Saturday, 5 May 2012

Gunakan jari pun boleh






Ada 2 problem utama Dzai : one is fine motor skill which is memegang pencil, ikat tali kasut or makan dengan tangan , benda-benda yang perlu gunakan jari. and the other problem is communicationlah, which , alhamdulillah dah nampak improved dari hari ke hari.

He is still using the pencil grip yang dah uzur tu, dah nak terkoyak dah-kes mummy still tak jumpa pencil grip lain. Actually his class teacher memang tak bagi pakai pencil grip ni kalau Dzai dalam class dia sebab dia nak Dzai practise, but at home I biarkan jer sebab kadang-kadang homework dia banyak sangat, kesian jari-jari dia sakit. Nanti bila sakit and lenguh, mulalah dia tak nak buat homework, tu yang I tak nak tu... but tengoknya dia bolehlah sikit-sikit pegang pencil without the grip.

Satu lagi Dzai ni, nampaknya handwriting dia pun dah improved, berbeza masa dia kat kindie dulu and berbeza dengan 4 months ago.  Now bolehlah baca sikit-sikit tulisan dia but ada juga cakar ayam sampai cikgu tulis note ; improved your writing.. hehehe 

Masalah utama dia bukannya apa, dia suka tulis rapat-rapat semua perkataan .. macam : sayaadabola .. macam ni .. patutnya jarakkanlah in between perkataan tu kan, tak ni semua berkumpul jadi satu ayat hahaha..

So, I teach him to use his finger nak jarakkan each perkataan, jangan bersambung semua.  Nasib jari dia kecik, taklah berjarak sangat, kalau guna jari mummy, harus satu line tu boleh tulis 3 perkataan je hihi .. I kena ajar cara guna jari tu sebab dia macam tak boleh agak macam mana nak jarak in between perkataan tu semua.. sebab before this I suruh jarak.. tu dia ambik ko, satu perkataan kat hujung ni, second word hujung buku hahahaha lawak Dzai ni.

Nampaknya cara mummy ni ada sikit berhasil, but kadang dia lupa gak, tulis balik semua perkataan rapat-rapat bersambung but at least dia tahu cara macam mana nak jarakkan perkataan tu.

Oh ya, Dzai ada exam pertengah tahun on 17 May ni. Stress mak dia terus sampai ke hidung ... hihi . Next week start with hafazan and wuduk test...

Good luck abang Dzai.. bawak balik markah 0 pun mummy still proud of you sebab banyak dah Dzai go through ... ;)

Assalammualaikum



3 comments:

  1. Salam kak,

    Kalau pencil yg tebal n tiga segi tu,membantu tak kak? Pernah nampak kat kedai ada jual...katanya to help kids to learn how to properly hold a pen/pencil....n satu brand tak ingat apa,jumpa kat isetan klcc,mmg pencil utk stages dr budak kecik sampai besar....mahal la sikit tpnya.....would it help abg dzai?

    Safiyyah sampai sekarang ingat abang dzai.....kalau tgk mama dia buka blog akak,sibuk dia nak tgk gambar abg dzai n baby abg dzai :-)

    ReplyDelete
  2. Salam kak,

    Kalau pencil yg tebal n tiga segi tu,membantu tak kak? Pernah nampak kat kedai ada jual...katanya to help kids to learn how to properly hold a pen/pencil....n satu brand tak ingat apa,jumpa kat isetan klcc,mmg pencil utk stages dr budak kecik sampai besar....mahal la sikit tpnya.....would it help abg dzai?

    Safiyyah sampai sekarang ingat abang dzai.....kalau tgk mama dia buka blog akak,sibuk dia nak tgk gambar abg dzai n baby abg dzai :-)

    ReplyDelete
  3. wsalam.. how are you dear? alaaa cute jer safiyyah tu hehe, abang Dzai sekakrang busy dengan 'big school' dia.. balik pun petang. by 7pm nak kena buat homework, dinner, ulangkaji bacaan sikit, then time tidur, but nmpk he's enjoying his school. ada we all round kat qdess, weekend lah saja nak kacau Dzai school balik kat siu, jawabnya : no , I'm big boy now mummy hehehe

    yang encil 3 segi tu memang ada..i bought yang tak berapa besar, and yang besar.. kat school memang pakai pencil tu, i rasa yang bolehkan dia grip sikit2 pun pasal pencil tu.. anyway, thanks dear

    ReplyDelete