Thursday, 10 May 2012

Baby development at 5 months

Today Dzayd ada check up and immunisation injection for 5 months.  Berat dah 8.54kg, alhamdulillah.  Tadi paeds ada tanya development dia.  Dah pandai meniarap at 3 month 3 weeks, now dah pandai mengesot sikit, head control pun dah bertambah baik, sitting well when supported cuma dia belum pandai roll over lagi hehe but paeds kata kalau dah mengesot tu tak lama lagi lah.. errmmmm lepas ni kerja mummy dok 'kutip' Dzayd je lah haha

Anyway, paeds also told me Dzayd dah boleh start solid sekarang..kadang-kadang part start bagi makan baby ni pun I confuse.  Dzai dulu masa umur 4 bulan paeds suruh bagi makan, then Dzafri pulak dia suruh 6 months (previous paeds-sama paeds yang advise for both boys), and bila current paeds ni lak kata boleh makan sekarang.. yelah, I bukan doktor, so bila pakar kanak-kanak kata boleh, takkan I kata tak boleh kan hahahha but dia kata start with plain cereal yang tak dicampur dengan susu sebab Dzayd ni super duper allergic teramat, so kena pastikan cereal tu bukan bercampur dengan susu, kecuali kalau soya based boleh.  Then bagi makan yang baby biscuits like Farley tu . Puree dia suruh hold dulu, tengok whether perut dia okay ke tak, sama ada dia poo nanti semua okay baru boleh start puree.

Tadi check kat babycenter.. tengok checklist dia sama ada baby tu dah ready nak makan solids or not, rasanya Dzayd dah ready hahaha



Rumusannya (from the checklist)

  1. Baby kena at least umur 4 -6 months
  2. Berat masa nak bagi makan tu kena double masa lahir or lebih dari 15 pounds (dalam 6.8kg)
  3. Dah pandai head control, and boleh duduk bila kita support dia 
  4. and yang ni paling kena dengan Dzayd - interested or ada curiosity dengan apa kita makan
Memang kalau I makan, tangan dia nak mencapai jer.. semalam I saja letak kuih dekat-dekat dengan dia, nak dicapainya and nampak dia dok telan air liur hahahaha ... cute jer

Bertambah busylah mummy ... but Ayah dia over, ada nak bagi anak dia makan 4 kali sehari ... elllllloooo ... your baby baru 5 months plus, over kan ...

So , I akan bagi dia makan sehari sekali dulu, tengok macam mana. If everything okay, then akan bagi 2 kali sehari.

Now........ where is my baby and toddler menu book????? ermmm mana pulak ku campakkan buku itu hahaha

Assalammualaikum

2 comments:

  1. ain until now problem nak bg 'Auf makan.. tapi dia paling suka roti butterscotch t cicah air suam bagi lembout.. problem sbb even 'Auf dah 9 bulan.. still dia x de gigi walau sebatang

    ReplyDelete
  2. terus rindu nak beranak kecik...
    bila baca part 'nak dicapainya and nampak dia dok telan air liur hahahaha ... cute jer'
    hehe...moga dzayd terus membesar dengan sihatnya..

    ReplyDelete