Tuesday, 10 April 2012

Extra class - computertots

About 3 weeks ago, Dzai ada start ambik extra computer class kat Computertots, Great Eastern Mall.  Sebenarnya, mula-mula tak plan pun nak hantar dia ke kelas tu, but one day, bila balik dari main-main kat Kidz Sports and Gym kat GE Mall tu, I saja je tunjukkan kat Mr Hubby Computertots sana.  So we went there, tiba-tiba Dzai kata nak belajar computer.  Terus Mr Hubby suruh tanya lebih kurang, then terus sign up nama Dzai.

http://www.computertots.com.my/

Tapi bukan mula masa tu jugak.  Tak silap I hari we register tu hari Sabtu, the next day we all kena datang for trial class sebab teachers nak tengok sejauh mana kebolehan Dzai and in which level dia sepatutnya.  Awal-awal lagi we informed the manager and teachers yang Dzai ni mild autism but insyaAllah, having no problem dengar instruction, memang suka dengan computer, tahu basic nak gunakan mouse, keyboard. Tapi takut jugak dalam hati dia kena reject ke kan hahaha but alhamdulillah, after 1 hour trial class hari Ahad tu, the teacher said dia tak masalah semua, and dia pandai explore semua. So kelas start 18 March 2012, we all ambil slot hari Ahad, pukul 3.15pm sebab tak ramai student and the teacher boleh one to one dengan Dzai.  Kalau ambik yang peak hour, one teacher kena ajar 4 students.

The fees is RM650.00 + RM100.00 (registration fee).  Class once  a week for 1 hour selama 3 bulan.

So far yang I nampak, my Dzai is really excited and looking forward to attend the class every week. Masuk Sunday jer dia akan cakap, "mummy, I want to go my computertots". Bila habis class memang boleh nampak dia happy sangat.  Lagipun programme yang dorang ada lebih structured, bukan macam yang main-main kat rumah tu. Last 2 weeks dia dapat main microscope and magnifying glasses, seronok lah mamat tu dapat main dengan gadget macam tu.  Last week , exploring pasal colours, shape.  Its a good thing jugak masukkan dia dalam kelas computer ni.  A lot of thing dia boleh belajar, and one of it yang we all harapkan , dia dapat berkomunikasi dengan orang lain, for example his teachers sana and other students.

Tengok listing programme tu memang ok. About how to handle keyboarding, computer operation nak shut down and on computer the correct way, problem solving, creativity.. banyak lagi lah. So if after 3 months ni dah habis course dia and Dzai nak sambung, maybe, insyaAllah, we all akan sambung his class lagi.


Dia bangga dengan bag computertots dia tu hehe

assalammualaikum,


No comments:

Post a Comment