Saturday, 22 December 2012

selamat hati lahir, anakku .. alfatihah buatmu

Today hari lahir Dzafri, 4 tahun yang dulu ..

Sekadar mengingati hari yang sungguh bermakna buat me and hubby.  Hari kami diberikan kurniaan dari Allh SWT ... hadiah yang begitu cantik dan sempurna.

Walaupun umurnya tak panjang, namun kelahirannya begitu indah dan cantik sekali.

Sentiasa segar dalam ingatan.

I told Dzai today birthday adik dia, Dzafri when we went to his place pagi tadi.

Before this I thought Dzai faham maksud kematian, tapi hari ni , sangkaan I meleset.

He doesnt understand a thing about death.

When our car sampai ke tanah perkuburan tadi, and after I told Dzai yang today Dzafri's birthday, dia melonjak gembira and told us : "yeey yeey , adik tak mati (dia belum tahu perkataan 'meninggal) ... yeeyy yeyy ayah nak ambik adik balik ..."

:(

Kerinduan yang jelas terpancar di hati abang Dzai.

Mungkin selama ini dia sangka adik Dzafri 'tinggal' di sana ... and mungkin for the reasons yang only Dzai tahu, adik 'ditinggalkan' disitu .....

Entahlah .. lepas dengar tu, me and hanya pandang mr hubby yang hanya mampu cakap, "adik dah tak ada Dzai ..."

Bukan I sorang saja yang rindu my lil teapot ni.

Ayah dia memang rindu sangat dengan Dzafri.

And now , we know , abang Dzai pun sama cuma dia tak pandai nak meluahkan saja melalui kata-kata.

Al fatihah

Ada kawan tak?

Anak-anak autisma ada masalah untuk berkawan.  Salah satu ciri autisma : social skills problem.  Bukan TAK NAK, tapi menghadapi masalah untuk berkawan dan berkomunikasi.

Dzai tak ada kawan. Kawan yang betul-betul dipanggil kawan. Cuma ada kawan sekolah , kawan yang dia main di sekolah tu pun tak tahu nama ... anak-anak my friend ... his second cousins.

Itu saja.

Sedih?

Entahlah.  Mungkin Dzai belum nampak lagi 'keistimewaan' berkawan ni, and I rasa pun tanpa kawan, dia masih lagi boleh bergembira , happily playing with his lil' brother, his ayah or friends yang datang ke rumah.  Doing origami by his own pun dah cukup buat dia happy ... 'kawan' dia sekarang ada kertas-kertas origami.

But this morning, bila I bertanyakan sama ada Dzai ada kawan atau tak, jawapan jujur yang dia berikan buat I termenung dan menangis.

"Yes, Dzai have friend ... ada ... you are my friend, mummy ...."

Terdiam kerana bangga dan gembira walaupun sering kena marah sebab tak nak membaca, selalu menjerit tak tentu pasal, tak nak buat ulangkaji, asyik nak tengok TV .. dia masih menganggap mummy yang garang ini sebagai kawannya. 

Tapi hati menangis mendengar jawapan itu sebab , Dzai mengharapkan mummynya ini akan selamanya berada bersama dia .. but macam mana nak bagitau my PDD boy ini , ajal, maut, kesihatan bukan di tangan kita ... dan jika umur panjang sekalipun, satu hari nanti Dzai mungkin terpaksa berkawan dengan orang lain jugak, bukan mummy sorang ...

Apa pun . buat apa nak memikirkan benda yang sedih dan berat kan? Just enjoy saja moment ni, anak-anak dan suami masih di depan mata .. takpelah Dzai , tak ada kawan pun tak pe, asal anak mummy happy,sihat dan selamat tu dah cukup...




Sunday, 16 December 2012

Busy life and whatsnot

To many things to blog but enggak ada masa sih ... tetiba bahasa bertukar hahaha

Yep, banyak benda nak tulis sampai kadang-kadang mr hubby pulak yang cakap, 'ah yang, yang ni you boleh masuk blog you .. cerita this and this ... ayooo sudah lama tak berblog...lepas tu ditanyanya "why?" .. urrmmm sabar je lah 

Dari hal Dzai masa cuti sekolah ke hal tukar sekolah.

Dari hal Dzayd yang dah umur 1 tahun dan dah padnai berjalan 3,4 tapak.

Dari hal mummy ... errrk ... nothing new about mummy haha

First , about Dzayd. Alhamdulillah , syukur , last 5th December 2012, we celebrated his 1st birthday. Alhamdulillah. Dan semoga Allah panjangkan umur my lil'kitty cat ni ;)

Nothing much pun celebration dia. Order a cake from my good friend, Maria .. and of course lah Upin Ipin gambarnya, tersenyum-senyum budak kecik tu happy... oh ya, his fave cartoon is Upin Ipin hehe , not bad lah , good start suka BM,I takut mengulangi kesilapan mcm dengan abang Dzai ........

Last weekend pulak we went to Sunway Lagoon for the first time hahahaha a bit funny sebab duduk kat KL tapi tak pernah jejak kaki ke sana. Itupun disebabkan Dzai nak sangat ke 'waterplay' katanya. Habis dgn ST, dgn Tutor dia, dgn sesiapalah yang dia jumpa dia sebab nak ke waterplay tu. So plan pergi last week, and mummy pun panjang akal, terus booked kat Sunway Resort and Spa.

Oh a, dalam 2,3 hari jauh jugak Dzayd boleh berjalan... dalam 4,5 langkah .. alhamdulillah .. suka mamat tu bila diri sendiri pandai berjalan haha .. pemahaman dia dengan apa yang kita cakap makin bertambah. If we larang dia buat apa2, dia akan stop. If tanya dia 'adik nak apa', he will pointed to the thing(s) yang dia nak. If dia tak nak geleng kepala seribu kali haha .. 

About abang Dzai pulak. He is very busy cuti ni. Sebab tak kemana-mana outstation or bercuti jauh adalah kerana jadual abang yang sangat tight , terpaksalah sebab banyak benda nak catch up during cuti ni.

Intensive reading class yang gunakan kaedah membaca Cahayaku tu every night Monday-Thursday , pukul 8.00pm sampai pukul 9.30pm. Start 19/11 hari tu sampailah 27/12 ni kalau tak silap. So far, alhamdulillah, one day pun belum miss lagi sebab teacher sana dah pesan jangan ponteng walaupun satu hari. Progress abang Dzai : masih belum lagi lancar membaca BUT alhamdulillah syukur, dia dah faham konsep 'membaca' dan membunyikan huruf dan sukukata. ;) . Sebelum ni agak susah dia untuk memahami konspe membaca tu. Maksud I, bila dia tengok perkataan tu, dia tak tahu dan masih lagi blur untuk membunyikan setiap huruf dalam kaedah phonics ni. But now dari huruf A-Z dia dah tahun bunyikan setiap huruf. Cuma masih lagi ada penyakit lupa bila ada 2 or 3 sukukata .. tu masalah terbesar sekarang. for example : hati .. dia akan bunyikan h..a - ha, t..i - ti .. tapi lepas tu dia lupa nak bunyikan sukukata pertama , yang bunyi ti saja haha .. but bila practise membaca tadi dengan dia, surprisingly few words dia dah boleh baca dengan lancar tanpa membunyikan dulu. Alhamdulillah. Ada progress walaupun tidak banyak tapi syukur, dia ada peningkatan. If not, if dia still tak ada progress atau masih ada banyak masalah membaca, then I need to do something else, but alhamdulillah, so far, from my opinion, dia perlukan banyak practise lagi. InsyaAllah.

For home tutor pulak, his tutor ajak dia benda basic dulu which I agree. No point of doing the Standard 2 syllabus and subject if he doesnt know the basic one : ejaan untuk nombor, betul-betul tahu 1 -100, really faham konspet tambah, tolak. And his tutor pun nak ajar dia membaca English. So I told his teacher Alice, buatlah apa yang patut, at least Dzai ada guidance dalam hal Math and English ni. Tapi teacher dia complaint kat I, bila amsa Math mata Dzai segar bugar but bila English, mengantuklah, dreaming lah haha .. sabar je lah mamat tu, but I dah bagitau teacher Alice tu about his ADD. 1 jam for him duduk kat meja tu rasanya memang lama dah, kalau dapat 30 minutes pertama dia concentrate pun dah bagus sangat.

For his session with homebased ST pulak pun ada peningkatan. Alhamdulillah. Memang me and hubby pun perasan dia dah makin pandai bercakap dalam BM, with ayat ayang panjang.  Masa assessment hari tu, memang banyak amsalah yang ST pointed out. Semua masalah tu I tahu and I noticed about it, tu sebab I tahu dia kena ada ST yang kerap cuti ni.  Bila dah start sekolah nanti I kena fikirkan dulu timetable dia. For now his ST, teacher Siti ajar dia hari dalam seminggu, and kejadian hari ini , semalam dan esok. So far, dia dah tahu sequence hari dari Isnin - Ahad.

And lastly about his school.

Setelah kali ke seribu berbincang between me and mr hubby, we decided that Dzai rasanya belum lagi bersedia ke mainstream.  Perkara pertama yang worried us is the environment.  Disebabkan Dzai di sekolah biasa, dia juga dilayan oleh guru-guru and other student macam murid yang lain, which rasanya , disebabkan itulah I rasa dia tak sesuai ke sekolah biasa.  Dengan being bully almost everyday, plus kena ejek, plus masalah communication lagi among him and the other student, I rasa , sekolah biasa bukan 'tempat' untuk Dzai waktu ini.  Secondly, syllabus dan subject untuk Tahap 2 tahun depan amatlah susah dan akan membebankan Dzai ... trust me.  I had bought the BM, English, Math and Sains dan Teknologi text book. And frankly, I dont think my son boleh .. I tak nak dia nanti stress dalam diam. Walaupun I tahu dia suka ke sekolah, but biarlah dia enjoy ke sekolah dan bukan kerana terpaksa.

So we decided to sent him to Pendidikan Khas.

I know ada yang bersetuju dan ada yang tidak.  For me , kadang-kadang hal sekolah ni nasib.  Rezeki dan nasib baik, akan berjumpa dengan guru yang berdedikasi, sabar dan ikhlas dalam menjaga hal ehwal murud ni.  Kadang-kdang nasib tak baik, ada jugak perkara tak diingini berlaku, seperti pengalaman a friend of mine. memang buntu dan takut nak lepaskan anak I , especially my PDD son ni. But I know, I kena jugak hantar dia ke sekolah, mana boleh nak peram bawah keti mummy je kan.

But rasanya inilah jalan terbaik yang Allah tunjukkan kepada me and hubby sebabnya proses penukaran Dzai dari swasta ke sekolah kerajaan amatlah mudah.  Ada jugak dengar kawan-kawan yang lain ada masalah dalma hal proses penukaran sekolah ni but syukur, rezeki Dzai.

Dalam proses menukarkan anak ke pendidikan khas , ada beberapa perkara yang kita kena buat. 

Dalam my case : penukaran dari sekolah swata ke sekolah sekolah kerajaan (pendidikan khas) untuk kawasan Kuala Lumpur.

First, kena buat OKU kad. Pernah terbaca experience and feeling mommies yang kena buat OKU kad for our children ni. Mix feeling. Ada yang merasa sedih.  Ada yang risau dengan 'label' OKU tu. But frankly, masa I kena buat OKU kad ni dan submit the form, I dont feel anything. I mean, perasaan susah hati ke, perasaan sayu ke tak ada masa tu.  Tak taulah nanti-nanti kalau ada mulut-mulut yang mengejek maybe perasaan sedih tu datang, but so far, mungkin tahap ni dah tahap redha dengan segala yang berlaku, dan dah banyak dah I go through with Dzai , mungkin daftar kad OKU ni tak berapa nak bagi impak kesedihan to me sebab me and Dzai pernah kena lagi teruk keadaannya dari ni. And OKU kad tu pun ada detailsnya sekarang , akan tertulis 'masalah pembelajaran'.Kad ni akan siap dalam masa 1 bulan. Its ok. Yang penting simpan resit pedaftaran tu untuk kita submit a copy untuk pendaftaran sekolah nanti.

I buat kad OKU ni kat JKM di Grand Season Hotel , Tingkat 9. Kena bawak form JKM  yang siap signed by the doctor (psychiatrist) . And remember to put the doctor's mmc no too (kira mcm registration no. for doctors).

Second, macam Dzai, sekarang ni dia kat sekolah private. so untuk masuk ke sekolah kerajaan, kena isi form yang diambil di Jabatan Pendidikan Negeri, Jalan Duta tu , borang kemasukan murid swasta ke sekolah bantuan kerajaan. Dah ambik form tu, parent isi, kemudian bawak ke sekolah lama untuk ditandatangani guru besar sekolah swasta tu and berhenti sekolah . Then the school will give sijil berhenti sekolah and other document tapi yang penting , borang tu yang dah siap signed with sijil berhenti sekolah.

Then barulah submit the form untuk masuk ke pendidikan khas menggunakan borang yang kita submit ke JKM tu (selalunya doctor akan signed the form and bagi kita 4 salinan). Disebabkan I tinggal di KL dan sekolah yang I nak tu un di KL, so I terus ke JPN (Jabatan Pendidikan Negeri) Wilayah di Jalan Duta . Senang je ke sana.  Betul-betul deret stadium hoki and hentian duta, ada junction sebelah kiri tu masuk kat situ. Then pergi ke bahagian Pendidikan Khas , tingkat bawah. Antara dokumen yang kena submit (semua dalam 2 salinan) :

1.  NRIC parent
2.  Surat beranak anak (I bagi sekali salinan MyKid Dzai)
3.  Sijil Nikah
4.  Bil yang ada alamat kita
5. Report  assessment dari doctor
6. Sijil berhenti sekoah (ni kes macam I dari swasta ke kerajaan)

And then masa nak submit tu , better bawaklah sekali anak kita. Sometimes they will interview.  macam Dzai hari tu, rezeki dia , pegawai tu tak interview pun cuma tengok jer gelagat dia, and she said boleh masuk sekolah ni. Syukur. And bawak sekalilah report card (jika ada), sebab macam Dzai dia kan umur 8 tahun tahun depan, and tahun ni dia darjah 1 so adalah report card dia semua.  If anak dari pra sekolah tu tak payahlah kot .

And if, sekolah yang kita nak tu ada kosong, they will issue the letter of offer terus. And again, betapa mudahnya urusan pertukaran sekolah Dzai, Allah bagi rezeki kepadanya, hari yang sama we all dapat surat offer ke sekolah yang kami nak. Syukur alhamdulilah, inilah jalan yang sebaiknya untuk Dzai, insyaAllah

But, even though Dzai di pendidikan khas nanti, and I tahu the syllabus and cara pembelajaran takkan sama dengan dia di mainstream, I masih akan continue dengan apa yang I buat sekarang.

Will continue dengan home tutor dia, ST dan reading class selain dari latihan dan exercise ulangkaji yang I buat with him at home.

InsyaAllah, semoga segala diberkati olehNya.

Friday, 23 November 2012

BBM untuk phonic BM



Dzarif kan masih belum pandai membaca.  Masalahnya bukan dia tak tak kenal huruf.  Bukan dia tak tau bunyikan huruf dan sukukata, tapi cikgu-cikgu dia cakap, dia mudah lupa. Masalahnya macam perkataan yang ada 2 sukukata, sukukata pertama dan kedua dia sebut, bila nak sambungkan jadi perkataan , sukukata kedua saja bunyi, yang pertama dia lupa dah.

Disebabkan masalah ni, we sent him to intensive reading class setiap malam. Plus , ada mintak tolong a friend untuk ajarkan kat rumah bila-bila dia free. Dan selain dari itu, I kena carik kaedah dan cara bagi dia ingat untuk membunyikan setiap sukukata yang ada dalam satu perkataan tu. Dan kena carik macam word game bagi dia seronok dan interested untuk membaca.

So salah satu caranya adalah macam kat gambar ni. I ikut exactly macam buku cahayaku tu. 

Contoh untuk huruf 'm' - ma , me , mi, mo, mu 

I print one paper yang ada huruf m tengah-tengah tu. Then laminate. Kemudian print dan potong kecik-kecik sukukata ma, me , mi, mo , mu tu. 

I print untuk 5 huruf dulu : m, n, l, b dan t dan mengikut vowel a, e, i, o, u

Then I suruh Dzai matchkan setiap huruf dengan sukukata yang mengikut huruf. So sambil dia main, sambil dia membaca.

Lepas ni I nak buat untuk perkataan pulak dengan cara yang sama . contoh kalau ma ... ma , nanti nak suruh dia matchkan mengikut sukukata tu.

Kiranya ni macam word puzzle lah.

Saturday, 10 November 2012

Timetable di cuti sekolah

Orang lain sibuk plan cuti sana sini, kita duduk sini sajalah ya sayang baby 

Memang cuti kali ni tak plan ke mana. Memang dari awal pun dah plan lain untuk Dzai. Maybe akan bawak dia jalan-jalan within KL ni je lah kot. Dia pun mintak nak pegi Zoo dengan Sunway Lagoon. Okaylah tu.  Hari tu dia nak ke Aquaria, pegi dah .. untuk kali ke berapa lupa hahaha

His timetable roughly macam ni :

Isnin - Khamis : 8.00pm - 9.30pm - kelas membaca (tuition center)

Selasa : waktu tak confirmed lagi - tuition untuk BM (at home)

Rabu dan Jumaat : 11.00am-12.00pm - tuition (at home)

Khamis : waktu tak confirmed lagi - ST (at home)

Nampak macam full kan timetable dia ... tapi sebenarnya, one session tu cuma 1 jam atau 1 1/2 jam saja.  Untuk home tuition memang I dah remind tutor tu I nak 1 jam saja tak lebih, kalau tak nanti ke laut lah anakku hahaha .. yang kelas emmbaca tu pulak , Mr Hubby decided nak ambik intensive kelas. So kalau intensif kelas kat pusat tu , kena ambik yang waktu 8.00pm - 9.30pm.

Actually pasal kelas membaca ni, last year I pernah hantar Dzai ke sini, Minda Optima dekat Taman Melawati. For 2 months kot masa cuti sekolah sebelum nak masuk darjah 1. Memang nampak ada progress.  Kat sinilah dia belajar konsep membaca Cahayaku.  Then bila masuk darjah 1, sekolah pun gunakan kaedah yang sama and cikgu pun akan bagi extra kelas. But sampai akhir tahun dia belum lagi fasih membaca, still tahap membunyikan sukukata. Then baru I tau yang rupanya kelas membaca di sekolah tu pun hanya 2 atau 3 kali seminggu for only few minutes.  So memang rasanya kenalah sambung balik kat sini, and sebab tu Mr Hubby suruh ambik intensif kelas. Oklah kalau dia sanggup hantar malam-malam kan.

Yang Speech Therapist pulak, ni memang our own initiative.  Psychiatrist Dzai tak pernah recommend for speech therapist sebab dia dah boleh bercakap tapi for us , still limited lagi vocab dia especially dalam BM. Masih belum pandai bercerita.  Kalau kita tanya, Dzai makan apa hari ni kat school? Nasi and chicken. Tu saja. Dia tak tau nak cerita sedap ke tak,ayam masak apa, amakn dengan siapa .. kira tak pandai lagi nak panjangkan ayat dia. Rasanya betterlah start berjumpa ST, lagipun untuk cuti sekolah ni saja dia ada masa, if sekolah dah start memang takkan sempat jumpa ST. 

Syllabus untuk Tahap 2 makin susah.  Terpaksalah abang Dzai berkorban masa sikit cuti ni. 





Thursday, 8 November 2012

adik and his push walker



1.  Macam nak mesin rumput

2.  Kenapa bontot tonggek sangat dik oii?

3.  Baju semua sendat, sampai nampak his CD


Rasanya dalam sebulan dua ni Dzayd gigih nak belajar berjalan. 2 hari ni dah pandai beridir lama sikit dalam 30seconds hahaha tapi ada sekali dua jer dia menapak setapak. Rasanya dia takut lagi kot

We bought this push walker or walk and ride ni brand Playskool. Brand Fisher Price pun ada dengan satu lagi lupa pulak. Actually Mr Hubby tak berkenan sangat benda ni, tu pun after beli baru realised benda ni kurang ciri keselamatan sikit.  If your baby baru nak berjalan or baru nak belajar berjalan, tak boleh lepaskan dia sorang2 berdiri and tolak benda ni sebab wheels dia agak licin, kalau tertolak laju nanti wheels tu berjalan laju takut anak kita terjatuh. Lagipun this thing meant for 12 months and above kalau tak silap ke ada yang 9months above, tak ingat.  Apa pun tak bleh biarkan Dzayd tolak sorang-sorang, memang nak kena control takut dia tertolak laju nanti boleh jatuh.

But one thing best, after dia dah besar sikit, dah pandai berjalan and control his body balancing, benda ni boleh tukar jadi ride pulak.. jadi macam motor tu...okaylah kan masa tu sebab dia dah pandai control and dah besar sikit kaki pun dah boleh control kelajuan .


DST - Haiwan

I dah start untuk subjek tahun 2 dengan Dzai dalam 2 minggu ni.  Satu hari, satu subjek yang berlainan mengikut topik dalam buku teks ... oh ya, mak dia memang over, siap beli buku teks lagi dekat bookstore kat Aeon Setiawangsa. I tak sure buku sama yang akan digunakan kat school but nak tunggu buku tu lambat, bulan December nnt baru bukak untuk beli buku, so I beli dulu ... lagipun tak mahal mana, ada 4 subjek jer : BM, English, Math and DST. Yang lain beli buku latihan yang price range pun dalam RM4-RM7. For Arab, tak jumpa buku teks sebab arab, tauhid, feqah, akhlak and jawi, sekolah Dzai gunakan JAIS. so I cuma beli for buku latihan arab saja.

So today, turn subjek Dunia Sains dan Teknologi untuk Topik 2 : Haiwan. Nasiblah timetable dia I dah siapkan so tak adalah daku meraban dalam kegelapan hahaha .. cuma list detailed activities tak siap-siap..otak tepu or otak dah tuas, susah nak berfikir...



Biasanya ni cara I :

  • Everyday ikut subjek seperti yang diplankan 
  • Ikut topik dalam buku teks, at least ada guidance nak ajar topik apa untuk hari itu
  • Go through the topic with him.  Explained to him.  Kalau perlu, kena sertakan contoh-contoh yang sesuai.
  • Then buat aktiviti seperti yang ada dalam buku
  • After that, buat latihan dalam aktiviti book pulak, mengikut topik yang sesuai
  • Agak-agak Dzai dah faham apa yang dia belajar, cuba buat note / material / latihan (seperti yang kat atas, dilaminate) bersama. cth : perlindungan haiwan. dia faham air untuk haiwan apa, so dia lukis haiwan tu. untuk sarang, dia faham untuk perlindungan haiwan apa .... etc
 Macam hari ni, one of the sub topic is perlindungan haiwan. So to make things fun sikit, I asked him to draw the animals dekat kertas warna, gunting and glue kat paper, after that I laminate. So that , this BBM boleh digunakan semula bila sekolah dah bukak balik, then dia boleh recall balik apa yang dia belajar hari ni.

Lagipun anak I ni lebih kepda kemahiran visual.  Dia respond cepat kepada gambar, grafik dari perkataan. maklumlah, mamat ni baru nak belajar membaca. So kalau dengan gambar, cepat sikitlah 'tangkap'nya.

Ni tengah pujuk dia buat gambar haiwan bertelur dan haiwan melahirkan but sibuk dengan origami... silap-silap mummy kena lukis .... haiwan lidi .... hahahahha

Tuesday, 6 November 2012

Indoor exercise



Sharing my books pasal indoor activities yang kita boleh buat at home. 

2 books yang jadi peneman I dalam few months ni :
  1. Early Intervention Games by Barbara Sher - Fun,joyful way to develop skills in children with autism spectrum or sensory processing disorder
  2. Playing, laughing and learning with children on the autism spectrum - play ideas for parents

I love these 2 books sebab banyak sangat play ideas yang kita boleh buat di rumah , whether its indoor or outdoor (kat depan rumh ke, playground, recreational park) .. and kebanyakan aktiviti tu memang relate to OT. 

Banyak activity jumping, rolling, balancing, coordination  and banyak jugak for fine motor skills idea macam blowing, tactile games, straw sucking, smelling game and banyak lagi games yang I pun belum sempat buat hehehehe


 Macam gambar kat atas , I ambik dari buku Julia Moor tu untuk Physical games and activites.  Sebenarnya kena pakai large plastic hoop (hula hoop) tu, tapi I tak ada ... hahaha apasal daku tak pernah beli ya? So I just use small carpet jer untuk bagi Dzai his area.

The instruction is simple and ambik masa dalam 5 mins saja

  • Jumping left and right
  • Jumping front and back
  • Jumping in and out
  • Jumping setempat for 5 or 10 times
If anak belum pandai melompat, its okay kalau suruh dia bergerak mengikut arahan kita. Tujuan game ni adalah untuk mendengar arahan selain dari  physical exercise yang bagus untuk OT ideas.

Wednesday, 31 October 2012

learning material - spelling puzzle

Macm nilah I sejak dapat tahu yang Dzai ni ada learning difficulties. Pergi mana-mana mata mesti carik bahan yang sesuai untuk bantu dia belajar. Nak-nak dia kat mainstream kan, banyak dugaannya sebab dia dilayan seperti budak typical yang lain, so mummy and ayah memang banyaaaaakkkk kena bantu dia in terms of learning.


beli kat Toy R Us, KLCC - RM42.90 kot . Nak cari benda lain sebenarnya tapi tk ada so terjumpa ni, belilah yang ni sebab bagus untuk ajar Dzai mengeja in fun way 


 card dia macam ni



untuk main puzzle ni, memang kena duduk dengan Dzai sebab dia belum pandai mengeja dan membaca, but ni salah satu cara nak ajar dia spelling... namppak dia seronok jugak, and at least dia tahu and insyaAllah bila banyak kali dia tengok word tu dia boleh mengeja sendiri ...

Monday, 22 October 2012

Final Sem Exam Result (2012)

My boys kena admitted last Thursday sebab pneumonia. 'Meriah' gitu sebab 2 bedded room tu budak-budak ni conquer habis hahaha ... fening gegirl!

Alhamdulillah last Saturday dah discharged.  Kebetulan pulak hari Sabtu tu ada parent-teacher day, kena ambik report card Dzai. Faham-faham je lah part tunggu bill tu memang makan masa, dah faham sangat. Mana-mana hospital pun. So we mintak permission doctor untuk keluar sekejap pergi sekolah Dzai dengan tangan budak-budak ni still berbalut line tak bukak lagi.

Dzai's result agak menurun sikit kali ni.  Ada 2 subjek yang fail iaitu English and Jawi. But both me and Mr Hubby tak terkejut and tak marah pun sebab bila tengok his paper, memang we all faham sangat kenapa dia tak boleh buat.  My Dzai ni kan belum boleh baca lagi, so exam akhir tahun ni especially English paper banyak comprehension and spelling... how to answer if dia tak tau baca lagi... same goes to BM paper and Jawi ... jawi pun kena mengeja rumi ke jawi ... kesian Dzai.... I think dia belum sampai ke level tu. Tak pelah slowly

A - Seni Visual and Pendidikan Jasmani, Practical Wudhu
B- Sains dan Teknologi,
C - Pendidikan Islam, Arab, Matematik, BM Pemahaman, BM Penulisan
D - Jawi
F - English


For 'Band'
Band 1 - Arab, Pendidikan Islam
Band 2 - English, Matematik, Seni Visual
Band 3 - Pendidikan Jasmani



Overall class ranking : 15/16
Level ranking 88/91


From his result ada few things I nak highlight :

  • Walaupun his grade semua menurun , tapi yang I perasan his confident level makin meningkat. Before this bila exam dia akan kata tak nak buat or tak boleh buat sampai cikgu kena panggil displine teacher (sebab Dzai takut dengan puan tu haha), but kali ni cikgu kata tak ada drama.
  • Dalam masih tak tahu membaca, for him to get B dalam  Sains dan Teknologi (soalan subjektif dan objektif) tu memang cukup yang membanggakan .  I know dia suka sains sains ni semua sebab at home selalu buat experiment sendiri.  Sampai kalau pergi bookstore pun nak beli buku sains yang boleh buat at home.
  • Arab boleh pass, English fail hahahhaha ... dari last semester lagi, dia pass Arab... bila suruh cakap Arab dia tak tau hihibut bila exam pandai pulak dia menjawab.. misteri ini belum lagi terjawab... mummy msdh lsgi dalam kepelikan 
  • Dalam laporan Pendidikan Jasmani for Band 3, cikgu ada tulis yang Dzai  boleh melakukan pergerakan berdasarkan konsep pergerakan dan melalukan aktiviti fizikal berdasarkan konsep kecergasan - rasanya bolehlah samakan PJ ni dengan aktiviti OT kan.  Dzai dapat A and Band 3 for PJ subject, alhamdulillah , pandai lah dia balancekan badan, berlari, melompat ... masa first time OT last year, kelakar betul tengok dia buat semua ni, macam Mr Bean sebijik hahaha ... 
  • His class teacher puji masa buat Seni, Dzai buat cantik and nampak dia have fun and seronok sangat masa buat tu. So I told his teacher at home banyak buat art and craft sebab bagus untuk his fine motor skill. And Dzai memang suka and enjoy buat arts.  At least ada jugak benda yang dia minat dan pandai kan... his class teacher pun agree with my statement tu hahaha ;)
  • Dari segi social interaction semakin improved. Syukur. Tak ada masalah dalam berkawan, kawan usik dia, dia usik kawan tu normallah ... for me okay jer, asalkan jangan luka, bergaduh, bertumbuk dah .. takut nak dengar kalau cikgu kata 'dia suka menyendiri' macam masa kat kindie. Alhamdulillah syukur, makin pandai berkawan.  Makin pandai communicated dengan friends and teachers. Mengikut kata/arahan cikgu. Dan yang paling penting, Dzai makin banyak vocab dia, BM dan English. Syukur ya Allah, Dzai makin pandai bercakap.
  • Dari segi ranking, Dzai dapat second last dalam kelas... well not badlah kan , my mild autism boy bukannya the last one hahahaha notti mummy ... yelah, overall ranking pun dia dapat forth last , maknanya ada 3 budak bawah dia ... I bukan membangga but his class teacher selalu, parent Dzai jer yang declare anak ada masalah pembelajaran, parents yang lain walaupun  terang-terangan anak ada masalah tapi masih mengaku anak 'normal'... I know, denial parents , but jika dibiarkan anak tu macam tu saja without proper assistance , I rasa tak patut ...  siapa yang tak sedih dan terkejut if anak ada masalah , but as parent kita tak boleh biarkan saja dan tutup mata, if anak bermasalah, then kita as ibu bapa kena bantu anak itu dan jangan biarkan dia keseorangan .... sorry , me emo .. cuma sedih dan kesian kat budak tu jer ...
 So far , alhamdulillah, semua ikut apa yang dirancang.  Last year lagi masa nak masukkan dzai sekolah, we all ada plan A, B ,C ... sampai Z hihi .... our plan if Dzai masuk mainstream, biarlah Tahun 1 ni dia menyesuaikan diri dengan keadaan sekolah, memahami rules and regulation , memahami aturan masa, berkawan dengan student yang lain, belajar mendengar arahan cikgu, belajar bercakap, nak memantapkan communication and social skill dia.... bab academic, we tolak ke sebelah dulu. Dan alhamdulillah, Dzai dapat buat semua tu walaupun hanya 70% dari apa yang dirancang. Syukur.

Jadi, tahun depan, no more play play ya darling ... cuti sekolah ni pun plan dah ada for him. ST and Tutor ke rumah untuk ajar dia.  Hopefully, sebelum masuk Januari 2013 ni, dapat bersedia untuk Tahun 2, insyaAllah.
 

Friday, 19 October 2012

bila malam ... (kisah pendek di hospital)

Buat masa ni I kat hospital because the boys admitted sebab jangkitan paru-paru.

Disebabkan selalu batuk, adik kerap jugak termuntah, doktor kata okay muntah tu tapi kalau muntah terlalu kerap sampai tak larat, tak boleh makan minum aah yang tu penyakit lain ... so nak dijadikan cerita , dia termuntah pukul 11.00pm. terpaksalah panggil nurse bantu bersihkan lantai. and nasiblah cleaner on duty lagi masa tu.

borak-boraklah dengan kak cleaner tu. so I asked her, "kak, malam-malam ni kurang sikit kan kerja...."

"uihhh dik .. kadang-kadang teruk jugak ... kalau muntah begini tak apa lagi... tu nak lap darah darah banyak tu... uissshhhh "

"darah apa kak?"

"malam malam sebegini banyak kes gaduh... selalunya bangsa asing (she mentioned it but I tak nak tulis sini) . gaduh sampai ada yang parang di kepala, betis patah .... itu gaduh ... darah menitik banyak macam kolam ....."

"kalau accident lagi teruk .. pernah ada accident 2 beradik. pukul 5 pagi .... otak salah sorang terkeluar eeeee ... darahnya usah cakap dik"

ohhh meremang pulak tengkuk ku .. lepas tu ingat nak sambung borak lagi tanya akak ada pernah tengok kematian tak.. tapi baru teringat, malam jumaat ya cik baya, kang ada yang tak dapat tidur sebab teringat cerita ni hahahaha

but kakak tu sambung lagi " darah orang beranak lah yang paling banyak .... pernah ada ibuk tu tak sempat masuk ke dewan bersalin, sudah beranak kat bawah (entrance)"

"okay kak cukuplah cerita darah ... pening lak saya" hahahaha 

tak sangka kakak cleaner ni pun banyak pengalamannya  ..

fine motor skill - improvement bab writing and scissors

Semasa assessment last year, barulah mummy and ayah Dzai ni tahu, kalau budak by age of 5 yrs old (diambik kira umur Dzai masa tu 5yrs 5 mths) tak tahu menulis dan menggunting, sebenarnya itu bukan lambat and jangan sekali kata nanti dia pandailah bila masuk sekolah. Itu adalah salah satu simptom masalah pembelajaran.

I dont know exactly what age anak-anak ni harus pandai menulis, ye lah macam Dzai memang agak lambat development dia part ni, Dzafri pulak tak sempat diajar menulis apa (meninggal dunia umur 1 thn 3 bulan), and Dzayd ni baru 10 months. But apa yang I nampak with my friend's children , seawal umur 2 tahun sudah pandai menulis dan dalam umur 3-4 tahun sudah pandai menggunakan gunting.



Tapi tak pe lah ... better late than never kan hik hik ... selepas 2 thn lebih diagnosed , dah tahu mana kelemahan dia , mana part yang harus 'diperbetulkan' , mana part yang kena mummy and ayah support Dzai sepenuhnya untuk cuba buat, alhamdulillah , Dzai dapat menulis, memegang pensil dnegan betul dan menggunting .. yeeeyyyy!

Macam mana Dzai and I buat? entahlah... macam-macam kot .. hahaha kadang-kadang kesian dekat Dzai kena buat ikut cakap mak dia, that's why I ena cari fun and creative way dalam mengajar Dzai bab menulis dan menggunting. Actually bukan 2 benda ni saja yang Dzai lemah before this. Bukak dan tutup button, bukak dan tutup zip, bukak kunci pintu, bukak mangga pintu, makan dengan tangan, bukak bekas makanan, bukak tudung botol air , macam-macam lagi yagn dia lemah dalam penggunaan fine motor skill ni.

So I mengikut advised psychologist sebelum ni, galakkan Dzai untuk buat house chores, dia kena ada duty sendiri kat rumah. Sedikit sebanyak bila dia dapat buat house chores, akan dedahkan dia dengan banyak penggunaan fine motor skill dan juga menjadikan dia lebih matured untuk buat semua benda ni sendiri tanpa bantuan.  Bila kena buat sendiri, dia akan berfikir sendiri macam mana nak buat.

Selain dari tu lebih suka mengajar dia menulis, memegang pensel, memegang gunting, main dengan glue dan warna dengan cara buat art and craft. dengan cara ni Dzai dapat belajar dengan cara yang fun dan tak bosan bagi dia.

Contoh macam gambar kat bawah ni kan.  Dzai buat tabung dari tin kosong. Dia ikut sebijik instruction dari buku sains yang dia beli kat Kinokuniya hari tu : http://mummydhk.blogspot.com/2012/10/material-fror-cuti-sekolah-sains-di.html . 

Nasiblah dalam buku ni simple experiment jer yang boleh buat kat rumah, ambik benda recycle jer... kalau yang susah-susah fengsan mummy.

Semua benda untuk siapkan tabung ni dia buat, kecuali buat lubang kat bekas penutup plastik tu and cover whole tin dengan kertas berwarna.  Melukis bentuk arnab, gunting ikut bentuk, gamkan gambar arnab tu semua Dzai yang buat.

So dalam aktiviti ni , dia boleh

  1. melukis sendiri - pegang pensel dah boleh sangat, alhamdulillah . bukans enang nak lukis arnab, walaupun tak cantik mana arab tu, yang penting adalah rupa sikit arnb, and he is confident dapat buat
  2. menggunting sendiri gambar arnab - yang ni memang terkejut. masa dia buat tu I was busy packing sebab nak ke hospital, both boys demam and batuk teruk. so sambil tunggu me and his ayah sampai, Dzai pun continue buat tabung dia tu.... tengok-tengok jer dah siap lukis, gunting and gam kat tabung. so it means memang dia dah confident menggunting. alhamdulillah. fine motor skill its not a problemo lagi (yang I tau lah hahaha)
  3. tak geli pakai gam lagi yipee




Masa mula-mula tahu kalau anak tak pandai lagi dalam penggunaan motor skill or ada problem dengan fine motor skill, bermakna salah satus simptom learning difficulties (autism, dyslexia), sebab sebelum ni I ingat Dzai lambat pandai ...

With Dzayd, insyaAllah i will be extra careful dalam monitor progress and his milestone.


Tuesday, 16 October 2012

Mr DIY - slippers

Mr DIY ni nama kedai kat Aeon Setiawangsa, but I rasa banyak cawangan kat tempat lain.  Few of my 'sisters' dari AM ada sebut banyak kali about this shop , and I pulak memanglah kalau pergi Aeon Setiawangsa selalu lalu kat kedai ni tak pulak jumpa DIY stuff yang selalu dorang cakapkan tu. Ke gegirl yang confuse setiap kali masuk situ pandang tempat lain hahahhaa

Anyway, last Saturday we went there. And yes, ya Allah, banyaknya DIY stuff yang sesuai untuk kegunaan OT activities di rumah for Dzai.  Rambang mata sekejap.... banyak jugaklah I ambik sebabnya harga dia tersangatlah murah.  Yang I ambik tu price range from RM2.30 - RM2.80 jer tak lebih RM3.00. As at today banyak dah my Dzai buat.. nampaknya kena pergi lagi ni!

 cant remember exactly harga dia but price range macam I sebut tadi.  macam-macam colour slippers or ikut animals yang kita nak




cuma satu masalahnya, kita kena 'jahit' selipar ni.  dalam satu pack tu ada sepasang foam selipar, stickers untuk hiasan, tali and jarum plastik for us ikat bahagian tepi untuk bentuk selipar.  part ni I yang buat.  Dai tak pandai lagi. cant blame him  .... kalau dia tahu buat or nak mencuba, this is very good activity untuk fine motor skill and concentration.

 bila dah siap jahit ... tadaaaaa akan rupa macam ni. and hen barulah Dzai memulakan tugas-tugas menampal sticker yang dah ada dalam pack tu.  Dzai ni suka tiru sebijik macam dalam gambar.  his imagination and creativity agak terbatas. apa pun benda or toys or anything , dia akan cuba sedaya upaya ikut exactly macam contoh gambar.. I selalu bagitau its ok buat jer yang mana ikut Dzai suka.. waa mengamuk pakcik tu, nak ikut sebijik ... buatlah asalkan happy


cute kan ... semua tu Dzai buat sendiri. peel the sticker, lekat sticker ikut gambar yang ada ... and of course ada peminatlah kan hahahahha


It is really fun playing 'teacher mummy-school-at-home' ni ... tak kisahlah homeschool ke, montessori dalam rumah ke, art and craft dalam rumah ke but seriously, memang seronok buat-buat benda ni dengan Dzai. 

As I said earlier, the material tak semestinya mahal, benda yang murah macam ni pun banyak benefitnya.  Memang bagus sangat for our OT task kat rumah ... yelah, mummy kan therapist jadian hahaha so kena banyak cari and survery material sendiri.

Wednesday, 10 October 2012

tambah tolak menggunakan beads

This idea I ternampak kat internet, website mana lupa pulak, but its a very good idea untuk buat matematik especially for topik tambah dan tolak.

Menggunakan beads.

Beads ni beli kat Toy R Us.  Satu bekas yang penuh dengan beads ni baru RM32.95 , ada 950 beads. Selalunya beads ni digunakan untuk buat accessories kan macam rantai, gelang .. but I gunakan untuk Dzai mengira, buat tambah dan tolak.  Pilih beads yang besar sikit, kalau kecik sangat yang halus tu nak pegang pun susah. 

Selain dari buat matematik, its good for fine motor skill activity too. 

 colourful beads dalam panjang 1.5cm lebih kurang

 I gunakan bekas telur sebagai tempat Dzai letak beads untuk mengira. senang. contoh 12 + 7 . satu bekas letak 12 beads, satu bekas letak 7 .. so dia tak confuse.

at school dia tak daptlah gunakan methd macam ni. kalau tambah tolak tu kena pandai kira sendiri, but kat rumah I bagi dia gunakan cara ni supaya dia faham konsep tambah dan tolak tu macam mana

books on autism spectrum - playing

I ada beli these books lama dah, few months ago. cuma dapat buat sikit-sikit jer activity from these books. so since Dzai pun dah habis exam and banyak masa terluang after balik school, haruslah mummy dia kena pandai plan dengan free time dia supaya Dzai tak boring and dia taklah mengadap toys and cartoon Ultraman tu jer.

 Playing, Laughing and Learning with children on the autism spectrum by Julia Moor
Kinokuniya RM83.41




 in this book, memang banyak activities yang boleh kita buat dengan anak. kebanyakkannya activities dalam buku ni kita boleh buat kat rumah menggunakan benda-benda yang ada dalam rumah




 contoh index activities yang boleh kita buat. ada contoh problem anak-anak autism, solution permainan yang boleh kita buat, together with list of materials yang kita perlukan dan instruction permainan


 Ini pulak buku untuk activities sesuai untuk anak yang ada masalah social and motor skills and sensory processing disorder

Early Intervention Games by Barbara Sher
Kinokuniya RM55.80


 index activities dalam buku ni . terbahagi kepada social gross motor games, social fine motor games, water games.


dalam buku ni detailed sikit. setiap activity diterangkan tujuan aktiviti, goals, materials, set up, directions, variations, what is being learned and modifications. banyak activities yang melibatkan secara berkumpulan, but kita boleh gunakan aktiviti tu untuk one to one.

Tuesday, 9 October 2012

Sand Art



(actually starfish dia ni cantik, bila mummy kcau jadi buruks sikit hahahaha)

Mesti ramai yang familiar with sand art ni cuma me jer yang tak tau hahahha bukan tak tau apa, tak pernah beli sebab me tak tau macam mana nak buat, so kalau i tak tau , nanti macam mana nak ajar Dzai kan. and I thought Dzai tak minat sebab ingat ni girly stuff hek hek ... rupanya sangkaan ku salah 

I bought this sand art kat kedai majalah kat carrefour hari tu.  RM2.50 tak silap satu set dengan gambar and sand kaler-kaler tu.  Saja je beli sebab macam tergerak nak buat dengan Dzai. so I bought 3 set.  Memang selama ni mana-mana kedai pun jual benda alah ni kan cuma I jer yang tak pernh beli.

So semalam cubalah buat dengan Dzai since dia pun dah habis exam, so petang-petang macam free sikit tk ada benda nak buat.

And I found this thing amatlah useful sebab :

  • buat ni memerlukan focus and concentration sebab sekali dah mula, akan buat sampai akhir,  sampai habis.  so abang Dzai semalam dengan tekun dan cermatnya tak nak bagi tumpah sand tu, buat dari mula sampai habis.  ambil masa dalam 30-45 minit. alhamdulillah. satu sessi yang lama tu for my ADD boy.
  •  bagus dalam penggunaan warna. for kids yang masih lagi menggunakan satu warna untuk semua gambar, this is one cheap and good art and craft. sebab each bentuk or each gambar tu boleh letak lain-lain warna, selain tu boleh belajar warna etc. macam star warna apa, huruf ni nak warna apa, fave colour apa....
  •  good for hand and eye coordination sebab macam Dzai semalam dia berhati-hati sangat takut sand tumpah nanti mummy jadi incredible hulk hahaha anyway, its good for eye and hand coordination sebab kena gunaan both untuk buat benda ni. Dzai ni kadang-kadang if dia concentrate bab tangan, mata dia entah kemana tu yang kadang-kadang benda berterabur, tumpah
  • good fine motor skill sebab nak meratakan sand tu supaya kena kat gambar tu dengan menggunakan tooth pick

Tapi yang tak  bestnya, ini sesuai untuk aktiviti outdoor dan bukan indoor. walau macam mana careful pun abang Dzai semalam, still ada sand tertumpah and kena lap and mop semua... so dinasihatkan, jangan buat mistake macam saya , baik buat kat luar rumah hahaha

As I always put in my post, bila ada anak yang ada learning difficulties ni, yang ada anak masalah fine motor skill and others , memang kena kreatif . Tak semestinya material mesti yang mahal, yang murah pun banyak gunanya .. yang penting mummy kena pandai survey survey .... ;)

Thursday, 4 October 2012

thursday rambling

Every parents ada cara parenting yang berbeza.  Tidak akan sama.  Kalau kita bandingkan cara parenting our parents dan cara kita, mesti ada perbezaannya. 

Tiada parenting yang salah, cuma kalau parent mengajar anak-anak ke jalan yang bukan-bukan, mengajar anak benda yang salah, then lain ceritalah kan ... but for me , every parent ada cara yang terendiri dan cara yang unik untuk mengajar anak.

Janganlah kerana anak-anak parent A semuanya berjaya, semuanya berpelajaran tinggi, janganlah pula parent B yang mempunyai anak bermasalah dalam pelajaran dikutuk caranya dalam membesarkan anak.

Tidak perlu.

masing-masing ada cara tersendiri.

Janganlah bermegah benda yang tidak nyata, benda yang kita sendiri tidak akan tahu kerana segala kejadian berlaku adalah kerana Allah dan hanya Allah saja yang maha mengetahui ... janganlah mendabik dada anak yang berkelulusan tinggi itu akan berjaya dunia dan akhirat, jika solat pun entah ke mana.

Dan janganlah mengherdik anak orang lain yang kurang pelajarannya, kerana mana tahu, dengan izin Allah, anak itu yang menjadi ahli Syurga.

Wallahualam

Wednesday, 3 October 2012

Baby Khalifah series


Dah lama dah nak beli this Baby Khalifah series for Dzayd since dia baby tapi asyik postponed sampai time dia pandai respond sikit. And not only for Dzayd, abang Dzai pun boleh tumpang belajar sama kan.

Beli kat Bukuonline2u.com  . Harga RM90.00 + RM5.00 postage.  Very fast and efficient service.  Order hari Isnin, buat payment semua before 3pm, they post same day jugak, and semalam dapat dah...


 6 set of books dalam tu with 6 CD- Adab, Iqra, My first Arabic, My first Kalimah, Family and Solat.  But these CD kena pakai with laptop or computer tak boleh pasang kat TV, sebab dia macam learning interactive CD, ada soalan boleh jawab, so kita kena click jawapan tu

Gift yang dapat, tak taulah memang dalam set or gift dorang bagi , alhamdulillah.. yang CD tu pun free , dalam tu ada macam-macam : doa, cerita Nabi, belajar iqra, belajar Quran

Kartun dalam English, gegirl punya suara nama Aishah... cartoon pun okay, amatlah terang and seronoklah budak nak tengok.. Pasang kat Dzayd yang 10 bulan tu pun excited sampai nak pegang-pegang. And the carton tu colourful lagilah menarik perhatian budak-budak kan.

Setiap CD mengikut CD yang attached dengan buku tu.  Contoh kalau Iqra : CD dia pasal belajar Iqra lah. so far baru pasang CD Iqra and Family .. 

And buku yang dibagi tu macam activity book tu sesuai dengan umur Dzai kot.


Tuesday, 2 October 2012

Menu Dzayd : sup cendawan

Dilemma I setiap hari : what to cook ... ada time tak to cook ahaks!  Bila angin malas tu menjelma, well... setiap hari menjelma hahaha , kalau boleh Dzai and Dzayd's meal I nak masak sekali jer.. sebab selalunyalah, Dzai suka makan nasi dengan ikan goreng or ayam goreng or sup .. Dzayd pulak mana boleh makan goreng-goreng lagi kan, so whether its puree, baked or sup. Then I kena masak 2,3 kali, fenat okay... lunch/dinner for Dzai, lunch/dinner for Dzayd and dinner for Mr Hubby, the big boss.

So , bila kemalasan mummy melanda , mari masak meal yang semua boleh makan hihi I mean, for Dzai and adik.


 Mummy's simple recipe : sup mushroom with egg tofu and asparagus. Lebih suka gunakan shitake, tapi masa ni Cold Storage tak ada shitake, so ambik brown mushroom




For Dzayd's meal yang kena tumis, I akan gunakan olive oil 


bahan-bahan
bawang putih 
egg tofu
fresh brown button mushroom
asparagus 

cara buat macam masak sup biasa. tumis bawang putih sikit dengan olive oil. masukkan semua.  kalau rajin, masukkan fresh chicken stok, lagi yummy.. for Dzayd, I blend sup ni jadi puree, well macam mushroom gravy ada jugak hihi and bila makan petang nasi yang di lenyek with sup tu I blend tapi tak halus. 

For abang, nasi panas and sup panas ... habis satu pinggan and satu mangkuk sup ;)






Monday, 1 October 2012

Attention Deficit Disorder book



Dapat jugak beli buku ADD ni.  Agak susah nak carik buku pasal ADD, sebab selalunya title book mesti ADHD but actually lebih kurang sama condition disorder ni, tapi kalau buku ADD mesti solely focus pasal ADD kan.

Attention Deficit Disorder - The Unfocused  Mind in Children and Adult - by Thomas E Brown.  Beli kat Kinokuniya, bahagian Psychology, RM68.40.

material for cuti sekolah : sains di rumah

Masih lagi cerita tentang plan cuti sekolah nanti.  Since ada baby ni, I kena buat plan dan perancangan.  kadang-kadang plan menjadi, kadang-kadang tidak. Kalau tak buat plan susah sikit, nanti kelams dan kabuts jadinya, if dah tahu atau dah ada material and plannya, senanglah sikit nak ikut kan.

Last Saturday we went to KLCC, abang Dzai nak beli books and toy... toy tu tetap ada aiissshh.. so  berjalanlah kami di awal pukul 10.00 pagi tu to Kinokuniya , nasiblah dah bukak.. and memang betul dia nak beli buku, selain dari buku origami, dia terjumpa buku Saintis Kecil ni, DIY sains thingy at home and dalam BM. Terjumpa dekat section kanak-kanak (BM), hujung sikit kat kaunter Customer Service. Its a good book untuk yang suka buat DIY kat rumah.  Macam Dzai darjah 1 kan dah belajar Sains dan Teknologi, so when he found this book memang dia happy sangat sebab banyak benda dia boleh buat at hom



RM49.90




Abang Dzai ni sebenarnya seorang yang suka berfikir.  Kalau toys pun dia suka beli Transformers, Ben 10, Power Rangers - benda yang boleh sambung-sambung and cmplicated, something yang ada istuction.  macam buku ni, even though dia belum pandai membaca, looking at the pictures tu jer dia dah agak nak buat macam mana ...

Yang tak bestnya, "mmmy, can we do this"... "mummy, bestnya, I want to do this mummy, please" .... apasallah dia pilih mummy jer hahahaha selalu suruh dia belajar dengan ayah, ayah pun rela tapi kena weekend jer lah, tu jer waktu free time Mr Hubby, tapi Dzai mesti jawab : 'no..ayah tak pandai' hahahahaha mungkin dari kecik sampai sekarang , dia belajar dengan Teacher Mummy, tiba-tiba belajar dengan ayah dia mesti tak nak hehe

I pun dah start kumpul bahan-bahan yang patutu : botol, kotak, paperclip ... mana yang patut ... its ging to be fun, fun cuti sekolah hahaha cuti or not cuti, mata budak-budak ni pukul 7.00am jer dah terbukak besar, tak boleh mummy nak sleep lama sikit , so tulah I cakap .. 'fun fun cuti sekolah' !!!

Sunday, 30 September 2012

Origami .. kisah mummy dan Dzai

Bunyi macam sadis kan.

Memang sadis, especially for me yang tangan sememangnya keras ni hahaha

Abang Dzai mula minat dengan origami ni about 3,4 months ago.  I pun lupa macam mana tiba-tiba dia minat pulak nak buat origami ni semua, sebab I tak pernah ajar or introduce him to origami sebab I tahu betapa susahnya nak buat hew hew , but ada satu masa tu dia minat sangat sampai ajak me and Mr Hubby ke KLCC nak carik books and origami paper.

Waaa mana pulak dapat infor anakku ni.

Anyway, itu bermulalah episod mummy kena melembutkan tangan buat origami bagai. Frankly, I hate it okay hahahaha seriously , menyampah betul buat origami ni sebab I ni tak berseni, tak pandai langusng nak figure out how to do it walaupun dah ada step by step kat buku.. selalunya memang tak jadi... tapi abang Dzai ni pun kelakar, dia beli, dia minat sangat, dia tak tau buat, dia tak nak cuba sebab takut salah, lepas tu mummy jadi mangsa keadaan ... boleh???? Tapi good thing about origami, it is a good OT material especially for fine motor skill... and its fun way in learning using the fingers sebab melipat kertas bagai and a good thing for focus and attention ... bila buat ni, abang Dzai punya attention span increase , sebab dia boleh duduk dalam 30mins to 1 hour just to do this... bagus kan for OT material...

Nak tak nak, mummy kena lah buat jugak.. kdang-kadang dinosaur jadi macam rupa kuda, goal post jadi macam khemah pun ada... janji ado kan Dzai.

And these things tak murah okay ... mahal jugak, maybe sebab I tak beli kertas jer,I beli set yang ada instruction book semua.  Tapi nak buat macam mana , abang Dzai memang minat art and craft ni.. tadi pun dia mengjilangkan diri dalam Kinokuniya bahagian stationery tu sebab ternampak glow in the dark apa ntah , yang DIY craft.. tap tak beli pun sebab banyak beli buku tadi. Maybe next time for cuti sekolah material pulak.

Ni collection origami dia yang terbaru... mesti ada berunsurkan dinosaur or binatang ... susah oooh to make animal origami... mulalah mummy dia berangin jer

'
Actually,origami ni is good for fine motor skill sebab kena gunakan jari untuk melipat kertas, and macam gambar kat atas ni , origami dari Kumon activity book tak silap, dia dah ada gambarajah dalam buku tu, cuma kena cut and paste ikut instruction.  Ni pun activity book yang bagus for fine motor skill, but Dzai still tak pandai mengunting lagi ;(

 contoh mcam ni lah yang Kumon activity book tu, which I think senang sikit dari kena melipat kertas hehe

kepala dinosaur,I think.. hahahaa Dzai ni tak nak buat sendiri, sebab dia ni takut salah, so tekalah sapa kena jadi mangsa.... mummy pulak berOT 


Ni buku origami yang beli few months ago, ingatkan yang senang-senang lah tapi hampeh... susah semuanya ke memang me yang kelabu asap.. but ada few things dalam buku ni Dzai pandai buat ;)




contoh origami from buku di atas... but Dzai ni suka benda-benda complicated macam ni, lagi susah lagi dia suka... jadi ke tak , tu belakang kira, dia ni memang suka baca instruction... kalau dia beli toys kan, the first thing dia cari : instruction! hahahaha kelakar anakku

lagi contoh buku rigami.. this set dengan kertas... ada few dah buat dan menjadi, and ada yang Dzai buat sendiri... contoh dia I tak ambik gambar, sebab malas nak cari haha

Semua buku origami ni I beli kat Kinokuniya, Harga jangan tanya sebab kena belek kat belakang buku, I lupa hehe cari dekat section Interest and Hobby.

Friday, 28 September 2012

meng'kategori'kan Dzayd's CD

I suka kategorikan CD Dzyad : pakai siang, pakai malam dan untuk keluar.


CD pakai siang


Sebahagian dari CD pakai siang . Mostly yang button and yang velcro dia kuat, sebab Dzayd sekarang makin aktif, bergerak sana sini and dah pandai tarik velcro tu.  If jenis velcro yang lembut yang senang tarik, alamat habislah bercucuran kat rumah ni. Since 2 months ago I dah kena pakai 2 inserts, and kalau siang ni I pakai 2 mf (microfiber) inserts sebab my baby kategori heavy wetter. Macam dalam gambar ni, I suka Baby Wizard sebab yang I ada semua button, Happy heinz, Bee Diaper-yang ni memang velcro dia kuat, QQ baby minky, Cozy  babies., Thirsties Duo (cover-not in the picture), Bamboolite (not in the picture).

Mostly CD pakai siang ni pocket diaper and cover.  

Kalau pakai CD I memang pakai with insert, samada washable or disposable.   Normally kalau siang , I pakai Grovia Bio Disposable liner, and bila malam pakai washable liner .  No reason sebab washable liner tu I boleh letak siap2 dalam CD, maklumlah malam-mala nak salin diapers, mata pun tkaboleh bukak senang letak siap-siap.

Dari 7am - 7pm , Dzayd pakai dalam 4 CD. Malam dari pukul 10.00pm sampai 7am tu dalam 2 CD.  so dalam sehari dia akan pakai 6 CD.


CD pakai malam


Ampunilah keadaan bersepah tu.  CD malam ni kat atas, kat changing table. Sebab dia terbuka macam tu, pengemas tegar kat rumah ni sellau mengemas CD dia... naik penat asyik nak betulkan hehehe

So this is part of the stash for pakai malam, yang mostly velcro CD.  Sebab kenapa I kumpulkan yang velcro untuk malam? Sebab senang nak bukak pakai malam-malam, kalau button ambik masa sikit hehe .. for malam , I akan pakaikan 2 bamboo charcoal insert or 1 bamboo charcoal and 1 mf insert... but alhamdulillah, abru beli semalam 10 bamboo charcoal insert lagi. Memang sangat-sangat bagus for heavy weter like my boy.  But actually malam dia tak lah pee sebanyak siang, tapi nak bagi Dzayd comfortable kan. Kebanyakan velcor but ada campur yang button jugak.


Pakai untuk berjalan



Ohhhh drawer yang I paling sayang ... sebab cost of the CD hahaha... drawer untuk CD jalan-jalan ni ada Grovia, Blueberry minky, Simplex, Rumparooz. Lepas tu campur-campur ada AI2, AIO, pocket diaper.. but personally if I keluar berjalan, sama ada I will choose AIO Grovia or Blueberry minky ..oh memang superb.  Tak pernah bocor. Kalau after 3,4 hours pun tak terasa lencun sangat, and baby tak merengek pun sebab still selesa ... wonderful... tapi blueberry tu I beli pun kat FSOT, preloved but new and unused... ingat nak tambah lah satu lagi hehehehehehehe



my personal tips and info about ADD

Dzai's condition PDD and ADD

PDD - pervasive development disorder
The diagnostic category of pervasive developmental disorders (PDD) refers to a group of disorders characterized by delays in the development of socialization and communication skills - http://www.ninds.nih.gov/disorders/pdd/pdd.htm

ADD- attention deficit disorer
The symptoms of ADHD include inattention and/or hyperactivity and impulsivity. These are traits that most children display at some point or another. But to establish a diagnosis of ADHD, sometimes referred to as ADD, the symptoms should be inappropriate for the child's age. - http://www.webmd.com/add-adhd/guide/adhd-symptoms


Actually I tengah draft post pasal PDD-NOs ni, nanti dah mantop baru I publish the post.

Anyway, pasal ADD.

ADD dikaitkan dengan short attention span.  It is important for parents to be more alert, and teachers, of course dengan kelakuan anak-anak. Fokus dan attention ada lah keyword dalam masalah ADD.

For example, our son.  Yes, Dzai's attention span is very short since dia kecik lagi.  being a mom yang tak ada experience and ilmu langsung pasal learning difficulties at that time, thought that 'ohh biasalah budak-budak'... Well, its not biasa ...

A kid's attention span should be dalam 3-5 minutes in every year of age. (bermula dengan umur 2 tahun)

For example :

2 yr old - 3 to 5 mins
3 yr old - 6 to 10 mins
4 yr old - 9 to 15 mins
5 yr old - 12 to 20 mins
6 yr old- 15 to 25 mins
7 yr old - 18 to 30 mins

lebih kurang macam ni lah chart dia hahaha .. 

And my Dzai at age 5-6 yr old , his attention span not more than 10 mins.  I berterima kasih dengan his kindie class teacher last year, she's the one yang highlight this matter to me.

Masa tu masih awaL tahun, dalam bulan Januari, Februari kalau tak silap, her teacher call me few times informing me yang dia risau pasal Dzai dalam kelas.  Bila cikgu tengah bercakap kat depan, tengah mengajar or tengah baca buku ke, dia tak boleh nak focus or concentrate dengan apa yang cikgu ajar.  Dia akan pandang ke luar kelas.  Pandang atas bawah.  Main dengan pencil.  Main dengan tangan dia. Bila cikgu panggil nama dia pun, kali ke 3 baru dia respond.  So her teacher is so worried about this condition masa tu.

And sebab inilah we terus bawak dia jumpa child psychiatrist and dari situlah bemula episod hidup Dzai, PDD + ADD boy....

Dalam mengajar anak yang ada ADD, definitely cara kita berbeza dengan mengajar anak tipikal. If anak tipikal boleh buat kerja rumah straight 30mins - 1 hour, and tidak memerlukan assistance sepenuhnya dari parent , berlainan dengan anak yang ada ADD.

  1. Perkara pertama, make sure duration membuat kerja / revision itu dalam masa yang amat pendek. satu session mungkin 10-15 minit untuk certain topik or subject.
  2. Kena berada dalam suasana yang tiada gangguan langsung i.e. dari TV, bunyi bising , ada mainan, ada computer or gadget yang lain , adik yang bising (sorry, yang ni Dzai tak boleh lari huk huk)
  3. Anak kena dalam keadaan yang selesa : sudah mandi, selesai dinner/lunch, sihat, tidak diganggu pemikirannya dengan yang lain e.g. "lepas belajar ni , kita pergi Jusco okay." atau benda lain yang menarik perhatian anak untuk memikirkan perkara itu dan tidak dapat menumpukan fokus sepenuhnya.
  4. Jangan terlalu memaksa.
  5. Jika anak penat, harus berhenti.  No point kalau teruskan jugak sebab confirm anak dah tak bleh nak focus lagi.
  6. Selain dari buku sekolah , kalau boleh waktu kita buat revision and ulangkaji pelajaran tu, gunakan material yang menarik perhatian anak.  Gunakan jugak buku yang ada illustration.

Cara I simple saja nak ajar Dzai.  First, I buatkan schedule for him.  Monday-revision BM, Tuesday-revision Math and so on ... kalau hari yang dia buat homework, I tak buat revision.  But sekarang ni kan tak ada sangat homework, just kerja kat school yang dia tak sempat buat or tak nak buat, cikgu suruh buat kat rumah.  And I ambik 5 minit untuk ajar reading - BM and English. And another 5 minit untuk go through subjeck and topik untuk esok kat sekolah.

Total masa belajar : dalam 20-30 minit.

From my experience , dari reading from books and psychiatrist pesan dulu, biar Dzai belajar dalam duration waktu yang singkat dan sekejap, tapi dia dapat memberi perhatian sepenuhnya dan faham apa yang kita ajar dari kita suruh dia belajar dalam masa yang lama macam dalam 1 jam atau lebih 1 jam, but the input yang dia dapat mungkin less than 10% atau tak ada langsung.... If waktu belajar 20 minit, insyaAllah input yang dia dapat dalam 50% berbanding dengan belajar 1 1/2 jam tapi hanya dapat input 10%... yang mana satu nak kan?

Anak-anak yang ada ADD, like my son, memang akan cepat hilang tumpuan.. dah nama attention deficit kan ... so as parent, kena berusaha lebih dan be sensitive dengan masa dan keadaan anak itu.  Macam I tulis above, jangan biarkan anak terlalu lama sangat belajar dalam satu masa tu, atau membaca buku terlalu lama, mungkin pertengahan jalan dia hilang tumpuan.  Bagi kanak-kanak yang tiada masalah, yang tiada ADD, yang tiada masalah pembelajaran mungkin dapat meneruskan waktu belajar tu straight more than 1 hour.

Contoh kat sekolah.. I know Dzai tak dapat tumpukan 100% dalam kelasnya. He can't, even though he tried to. But at least each subjek yang diajar samada 30 minit atau 1 jam.  So kalau waktu subjek Math 1 jam, kemudian BM 30 minit, at least ada selang seli subjek tak buat dia bosan kena mengadap benda yang sama.

Second I akan ajar dia dalam start pukul 6.30pm - 7.00pm.  Sebab waktu tu dia dah makan (sebab dia sampai rumah 4.30pm, so I akan bagi dia makan dalam 5.00pm), dia dah mandi, dah relax, dah dapat berehat tengok TV.. kira waktu ni waktu sesuai untuk dia buat revision or homework. Kena carik waktu sesuai dengan anak.  If I start at 7.00pm, by 7.30 pm or 8.00pm dah stop. But dalam masa 1 jam tu bukan straight buat homework atau revision atau membaca.. selalunya ada 3 session dalam 1 jam.

Contoh

start 7.00 pm - 7.20pm : buat homework - bukan straight 20 mins, ada Dzai berhenti minum, ke toilet

7.20pm - 7.40pm : berhenti solat / Dzai nak berhenti minum or tengok TV sekejap

7.40pm - 8.00pm : sambung revision - dalam waktu ni pun Dzai ada stop few times untuk minum, toilet

Contoh Dzai's timetable.

Third yang penting , environment... Digalakkan anak-anak ADD ni belajar dalam environment/bilik/tempat yang kosong, yang tiada gangguan dari segi gangguan bunyi atau gangguan penglihatan macam TV, mainan, or anything yang akan kacau tumpuan dia. I have tried this before.  Belajar dekat family area yang jauh dari TV and his toys, tak menjadi jugak.  So now I perasan dia suka belajar kat bilik dia walaupun ada toys ada books, tu tak emnganggu dia. And tempat meja makan and living room pun di suka buat kerja situ. tapi kena tutup TV lah semua. and yang jadi gangguan selalu, adik dia hahaha

 And cara I lastly, reward progrm.  Ada yang setuju dan ada yang tak setuju pasal rewar program ni akan memanjakan anak, but for me it works.  Maksudnya, dengan reward program ni, Dzai lagi semangat nak buat kerja.  Lagi bersungguh nak buat revision dan homework.  reward tak tentu yang besar dan mahal. Selalunya I akan bagi 3D sticker.  Tu pun dia seronok.  Kadang-kadang stationery.  Kalau dia dapat buat something 'big', macam exam hari tu, or pergi sekolah selalu tak ponteng, or be a good boy sangat, then we reward him big jugak.

Tapi ada jugak keadaan, dia nak reward lebih hehehe





 


Wednesday, 26 September 2012

Jatuh at school

Last Monday, Mr Hubby jemput Dzai balik dari sekolah. Keluar jer mamat tu dari pagar sekolah, Mr Hubby tengok mulut dia , bahagian atas, berdarah.

Soal siasat di situ.

Masa tu dia berjalan dengan one of his classmate, Syahmi. We all ni pun confused dengan Dzai and Syahmi ni, dorang ni macam love-hate relationship gitu hahaha si Syahmi lah best buddy and si Syahmi jugaklah musuh ketat no. 1.  Bila Mr Hubby tanya  pasal apa berdarah, cepat-cepat Syahmi ni kata ada one boy tolak Dzai. Dzai pun explained dia jatuh masa solat (kat surau), and yang tolah dia the boy yang Syahmi cakapkan tu and Syahmi sendiri.

But Mr Hubby tak percayalah Syahmi yang buat sebab tengok jalan keluar dari kelas elok jer bersama.. bukan hari tu jer, hari lain pun sama...

Sampailah semalam , I dapat tahu the real story from Dzai class teacher.  I was sms'ing dengan Dzai class teacher pasal Dzai ni lately hilang concentration kat kelas especially masa dorang tengah buat revision for exam next week ni... sambil tu I informed lah his class teacher Dzai jatuh. Terkejut cikgu dia sebab cikgu dia balik awal last Monday.

Then petang, his teacher sms lagi, saying dia dah dapat cerita sebenar from the rest of the class .. his classmate said memang Syahmi tu yang tolak Dzai sampai jatuh berdarah mulut anak ku, then disambung dengan budak sorang lagi.

Aissssssssssshhhhhhhhhhhhhhhh

Tapi I tak naklah emo sangat, sebab mulut Dzai tu pun taklah teruk sangat tapi hati saya memang sakit menahan amarah.. but Mr Hubby kata kalau nak amaah, takkan nak marah kawan Dzai tu kan, entah-entah Dzai yang syok main lari-lari sama-sama ..



Betul jugak...

So simpan emo balik hahaha

Cuma kesian kat Syahmi, dahlah kena tegur dengan his class teacher, van driver Dzai pun dah tahu Dzai kena tolak, dia pun tegur Syahmi hahahah sure stress budak tu.

Tak pelah... experience buat Dzai.. jangan teruk sampai kena jahit dah.