Thursday, 17 April 2014

Healthy food, healthy life ... katanya






Since kebelakangan ni my other half is really concerned with his health, his weight, the way he eats and occasionally blame the cook sebab masak yang bagi dia gems .. hahahaha. So lately dia rajin jogging, siap beli buku cookbook diet cara GFCF (gluten free casein free , which dengan Dzai pun I tak dapek nak buat), cookbook on healthy foods and whatsnot.

But well I guess, middle age crisis kot ahaks ... 

Anyway, ku ikutkan je lah rentaknya . Nak jogging pagi2, okay no hal, jogging lah sesorang hihi.. nak tukar cara makan, boleh jer .. only for him, but not for me, ku sayang lemak2 di serata badan ini. hahaha

So semalam apart of nasi goreng salmon (yang digoreng dgn olive oil), I buatkan dia simple salad. Baby butterhead with baby tomato and baby capsicum yang I saute dulu .. vaavavava semua baby. Lepas tu bagi picit Kewpie Roasted Sesame and sandwhich spread sikit. And walnut sikit.

Verdict : yang kecik dua orang tu pun layan salad ... ahdik pun dah pandai, bila nampak jer, "ayur".

Alhamdulillah


Thursday, 10 April 2014

Hospital lagi .. kali ke4

Dalam post terdahulu, I pernah tulis pasal Dzayd yang keluar masuk hospital. Until now, alhamdulillah, everytime masuk hospital, the blood tests come out negative. Semua ok, no abnormal . Even blood test to test antibody and immune system pun dah buat. Well I guess, I have one super sensitive cute boy in da house. Teringat cerita "Bubble Boy" ahaks.

And my friends and cousin, keep reminding me yang dugaan Allah bagi tanda Dia sayangkan hambaNya , cara kita lebih dekatkan kepadaNya dan nikmat yang akan kita rasai nanti, insyaAllah.

So last Wednesday, 2 march 2014, untuk kali ke 4 dalam tahun ini, just 1 week sebekum tu baru discharged from 1 night admission sebabkan early fits. Kali ni pulak viral fever , ulcer (and herpes stomalitis). Masa paeds cakap herpes tu, I pandang Mr K, dia pandang I balik. Tanjat! RUpanya herpes is not only in STD disease , heŕpes stomalitis ni quite common dgn kanak2. Okay, new things learned.

Mula-mula dia selsema hari Selasa tu. Then rabu tu we went to see our paeds, dr nasir, in the morning. Then pergi makan lunch, balik rumah, his tempmspike tp 38.8 and 39.3 at 6.00pm. Knowing demam Dzayd yang akan melonjak naik sampai pernah 40, dengan menggigilnya especially pada waktu malam, plus baru keluar hospital pasal fits, we quickly ke emergency Ampang Puteri. And yes, that night, his temp tak kurang 38.5, menggigil sepanjang malam , and demam low temp hanya selepas 72 jam. He was testes for dengue, tapi negative, alhamdulillah.

It was a tough week. Memang Dzayd refused to eat and drink sebabkan ulcer yang penuh dalam mulut sehingga ke tekak. Even selepas balik hari Ahad pun, dia masih takut-takut nak makan dan minum. Another trip to dr nasir clinic semalam but alhamdulillah, nothing serious.

InsyaAllah, semoga Dzayd bertambah sihat.. and no more admission ke hospital lagi .... tak best duduk hospital tu


Posted via Blogaway

Tuesday, 18 February 2014

Homeschool : Minggu 17/2 - 21/2/14




Material yang dah siap untuk lesson plan minggu 17 Feb hingga 21 Feb for both boys. Untuk tahun ini I banyak tumpukan perhatian untuk mengajar Dzarif membaca both in BM and English , simple math, ejaan dalam BM dan English. Untuk aktiviti book Dzarif, I gunakan syllabus kindergarten year 5-6 , sesuai dengan keadaan and neuro age Dzai (http://mummydhk.blogspot.com/2014/02/mencari-yang-sesuai.html

Untuk Dzayd (2 tahun), I kena concentrate banyak benda and I suka ambik montessori approach dalam mengajar dia and ada activities yang ahbang pun boleh join sekali.

A - untuk Dzayd. Numbers recognition. Matchkan number di ikan dengan number di pegs.

B - untuk Dzai. Numbers recognition. Matchkan nombor dengan perkataan.

C & D - sama jer gambar tu hehe .. for both boys. colours sorting. asingkan beads (tak tau nak panggil apa bulat2 tu) dalam mangkuk yang sama warna. using kitchen thong or chopsticks. good for fine motor skills.

E - untuk Dzai. Numbers recognition tapi ini untuk nombor 'puluh' - sepuluh, dua puluh etc

F - untuk Dzayd. letter of the week C - cat and cacing.

G - untuk Dzayd. counting. menggunakan star or any BBM or any material untuk mengira mengikut flash cards.

H - untuk Dzai. mengeja menggunakan alphabet beads.yang ni pun promotes creativity and fine motor skills activity.


For gambar C and D, dah buat tadi. Ahbang guna chopstick, senang jer for him. Warna pun dah kenal.  For ahdik, alhamdulillah dia recognised yellow and green kalau tak silap. But nak pakai kitchen thong tu dia tak pandai lagi. But at least dia ada mencuba tadi, itu yang penting. 

Mungkin akan tambah dengan finger painting or homemade playdoh for sensory.  Tengok kalau sempat. 




Monday, 17 February 2014

Mencari yang sesuai



I akui salah satu benda yang paling susah adalah mencari material, buku aktiviti, reading books etc yang sesuai untuk my autistic child. He is 9, but belajar di PPKI , yang memang jauh berbeza dengan syllabus and subjects Darjah 3 mainstream. and his neurological age (mind age) is about 3 tahun kebelakang, so dalam 6 tahun lah kiranya Dzai ni.

Mengambil kira faktor-faktor di atas dan juga cubaan berkali-kali menggunakan buku aktiviti yang lain .yes, rumah ni dah macam kedai buku tapi sayang banyak aktiviti books digunakan separuh je. agak-agak tak sesuai dengan pemahaman dia, I stopkan and tukar buku.

So last week, we went to a bookstore Hasani di Sri Rampai. Banyak sangat pilihan, tapi I tertarik dengan isi kandungan buku aktiviti ni dari Mind to Mind. Alhamdulillah, I rasa , after berpuluh puluh buku, I have made the right choice. 

And untuk reading material, I berbalik kepada Bacalah Anakku. Terpaksa beli lain sebab yang lama dah diberi kepada kawan. Alhamdulillah, today 17/2/14 , dah baca buku ke2. 

For English, I gunakan 2 books. Satu Peter and Jane. Satu dari Robin's. But for reading in english I tak menaruh harapan sangat sebab Dzai agak confused phonics english and BM.

Wednesday, 22 January 2014

Dzai : tuition at home : week 3 : Math

Semalam subjek Math for home tuition ahbang Dzai.


Masih menggunakan kindergarten syllabus. Alhamdulillah untuk aktiviti diatas, dari 10 soalan , hanya 1 saja dia jawab salah .. dunno whether dia meneka or not, but for me , its his effort and hopefully berpanjangan.


Ini math aktiviti dalam BM pulak,s till kindie syllabus. Alhamdulillah utk penyelesaian masalah dia dapat selesaikan dengan menggunakan beads sebagai BBM.


Sebelum start 'kelas' , I sediakan dulu apa yang patut mengikut subjek. and proses belajar tak lebih 20 minit, normally dalam 10 minit jer, dah cukup ... because I tau kalau lama lagi, nanti Dzai akan hilang concentration. 

Dzayd : Homeschool Lesson 1 : Sensory Play



Cerita semalam.  Sensory play activity , bermain dengan salt .. one of recommended activity untuk pre writing. Its fun and its cheap ahaks.. cuma gunakan sebungkus garam halus and bekas, which I guna aluminium baking tin. Minggu ni minggu A dan nombor 1-3 , so semalam bermain dengan Dzayd untuk A and nombor 1.


Mula-mula Dzayd tak nak sentuh. Dia geli. Padahal pasir boleh je sentuh.  Rumput, daun semua boleh... after beberapa kali mencuba , baru dia nak ikut buat... dapatlah buat nombor 1, lepas tu menconteng hahaha 

Tuesday, 21 January 2014

Materials using for Dzayd's homeschool

Disclaimer : I am not a teacher or education professional.  Apa saja yang dipost in my blog adalah melalui pengalaman dengan anak-anak, berpandukan buku-buku, blogs, articles and googles. Hanya berkongsi idea dan pendapat bersama ibubapa yang lain. Thanks


Today, I'm gonna shared few materials yang selalu or akan gunakan with my student kecik tu.


Lesson Plan.  Paling penting.  Kalau tak nanti I meraban dalam kegelapan ahaks.  At least bila dah ada plan, schedule macam ni, terurus sikit... kita tahu mana kelemahan anak kita. Plus we can variety the activity, tak adalah ulang-ulang yang sama ... for Dzayd's age (2tahun 1 bulan), flash cards merupakan material yang penting untuk membantu dalam pembelajaran dia.




This wood 'puzzle' adalah contoh recycle.  Actually ni bekas alphabet beads beli untuk Dzai, the base cantik sangat, so I keep it sampailah idea nak gunakan macam mana sampai.  I'm going to used it with alphabet yang i dah laminate. Plus going to play macam maze or teka teki. and pointing game. contoh show mummy A. show mummy W... Dzai pun suka game macam ni.



Antara flash cards yang I ada, dari pelbagai jenis dan publications, BM or English.


I suka kumpul stickers. Banyak gunanya especially masa nak buat art and craft.. whether dalam buku or yang 3D stickers tu. So I memang kumpul dekat 2 tahun dah ahaks ... bila buat collage or any craft, memang handy sangat


Lagi contoh recycle .  Bekas telur.  Yang plastik tu I selalu gunakan untuk Dzai bila dia kena mengira more than 20.  I will used any beads, or pegs, or anything for him to count ... dengan Dzayd belum lagi.  Yang bekas telur besar tu no idea lagi, simpan je dulu


This is my art and craft box.  Ada buttons, beads, pipe cleaner, mata pun ada .. gunting and glue tu standard lah kan .. simpan dalam bekas macam ni senang, tak bersepah-sepah


Aluminium baking tin. Banyak kegunaanya. Untuk counting 'box', untuk salt sensory play, untuk water play, macam-macam lagi.. nak guna bekas plastik pun boleh.


The most important box of all. The counting box.  Ada macam-macam dalam ni. From beads, button, pom pom, apa saja yang boleh diguna sebagai counting material plus good for fine motor skills especially for Dzayd.


My second counting box, which dalam ni ada pegs biasa yang guna sidai kain tu yang I dah tulis numbers, colourful pegs , pegs yang ada gambar animals and of course, more beads!


Last but not least, my laminated flash cards.


Love using montessori as curriculum untuk homeschool Dzayd ni. Using apa saja yang ada di dalam rumah, using colourful and attractive materials .. and as I said earlier , montessori curriculum such as Practical Lovong skills, Math, Sensory, art and craft adalah sangat sesuai for my child.



p/s : I'm going to upload contoh2 material ni dalam FB Supermom0978 Stories for easy reference (atas permintaan a friend ;))

Monday, 20 January 2014

Dzai : tuition at home : week 3 : BM

Always choose the right time to teach you child, special needs or typical.  pastikan waktu itu dia dah kenyang, dah cukup rest, sihat dan dalam mood yang baik

Cara mengajar abang dan adik adalah berbeza.  Pertama , faktor umur.  Kedua, faktor subjek dan curriculum dan ketiga, faktor abang is special needs child, cara mengajar dan belajar adalah berbeza dari anak tipikal.

Untuk Dzai, seperti my post before, untuk tahun ini I akan concentrate for BM untuk membaca dan mengeja. same goes with English.  untuk math, hanya yang basic, biar sampai dia betul2 mengenal nombor dan juga ejaan barulah I akan proceed to next level.  and begitu juga untuk pendidikan islam, akan ajar dia Iqra and basic Islamic lesson.





This is the material that I used today.  Buku bacaan Cahayaku.  hanya 2 mukasurat saja hari ini. Cukuplah.  at least pembacaa 5minit lebih bagus inputnya dari I suruh dia baca 15 minit but nanti dia totally lost di awang-awangan .. tu cabaran mengajar my attention deficit boy. Buku aktiviti untuk ejaan KV+KV dan buku BM which I gunakan pra sekolah syllabus. 


This print out I tak baut sendiri.  Bought it online , from one of the group yang jual BBM.  But I dah out from the group sebab pening dengan notifications . alhamdulillah sempat beli this lovely print out.

Alhamdulillah, for today , he can sit for 30 minutes and amat-amatlah cooperative sekali. syukur.

Esok lusa tak tau lagi..ahaks.





Dzayd : Homeschool Lesson 1 : Warna

I thought that I can documented everything esp pasal 'homeschool' bebudak berdua ni tapi tak boleh jugak. Punyalah jauh skip dari minggu pertama (I ambik minggu pertama persekolahan). Tergendala sebab hari tu Dzayd tak sihat and admitted, then abang pulak demam , lepas balik adik demam semula tapi tak teruk etc etc. 

And I decided untuk start balik as at today 20 Jan 2014, as lesson 1, which is minggu warna dan letter of the week : A.

Untuk lesson hari ini, for language which is mengenal warna. and math (numbers). and sensory activity, as usual their fave, kinetic sand.  

For languange , introduction of colours/warna.  Disebabkan mat ni lebih banyak vocabs dia in english and ahbang pun communicate in english , so terpaksalah mummy ajar in english.  Today I just introduced 3 colours saja, which dia sendiri pun dah tau : yellow, red and blue. Using flash cards and barang2 yang ada di depan mata.

For Math, untuk lesson 1, i perkenalkan nombor 1-3 sahaja.  From one of the books I baca pasal early learning, ada 3 important steps dalam early learning activity 

  • Identification - this part kita perkenalkan kepada our kids . contoh : number : this is 1. this is 2. 
  • Recognition - this part where kita bertanya soalan kepada kids : show me 1 or can you show me yellow etc.
  • Recall - if the kids lepas part recognition, then baru proceed part Recall, which is the same as recognition , bertanyakan soalan : which one is number 1, or can you show me etc etc


This is what I call 2 in 1 activities : sambil buat sensory activity playing the kinetic sand, masa yang sama boleh ajarkan colours dengan Dzayd. Plus boleh bagi contoh warna yang ada depan mata dia

This is for Math/numbers/counting : using flash cards, kita boleh tambah any BBM untuk menjadikan the learning process lagi fun.  for this lesson 1, I gunakan material yang besar dan senang untuk dipegang

Saturday, 11 January 2014

Cerita Hospital in January 2014

Dzayd agak sensitive dengan issue health.  He was admitted for 8 times last year.  Tapi untuk demam saja only 4 times. Yang lain tu pasal selsema, rotavirus and tercekik coin. 

And it happened again, pagi semalam.  Actually Dzayd start demam on 8 Jan, hari Rabu dengan temp yang paling tinggi 38.4.  Lepas tu on 9 Jan hari Khamis, we went to see paeds.  Unfortunately our regular paeds Dr Nasir cuti.  Takpelah jumpa the second paeds yang biasa jumpa, Dr Lim. Since masa pergi tu demam dah redha, paeds cuma bagi ubat demam and antibiotik. Then we went back home.

Sampailah pukul 1.30pagi tu tiba-tiba Dzayd menggigil. Padahal jarak demam dah jauh, every 6 hours and temp pun rendah je.  Bila dia start menggigil, dia start menangis kuat.  One thing about my boy, dia bukan jenis melalak tak tentu pasal.  If dia menangis, meraung tu maksudnya dia sakit or ada something wrong.  Mula-mula we try to make him confortable, bagi ubat, pujuk dia .. but bila tengok almost 20 minutes tak henti menggigil tu, terus I pakai tudung, Mr K siap, bangunkan Dzai terus ke hospital. 

Sampai hospital his temp was 38.9.  Expected , rasanya masa dalam kereta tinggi dari tu but I jerlun dengan air, Letak je air, kain panas... so bertambah takut. MO terus cakap admitted.  Expected, again.  But unfortunately katil penuh, terpaksalah tidur kat bilik VIP that cost RM680.00 semalam.  TERPAKSA. sebab I memang tak berani nak pindah ke hospital lain.  First sebab jauh, second sebab rekod dia dari lahir sampai sekarang kat Ampang Puteri.  Plus Dr Nasir tahu dah history dia demam macam mana.



This is the VIP room. Pengsan dengar harga but sebab emergency tak ada bilik je ambik ni.  Masuk 3.30am on 10 Jan, pukul 3.30pm dapat bilik single standard , yang biasa we all stay. Alhamdulillah. Kalau tak... ayooo nak mengira different nak cover insurance, banyak jugak lah hahah

The first 24 hours admitted, he still demam with highest temp 38.6.  Lepas tu diikuti dengan muntah-muntah and cirit birit. Plus ulcer. Complete lah package Ahdik kali ni. 

Alhamdulillah, after drip dipasang, dengan antibiotics, nampaknya makin sihat cuma muka dia still looks tired.  Until now makan pun sikit je and minum tak nak langsung.  Kena tukar susu without lactose, tak nak dia... Bila bagi dia cakap 'das'-pedas and 'pa'-panas .. nak jugak his milk, terpaksa bagilah tapi dicairkan.

Rasanya by Monday dah boleh balik.  paeds ada tanya nak balik esok tak, but Mr K suruh ahdik rest lagi semalam until sihat betul-betul, sebab his temp still main-main at 37.3 , 37.4

Doctor diagnosis : virus infection .. something mcm tu lah. ada ganggu usus / saluran pemakanan dia sikit.

Sebab Dzayd ni memang sensitive. Kalau batuk sikit demam panas. Selsema je demam jugak.  Cirit pun demam.  But alhamdulillah , blood test semua normal.  Syukur.