Friday, 20 April 2012

Paper craft



Dzai ni dia suka art and craft.  And yang paling dia suka, origami. Masalahnya, dia selalu choose paper craft yang susah-susah macam gambar kat atas tu ... nak kena buat animals.. ayooooo fengsan mummy nak melipatnya.  Animals lak yang susah-susah, macam bird, penguin lah .. but I cuba buat jugak, walaupun tak jadi macam the picture hahahaha.. sebab tak nak patahkan semangat dia.. I know, semangat dia datang dari semangat I. Pernah one time tu he asked me to do something, I tak boleh buat, then dia merajuk, when I asked him to do sendiri, dia langsung tak nak.. nak I tunjukkan jugak.  Bila I buat dengan dia, automatik, dia ikut I buat... benda yang dia kata dia tak boleh tu actually dia boleh, tapi nak kena mummy buat sama.

I suka jugak beli things or books ikut kegemaran dia, biarkan dia pilih sendiri. Biar dia tahu apa keinginan dia sendiri.  Biar dia berfikir sendiri sama ada dia boleh buat sesuatu benda itu atau tak. Biar dia fikirkan sendiri kemahiran dia... I kena banyak support Dzai dalam his cognitive thinking/kemahiran.

One thing, Dzai kan ada sensory problem sikit, especially his fine motor skill.  So bila buat-buat benda like origami ni actually it is good, dia boleh mahirkan lagi penggunaan jari-jari dia, penggunaan gunting and gam. Semua ni nampak simple, and mungkin for kids yang tak ada masalah motor skill, nampak perkara yang I cakap ni mudah, but for Dzai, kadang-kadang nak pegang gunting tu nampak macam complicated for him.  To touch the glue nampak macam kotor sangat for him sebab dia melekit kan... but untuk setahun ni, I memang galakkan dia buat craft gunakan gunting, gam and now minat dia with paper craft sangatlah bagus for his fine motor skill.

Oh ya, his writing pun banyak dah improved, cuma nak ajar dia jarakkan tulisan jer.. tulisan dia semua jenis rapat-rapat hahaha foning kepala den membacanya.


Assalammualaikum




No comments:

Post a Comment