014. Aktiviti melukis. Siang tu , teacher mummy mintak Dzai melukis our set of fingers. And then mewarnakan. walaupun ahbang dah tahu, kita ada 10 jari, is a good lesson for Dzayd tu.  

Yang gambar dinosaur tu pulak, Dzai copy from a book ... and the 2 dinosaurs yang besar tu dilukis by their babysitter , Mr Hubby ahaks.





Malam tu pulak, we played words/pictured Bingo. Buku yang I beli from BBW last year kot , baru sekarang nak main , sebab tunggu students ready dan faham cara bermain hihihi ... just a simple game. kad merah yang kecik2 tu, ada gambar as dalam kad besar tu. siapa yang dapat complete his/her card tu dengan gambar2 yang ada, is the winner.  Kalau dalam internet pun banyak printable words bingo ni.  I like it so much sebab from the pictures anak2 boleh sebut nama benda seperti di gambar. a good speech therapy material/play.






Wednesday, 17 September 2014

Hello

Assalammualaikum


Its been a while since I post anything here. Reason being? Sejak tak ada wifi at home mmg agak susah nak berblogging. Why no wifi? My P1 ada problem sejak awal tahun. Paying monthly bill such a waste sebab , mmg kurang dapat gunakan internet , tiba2 dapat notification quota fully used. pelikkan, mulalah suspect ada orang pakai/curi line. then few months after that , langsung no connection. so fed up, nak cancelled, ada masalah 'contract'. even though has been using P1 since 2008 ke 2009, adalah 2 years back dorang review balik my package, dapatlah diskaun murah rm10, tu yang termasuk dlm contract. fight punya fight , bising lah makcik ni, alhamdulillah dapat jugak cancelled , sebab dah geram nak bayar RM89.00 per month tapi hapah kejadah tak dapat. Oh, kenapa no connection? rupanya dorang ada masalah kat menara terdekat, or something like that.

Then , ambik broadband. pun quota cepat habis. kali ni sendiri salah ahaks , sebab my Dzayd suka layan youtube pasal dinosaurs, psl documentary trains hahaha manalah tak exceeded quota. 

So here I am , rindu bukak blog. Rindu nak merapu ahaks. so many things to tell (wallahualam ada ke tak orang nak baca) hahaha.

Life mmg quite busy with one active toddler. Alhamdulillah Dzayd is 2 years 9 months old. Phewwwww a totally different experience compared to his brothers hahaha .. with Dzai , we had a very hectic life masa dia umur Dzayd sebab masa ni mmg dia tengah hyper tahap 10. but basically, senang nak jaga dia sebab tak banyak kerenah.

But with Dzayd ... dengan merajuknya, dengan pandai marahnya, dengan demand mcm2, dengan mulut dia tengah nak pandai bercakap, dengan attitude "I know what I want and I must get it or else, I will pujuk ayah sampai lembik" nya .... fuhhhhhhh .. setiap hari bergaduh dengan si kecik ni  !

Cuti sekolah tak kemana .. as usual ... I plan few things for the boys supaya dorang tak bosan and supaya mummy pun tak pening with the fight antara both boys .. yang suka carik gaduh si ahdik tu..... nasiblah dapat ahbang yang penyayang dan penyabar. 




Basically this is the structured play for the boys this week. Dalam masa 'kecemasan' or ada masa tambahan, I selitkan juga free play , mostly tarik je apa2 yang ada di rumah such as skittles, workout through youtube (yep the kids suka and ejoy all the movement especially the jumping), or paling tak, read a book.

But at least, kalau ada plan macam ni, at least tahu and nampak dah activity sesuai untuk dorang and boleh siapkan the material sebelum bermain.

And ... I tengah kumpul macam2 material, information regarding homeschool. Planning to do homeschool (secara serious dan doakan mummy tak culas) next year for my lil Dzayd.

Reasong being : Januari 2015, umur dia baru masuk 3 tahun 1 bulan. Kalau ikutkan tahun dah 4 tahun. But his dad tak confident dia ke sekolah dengan umur macam tu. well ..... anak bongsu kan ... bongsu and bongsu (his dad), manjalah ... so i decided to homeschool him for a year, dengan harapan insyaAllah he will be ready for his kindie tahun 2016 and 2017. Antara my main objective untuk Islamic Homeschool for Dzayd ni , untuk prepare dia for writing (pegang pencil), toilet train, knows alphabet and numbers, and basic islamic subjects. 

Banyak benda nak kena cari and baca ... wish me luck!
 

Tuesday, 10 June 2014

Getting organised for BBM




Actually pening kepala dengan hal storage dan organiser barang-barang BBM, art and craft, stationery and others. Hari tu bersepah jugaklah sana sini.

Until terjumpa storage box ni kat Daiso and it cost only RM5 saja.

Okay. Borong.

Selesai hal barang kecik2 yang bersepah ni.

Lega bijik mata tengok water colour, tempera, finger paint, brush satu bekas.
Glue, gunting, pencils, crayon and whats not satu bekas.
BBM for english satu bekas .... and other subjects tu.

Yeeyyy tersusun lah sikit 'homeschool' kami ni. 

Alhamdulillah.

Thanks to bekas daiso harga rm5 tu :)

Sensory box-smell and taste



Sharing di antara lagi kegunaan bekas telur. So dont throw it away.

Contoh sensory box for smell and taste ni, I buat :

garam - masin
gula - manis
susu - manis
serbuk koko - pahit
teh uncang - wangi
tartar sos - masam
sprinkle - manis
spices - pedas / berbau

 

Thursday, 5 June 2014

Alphabet ideas for toddler

Kesinambungan dari activiti pada 3 June 2014.  

Salah satu cara saya mengajar Dzayd, 2 year 6 months, huruf ABC. Yes, I know , ramai budak-budak umur dia dah pandai ABC etc. Cuma I nak ajar dia berperingkat, dan nak ajar dia sampai dia betul-betul mengenal huruf, bukan hanya 'menghafal'. Dan pada masa yang sama saya ajar dia phonics.






The alphabet flash cards I print from internet, and laminate it.  Kalau boleh pilih yang berwarna cantik dan ada gambar yang dia kenal. 

Then another set of letters, I tulis tangan di atas kertas berwarna. Kemudian I minta Dzayd padankan huruf di kertas berwarna itu dengan huruf yang bergambar.


 


Alhamdulillah, Dzayd dapat padankan huruf-huruf itu dengan betul kecuali ada 4,5 huruf yang dia confused dan dibantu dengan abang. 

Love this letter recognition activity. 

Art and Craft - lil' caterpillar




Last week, our house kena 'attacked' dengan ulat bulu. Ahaks. Mengerikan, menggelikan dan macam misteri nusantara pun ada sebab every morning jumpa depan rumah.

Sebabnya? My jiran kat sebelah ada pokok mangga, and rumput2 agak panjang. Masa tu dia tengah potong, tebas rumput and pokok tu , maybe all the ulat bulus migrate ke my house hahaha and plus ada renovation depan rumah. Entah bersangkut ke tak ahaks

Then the kiddos excited sebab first time tengok caterpillar. So jadilah idea for mummy to make art and craft ni.

Kertas tu I beli kat arts shop, tambah mata, pipe cleaner yang berbulu tu jadilah caterpillah ahbang Dzai. 

Tuesday, 3 June 2014

Aktitiviti cuti sekolah @ 3/6/14

 



 Okay, lets keluarkan Tuesday Box.

Mummy still tak sihat.  Dzai kena jumpa paeds sebab batuk teruk , plus dia kan ada asthma, so agak risau bila masuk hari ke 3 still tak okay bertambah teruk. But aktiviti still diteruskan kalau tak budak-budak ni boring.

 


This folding and cutting/pasting is for lil Dzayd. Activity yang easy peasy for him. And this is good for his fine motor skills. Sebab melibatkan melipat kertas, menggunting dengan bantuan mummy, ofkos dan menggunakan gam.



This alphabet flash cards pun for Dzayd. Actually i buatkan another set of alphabet in small pieces, and then i mintak Dzayd letak yang alphabet in my handwriting tadi di atas these flash cards. This is for alphabet recognition. Alhamdulillah. Even though dia belum tahu lagi sequence A to Z, but for all the letters, cuma 4,5 saja dia confused.  Yang lain dia letak betul.


Ini pun untuk fine motor skill Dzayd, which ahbang pun excited nak tolong buat.  Just masukkan pipe cleaners (yang berbulu warna warni tu) kedalam lobang-lobang kecil bekas tu. Aktiviti ini memerlukan eye and hand coordination dan juga focus.  Dzayd pandai, each pipe cleaner masuk dalam each lubang .



 This is for Dzai. Nombor dan perkataan.  Masukkan pingpong ball yang I dah tulis nombor ke dalam mangkuk yang I dah label dnegan perkataan.  Hari ni buat 10, 20, 30, 40 dan 50 dulu. Nak cari bola pingpong lagi hahaha




And lastly , for arts and craft. Caterpillar. Belum buat lagi semasa post ini ditulis . Students tengah seronok main berkejaran dalam rumah.

Sunday, 1 June 2014

Aktiviti Cuti Sekolah @290514



Last thursday Dzayd was down with selsema. So dia macam tak ada mood nak buat apa-apa kecuali mengacau ahbang hahaha . 
 
Selain dari buat aktivity books , lesson plan for the day is time and day. Menggunakan 'clock' dan buku mengenai masa yang menggunakan marker dan boleh dipadam.  Verditc : he's still struggle dalam sequence hari , dalam BM mahupun English.  Untuk waktu yang simple boleh lah macam 12.00, 4.00 .. but kalau 4.30 or 5.15 susah bagi dia nak membayangkan macam mana. So  ... practise .. practise