Friday, 20 April 2012

Huruf besar, huruf kecil

Lebih kurang sebulan lepas, after belek-belek buku sekolah Dzai, I dapat tahu something which I think memang my mistake jugak.  2 books yang I bukak masa tu, teachers bagi remarks yang sama .. "belum dapat membezakan huruf kecil dan huruf besar".  hahahahahahaha ohhhh Dzai ku ....

Dalam latihan yang I tengok tu, student kena tuliskan huruf kecil sebelah huruf besar... my darling Dzai ni, pergi salin semua huruf besar... buku BM and English.. rupanya dia confuse nak bezakan small and capital letter, huruf kecil dan huruf besar.

Slap mummy's forehead.. hi hi

Mr Hubby sakat I, "apalah mummy ni, banyak-banyak benda, yang penting ni pulak lupa ajar Dzai". hihi

Masa mula-mula nak explained to Dzai huruf besar dan huruf kecil tu memang payah gak.  Bila I kata huruf besar, dia tulis huruf tu saiz besar..., bila I kata huruf kecil, sekecil kuman lah dia tulis ahahahhaha adoi!!!

So I kata explained kata dia, gunakan english term.  Capital and small letters. Sebenarnya me and Mr Hubby kalau boleh memang we all nak cakap ngan Dzai in BM jer, sebab sekolah pun cakap BM kan, but kalau dalam keadaan dia tak faham sangat, terpaksa jugak explained dalam english.

Alhamdulillah, after buat exercise untuk tulis huruf kecil dan besar, explained kat dia setiap hari, remindkan dia perbezaan huruf kecil dan huruf besar, now I tengok dia dak ok, improved dah ... syukur.


Mummy punya simple flash card... tak laminate pun.. pakai kertas putih biasa jer ..setiap kali dia nak buat homwwork or bacakan books kat dia, I keluarkan lah flash card ni ... this is capital E, E besar, ni small e, huruf kecil .... lepas sebulan , I tengok ada improvement.

Alhamdulillah .. tu lah, rasanya memang banyak benda kita nak ajar anak ni kan, and sometimes , benda yang kita sangka dia tahu tulah yang dia tak tahu hehehe...

Sorry Dzai ..........

Assalammualaikum



1 comment:

  1. ain sgt kagum sbb abg dzai excellent english.. better understand in english then bahasa.. sekurg2nya dia dah paham satu bahasa

    ReplyDelete