Thursday, 19 April 2012

Jacket potato

Sejak ada lil Dzayd ni, harus lunch I pun kena yang cepat-cepat masak or yang simple gila .. kena makan jugaklah kan, nak diet, tak terdiet mak .. but I rasa lepas bersalin ni my selera lagi membuak-buak sampai my mom sendiri tegur last week, "mummy ni makin tembam lah ..." ............. ohhhhhhhhhh .... tiiiiiiiidaaaakkkk!

Kalau orang lain tegur I macam tu mahu kena tendangan ku hahahaha , kalau Mr Hubby tegur I punya 'back side' besar pun boleh tersentap satu hari kay, but bila mak sendiri tegur, maksudnya betullah tu hahaha

Berat I cuma turun 2,3kg dari berat masa preggie Dzayd.. errmmmm... macam mana nak turun, Mr Hubby ni suka sumbat fridge tu dengan macam-macam jenis cheese dan makanan yang menambahkan berat yang sedia ada (ya ya .. my husband kata I suka salahkan dia hehehe).

Anyway, balik kepada easy lunch tu... I sekarang suka sangat makan jacket potato/baked potato. Sebabnya, senang nak buat and sedap dimakan plus khasiat ... haha khasiat sangatlah kan, cheese melimpah rumah. 



3 benda ni jer untuk buat jacket potato.... I suka pakai yellow potato tu, sebab senang nak empuk/lembut ... Cheese lak I suka pakai Kraft Velvet ni yang memang sesuai untuk jacket potato sebab dia senang cair.  

Cara I :

  1. Basuh potato bersih-bersih then keringkan.  Potong dua tengah-tengah tu tapi jangan sampai belah dua.
  2. Sapukan olive oil keliling potato.
  3. Balut dalam alluminium foil then bakar dalam oven.  I selalu bakar 180-200 degree for 20-30 minutes.
  4. Agak-agak potato dah masak and empuk, sejukkan .  Lepas tu buka alluminium foil tu, masukkan cheese kat tengah potato.
  5. Bakar sekejap for 5 minute untuk chesese cair tapi jangan sampai overcooked cheese tu nanti keras pulak or hangus.

Senangkan .... Dzai pun suka makan ni ... 

No comments:

Post a Comment