Tuesday, 10 April 2012

Wisdom tooth surgery

I've been suffering dengan sakit gigi with my wisdom tooth , kiri dan kanan for the past 4 years. Since mengandungkan Dzafri. The pain come and go.  Tapi, sebulan yang lepas, makin ketara sakitnya. Mula-mula sakit sangat gigi bongsu sebelah kiri, masa tu I balik kampung kat Jitra.  Went to see dentist sana, dia pun bagitau benda yang I already knew, wisdom tooth I tu mcm tumbuh menyenget sikit, tu yang menyebabkan selalu sakit sebab makanan selalu terkumpul kat celah-celah gigi and that widom teeth menolak gigi yang lain.  Then, about a week ago, sebelah kanan pulak sakit and lagi sakit berbanding sebelah kiri.

Masuk hari kedua sakit, I terus ke dentist kat Taman Melawati.  Ni first time I pergi sana, Mr Hubbylah yang selalu ke sini since tahun 1993 lagi.  Selalunya I pergi dentist kat Wangsa Link tu but lately parking kat situ, mak aiiiiii hazab betul, plus on Saturday the clini tak bukak. And to my surprise, when the dentist checked, dia kata memang pasal wisdom tooth I tu yang baru nak tumbuh .. hehehe 4 tahun pun tak tumbuh lagi, and sama gak situation dengan sebelah kiri, dia tumbuh senget sampai kacau dinding mulut semula.  Dah infection and bernanah ... ayooooo patutlah rasa sakit sangat walaupun baru 2 hari sakit. And I know, its about time kena buang jugak gigi bongsu I tu.. emmang yang tu di'advise' to me dari dulu sampai sekarang. Jumpa 3,4 dentist, the same thing dorang cakap kena buat removal.

Nak tak nak, I set jugak appointment for the wisdom tooth surgery ni on 6 April 2012, last Friday. So kiranya, last Friday tu selamatlah membuang gigi bongsu sebelah kiri ni.  Patutnya the minor surgery (as stated dalam borong oleh dentist), kejap je , lebih kurang 45minit - 1 1/2 hours but mine, 2 1/2 jam. Biasalah, kalau taka namanya 'baya', memang tak sah kalau tak ada complication hahahhaa

The surgery makan masa sebab gigi I tu kedudukannya pelik sikit, so the dentist kena cut sikit bone and gusi, plus I ada history of jawlock.  Actually first time I dengar term ni walaupun I pun experience benda ni.  Jawlock ni tak boleh menganga lama, nanti bahagian rahang mulut tu macam tak boleh tutup, dia jammed sikit hahahah tak sure you all faham ke tak hahaha ... anyway becaue of this, i tak boleh nganga lama, kejap-kejap kena tutup mulut, plus I tak tahan pressure bunyi drilling tu lagi.. kesian dentist and the nurses tu kena tahan dengan I.  But they are so helping and caring, baik jer pegang tangan I semua.

The first night, belum bengkak lagi, but sakitnya, Allah jer yang tahu. Telan pain killer. Makan memang tak boleh langsung, first night tu I makan cereal jer.  Second day, sabtu tu, masa belah tengahari belm membengkak sangat, and the clinic called me nak tau progress I, good customer service kan.. but bila malam tu , ya Allah, pipi I membengkak teruk sampai ke bawah dagu. Lagilah tak boleh makan, cuma makan scramble egg nak alas perut makan ubat. Sakitnya, jangan cakaplah, berdenyut-denyut rasanya, but nasib baik dentist bagi one painkiller ni yang mengantuk so malam boleh tidur.

Hari Ahad tu still membengkak, but Dzai nak pergi sangat ke kelas computertots dia.  So nak tak nak, I temankan jugak Mr Hubby and Dzai ke GE Mall dengan muka bengkak tu, but nafsu makan still there hahaha walaupun sakit.  Tapau spinach lasagna, dapat jugak makan sikit after 3 days tak makan.

But semalam, alhamdulillah, nampak dah surut bengkak nya and sakit pun dah hilang sikit-sikit walaupun still rasa berdenyut but I dah tak makan painkiller since semalam.  Oklah, but still tak boleh bukak mulut besar-besar lagi, Mr Hubby kata baguslah so you tak payah menjerit selalu.

Ermmmmmm.

assalammualaikum,



2 comments:

  1. kelakar laa husband akak yer remark 'jadi x yah jerit selalu',, tgk gaya akak takde lah kaki bebel jerit2. hehehe

    ReplyDelete
  2. ain : akak taklah membebel but suka jerit-jerit bila tengah tension and penat hahaha tu yg husband akak bengang if akak penat, akak start menjerit.....

    ReplyDelete