Saturday, 12 May 2012

Blueberry and Happy Heinys CD


Yummeeeh kan.

Fluffy .. soft ... waaa lagi best pegang budak kecik tu sebab montot dia lembut hehehe

This is my first time mencuba pocket CD yang branded.  Normally kalau pocket CD ni I go for economy one, murah.. kalau satu boleh dapat dalam harga RM20, kalau 5 baru RM100.00 .. banyakkan .... but if kalau dah menggatal nak yang branded punya, brand US ke macam CD di atas ini, harga untuk 4 economy CD baru dapat 1 CD ... errrmmmm ....

Again, gatal punya pasal kan.

Yang berdua kat atas tu Blueberry pocket diaper : Blue Camo and Sapphire.  Bawah tu : Happy Heinys Tie Dye.

My Verdict :

Blueberry pocket diaper ni comes with 2 microfiber  insert, satu 3 layer small insert and satu lagi 4 layer long insert yang boleh dilipat dua. Bila pakai yang insert panjang ni yang dilipat dua, the CD akan bulky sikit, but since my baby pun bambam and he is 5 months old already, so tak berapa nampak bulkynya but I think smaller size baby kalau pakai this combination, nampak bulky lah.  I tak pakai lagi the small insert because I think the long insert pun dah cukup, approximately pakai for 4 hours memang tak bocor langsung, meresap elok jer.    But the outer layer yang minky tu memang sangat gebu dan lembut, memang best.  Dalam pulak microfleece, so lembut jugaklah hehe ... semualah lembut. Oh ya, one more, cutting dia amat sesuai for Dzayd, and from their website, blueberry pocket diaper ni muat baby dari 4.5kg - 16kg.  But memang I suka cutting dia nampak my baby selesa and I pakai medium size, for now.

For Happy Heinys pulak, first cutting dia quite small for my darling. From the website memang fit sampai baby 15kg, cuma cutting dia agak kecik sikit for my bambam..for this CD, I kena adjust sampai large size, sebab memang tak fit for medium. Takut nanti kalau size adjustment tak betul tu yang bocor kadang-kadang and baby pun tak selesa.  Insert from microfiber.

Tapi yang I pasti, velcro for these 3 CD memang kuat, tak macam CD I yang lain hehe .. memang velcro dia melekat kuat andb ila nak bukak, nak tarik tu pun still melekat kuat lagi.. tu agaknya beza yang economy and yang branded ....

Tapi tulah, susah nak stop dengan kegilaan membeli CD ni but yang buat I happy kalau part beli CD memang Mr Hubby tak bising, tapi kalau mummy beli baju hahahaha.. tu buat payah nak stop beli .. today pun baru sampai 6 CD hahaha ...

But seriously, memang seronok pakai anak CD ni, especially when paeds banyak kali cakap yang Dzayd ni kulit dia memang sangatlah sensitive, so memang sangat bagus kalau pakai cloth diaper ni... memang ada montot dia merah-merah but I rasanya not so bad kalau berbanding pakai disposable diaper dulu.

Thats all pasal fluffy mail saya yang baru dapat... taklah baru, last 2 weeks kot .. yang baru dapat today nanti-nanti cerita kay.


Assalammualaikum




No comments:

Post a Comment