Tuesday, 10 June 2014

Getting organised for BBM




Actually pening kepala dengan hal storage dan organiser barang-barang BBM, art and craft, stationery and others. Hari tu bersepah jugaklah sana sini.

Until terjumpa storage box ni kat Daiso and it cost only RM5 saja.

Okay. Borong.

Selesai hal barang kecik2 yang bersepah ni.

Lega bijik mata tengok water colour, tempera, finger paint, brush satu bekas.
Glue, gunting, pencils, crayon and whats not satu bekas.
BBM for english satu bekas .... and other subjects tu.

Yeeyyy tersusun lah sikit 'homeschool' kami ni. 

Alhamdulillah.

Thanks to bekas daiso harga rm5 tu :)

Sensory box-smell and taste



Sharing di antara lagi kegunaan bekas telur. So dont throw it away.

Contoh sensory box for smell and taste ni, I buat :

garam - masin
gula - manis
susu - manis
serbuk koko - pahit
teh uncang - wangi
tartar sos - masam
sprinkle - manis
spices - pedas / berbau

 

Thursday, 5 June 2014

Alphabet ideas for toddler

Kesinambungan dari activiti pada 3 June 2014.  

Salah satu cara saya mengajar Dzayd, 2 year 6 months, huruf ABC. Yes, I know , ramai budak-budak umur dia dah pandai ABC etc. Cuma I nak ajar dia berperingkat, dan nak ajar dia sampai dia betul-betul mengenal huruf, bukan hanya 'menghafal'. Dan pada masa yang sama saya ajar dia phonics.






The alphabet flash cards I print from internet, and laminate it.  Kalau boleh pilih yang berwarna cantik dan ada gambar yang dia kenal. 

Then another set of letters, I tulis tangan di atas kertas berwarna. Kemudian I minta Dzayd padankan huruf di kertas berwarna itu dengan huruf yang bergambar.


 


Alhamdulillah, Dzayd dapat padankan huruf-huruf itu dengan betul kecuali ada 4,5 huruf yang dia confused dan dibantu dengan abang. 

Love this letter recognition activity. 

Art and Craft - lil' caterpillar




Last week, our house kena 'attacked' dengan ulat bulu. Ahaks. Mengerikan, menggelikan dan macam misteri nusantara pun ada sebab every morning jumpa depan rumah.

Sebabnya? My jiran kat sebelah ada pokok mangga, and rumput2 agak panjang. Masa tu dia tengah potong, tebas rumput and pokok tu , maybe all the ulat bulus migrate ke my house hahaha and plus ada renovation depan rumah. Entah bersangkut ke tak ahaks

Then the kiddos excited sebab first time tengok caterpillar. So jadilah idea for mummy to make art and craft ni.

Kertas tu I beli kat arts shop, tambah mata, pipe cleaner yang berbulu tu jadilah caterpillah ahbang Dzai. 

Tuesday, 3 June 2014

Aktitiviti cuti sekolah @ 3/6/14

 



 Okay, lets keluarkan Tuesday Box.

Mummy still tak sihat.  Dzai kena jumpa paeds sebab batuk teruk , plus dia kan ada asthma, so agak risau bila masuk hari ke 3 still tak okay bertambah teruk. But aktiviti still diteruskan kalau tak budak-budak ni boring.

 


This folding and cutting/pasting is for lil Dzayd. Activity yang easy peasy for him. And this is good for his fine motor skills. Sebab melibatkan melipat kertas, menggunting dengan bantuan mummy, ofkos dan menggunakan gam.



This alphabet flash cards pun for Dzayd. Actually i buatkan another set of alphabet in small pieces, and then i mintak Dzayd letak yang alphabet in my handwriting tadi di atas these flash cards. This is for alphabet recognition. Alhamdulillah. Even though dia belum tahu lagi sequence A to Z, but for all the letters, cuma 4,5 saja dia confused.  Yang lain dia letak betul.


Ini pun untuk fine motor skill Dzayd, which ahbang pun excited nak tolong buat.  Just masukkan pipe cleaners (yang berbulu warna warni tu) kedalam lobang-lobang kecil bekas tu. Aktiviti ini memerlukan eye and hand coordination dan juga focus.  Dzayd pandai, each pipe cleaner masuk dalam each lubang .



 This is for Dzai. Nombor dan perkataan.  Masukkan pingpong ball yang I dah tulis nombor ke dalam mangkuk yang I dah label dnegan perkataan.  Hari ni buat 10, 20, 30, 40 dan 50 dulu. Nak cari bola pingpong lagi hahaha




And lastly , for arts and craft. Caterpillar. Belum buat lagi semasa post ini ditulis . Students tengah seronok main berkejaran dalam rumah.

Sunday, 1 June 2014

Aktiviti Cuti Sekolah @290514



Last thursday Dzayd was down with selsema. So dia macam tak ada mood nak buat apa-apa kecuali mengacau ahbang hahaha . 
 
Selain dari buat aktivity books , lesson plan for the day is time and day. Menggunakan 'clock' dan buku mengenai masa yang menggunakan marker dan boleh dipadam.  Verditc : he's still struggle dalam sequence hari , dalam BM mahupun English.  Untuk waktu yang simple boleh lah macam 12.00, 4.00 .. but kalau 4.30 or 5.15 susah bagi dia nak membayangkan macam mana. So  ... practise .. practise

Paper craft/origami at Kinokuniya





Selamat bercuti sekolah. Ahaks baru nak wish. Seperti biasa , kami tak kemana. Especially masa cuti sekolah ni, semuanya sebab nak pastikan Dzayd sihat.  Paeds pesan kalau boleh jangan bercuti masa ramai orang, especially kat pool. Dzayd kan sensitif yang amat.  But disebabkan kesian kat ahbang, we went to Morib Gold Coast (Theme Park) last week sebelum cuti sekolah start.  Sebabnya Dzai dah bising nak tidur hotel. So tak nak dia tak berhenti 'berzikir' pasal hotel ni, we all bawaklah dia.

Tadi bawak the kids to KLCC, dah janji dengan Dzai he can by anything sempena cuti sekolah ni, something yang dia boleh buat dirumah untuk isi masa lapang.  So he wants to buy Nano Block kat Kinokuniya.  Tiba-tiba nampak macam ada small group getitng ready nak buat paper craft dinosaur. And knowing that Dzai suka nak join benda macam ni, I terus tanya the staff and alhamdulillah ada spot for him.

Buat paper craft ala origami tu, buat dinosaur pulak memang favorite lah kan. Duduk diam concentrate buat. Awal-awal I told the staff that Dzai is autistic and he might need help.  Rupanya betul.  Towards the end bila semua dah siap and dia belum, dia dah start menjerit jerit "macam mana ni..saya tak siap lagi". Alhamdulillah the staff cepat2 bantu dia. Thank you so much staff of Kinokuniya KLCC this afternoon of your understanding towards my autistic child.

Friday, 30 May 2014

Aktiviti Cuti Sekolah @290514


Hari ini Khamis 290514, ahbang dapat buat banyak activities without or can I say, minimal gangguan from ahdik since Dzayd selsema today and tak berapa nak aktif macam biasa.  Kalau tak jangan haraplah tak ada tangan kecik menyibuk situ.

Acitvity No 1 - pagi
Manipulative and cognitive
Logico Primo from Magic English. Dzai mmg enjoy buat benda ni.  Macam-macam topik ada, He choose Zoo today. Cukuplah buat 5 helai which is dalam masa 5 minutes. Then sambung Activity No 2 , iaitu tengok CD Magic English untuk topik 'Hello'.

Activity No 3 - pm
English reading. This set ada macam2. So tadi baca for phonics , Alphabet i spy which Dzayd pun join and dia suka sangat and 1 reading book. 

Activity No 4 - pm
Art & Craft
Buat colourful clouds. Yep there is no colourful clouds but tu nak melatih imagination my son.  Menggunakan cotton ball, digam diatas drawing block and coloured with finger painting.  i selalu cakap art and craft is the best sensory activities, sebabnya contoh aktiviti tadi menggunakan finnger paint directly to kulit. Dulu Dzai tak suka semua ni sebab dia tak suka messy. And tanda dia ada masalah sensory but now alhamdulillah, he wouldnt mind letting his fingers / hands kotor dah. 

Activity No 5 - pm
Drawings. One of his fave. 

Activity No 6 - pm
Math activity.

nampak banyak kan aktiviti yang Dzai buat, but actually each activity I cuma limitkan paling lama 15 to 20 minutes, and paling kejap 5 minutes. Yang penting, Dzai knows that he needs to sit and complete his task on the table. Alhamdulillah, part nak kena paksa duduk or nak kena buat deal dah tak ada. Yang penting I need to find activities or task yang menarik perhatian dia. 

Esok kena fikir lain lak. ahaks

Thursday, 29 May 2014

Aktiviti cuti sekolah @ 280514



Cuti sekolah baru saja start semalam kan but I dah dengar complaints such as 'i am bored', 'kita nak buat apa nih', 'saya nak buat cookies' and the list go on and on and on.

So these is what we do semalam. Simple activities dan yang penting melibatkan Dzayd sekali.

Activity No 1- pagi
Manipulative and Cognitive
Lego always the best 'tools' in learning. Sebabnya its colourful, boleh saja nak bentukkan apa2 mengikut imaginasi dan kreativiti anak2 and kita boleh gunakan dengan pelbagai cara. So game semalam bukan pasal building anything. It just a simple game on colours and counting.  I mintak kiddos berikan lego mengikut size (kecil atau besar), warna dan juga mengikut jumlah cikgu mummy nak.  For Dzai memang tak ada masalah dalam mengenal warna dan numbers cuma dia ada masalah dalam concentration dan focus.  Jika instruction sekali dua mudahlah dia fahami, but masuk instruction untuk yang keempat , kelima dan berbeza permintaan, dia dah confused. For Dzayd pulak, simple counting 1 to 3 alhamdulillah dia tau and few colours dia kenal. 

Activity No 2 - noon
Arts and Craft 
Membuat teddy bear menggunakan coloured paper, paper plate, etc

Activity No 3 - pm
Disebabkan ahbang sibuk nak buat cookies, sugar cookies it is. Just a simple recipe cilok from buku masakan for kids.  Yang penting, he enjoyed the whole process. Dari menyukat bahan2, gaulkan ingredients sampailah uli semua dia buat. And he wants 'big giant cookies'. memang besar lah jadinya.  Its a good sensory activity too ... untuk biasakan rangsangan anak dengan menguli tepung, gula etc ... 

Activity No 4 - pm
Nampak macam perang je kan. Memang pun. Merajuk ahbang sebab si adik kacau his works.  Masa ni nak buat 3D puxxle, flower shop. as usual si kecik ada his own mind nak buat benda and Dzai pulak kena ikut step by step, instructions yang ada. So amukan terjadi, satu apa pun tak boleh buat. 

The end for 1st day of school holiday.

Thursday, 24 April 2014

Homeschool Dzayd : Cutting skills and pre writing skills



Ahdik tu macam real je kan ahaks. Pernah terbaca pasal siblings yang ada adik beradik Autism. Sebaiknya apa saja aktiviti, includes other siblings sekali.  Tak kisahlah bila di rumah or di luar. Since ahdik pun dah besar, 2tahun 4 bulan, dah boleh duduk diam kat kerusi and dengar instructions, so bila ahbang kena belajar, I akan letakkan ahdik di sebelah. Tapi kena remind him jangan kacau ahbang, and vice versa.

Semalam buat cutting .. using scissors. Ahdik still tak pandai pegang gunting lagi, cuma I nak biasakan dia . Pencil pun sama, kadang-kadang pandai pegang , kadang-kadang tak ... macam semalam, I just bagi a pencil and a book, nak conteng ke , nak ikut menulis ke, tak apa .. at least sehari mesti at least 5 minutes pegang pencil tu.