Monday, 16 April 2012

Tahnik dan cukur jambul






Last month we all balik kampung ke hometown Mr Hubby kat Jitra.  Sebenarnya tak plan nak buat kenduri cukur jambul for Dzayd kat sana tapi ada terfikir nak buat tahlil for Dzafri since masa tu dekat dengan tarikh 20 March tu. Mr Hubby pun bincang with his brother kat sana, dia pulak ada restoran, so macm senang pulak nak atur for catering semua. Then terdetik nak buat cukur jambul for lil' boy tu.  Aqiqah memang dah selamat buat masa hari ketujuh kelahiran Dzayd, we all buat macam biasa, through Al Ameen, yang buat program Aqiqah dan Korban ke Kemboja tu. 

Satu lagi, kalau we all nak buat tahlil for Dzafri , memang selalu mintak my BIL aturkan kenduri kat Madrasah Tahfiz, Jitra.  So when hari tu we decided nak buat kenduri, we all pun buat kat tempat yang sama.

Just a simple one.... simple yang boleh.  Yang doorgift tu pun kira 'pakai ambik' jer hahaha tak ada nak custom made ke apa. Nasib baik my MIL house tu kat tengah town, banyaklah kedai-kedai kat situ yang walking distance jer... and kedai pengantin ni memang banyak kat situ .... satu kedai jer cukup, settle masalah I semua ... dalam doorgift tu ada bunga telur letak jelly, saputangan bentuk lollipop, sweets and sedekah for anak-anak Tahfiz tu. 




Alhamdulillah, semuanya berjalan dengan lancar.  Buat kenduri tu lepas Zohor , hari Khamis 15 Mac 2012 dekat Madrasah tu.  Catering pulak from my BIL restoran, nasi minyak with ayam goreng, daging kurma and acar. Syukur .... Ustaz buat tahnik for Dzayd dan kemudian tahlil for Dzafri.

What I experience masa kat sana, kat madrasah tu, a very beautiful experience. Walaupun tengok pusat tu serba kekurangan, taklah selesa macam kita dirumah, tapi rasa begitu tenang, selesa dan nyaman .. walaupun tak ada satu pun kipas kat dalam pusat tu, terasa sejuk, angin tiup ... sungguh tenang sekali .... 

Indahnya ciptaan Allah.

Assalammualaikum,




1 comment: