Monday, 25 June 2012

My big man's birthday

Today is my big man's birthday yang ke 47. Nothing much, tak celebrate pun. Kebetulan pagi tadi , his sister informed yang my MIL kena admitted sebab demam and jangkitan paru-paru. So, agak risau jugak dengan keadaan Mak. She's 83 years old, sama dengan my grandma. Hanya dapat berdoa yang my MIL akan sihat semula, insyaAllah.

Anyway, semalam adalah jugak acara potong cake. Ingat nak surprise Mr Hubby but sebab abang Dzailah rahsia terbongkar hahaha sibuk tanya ayah dia when is your birthday, so ayah tau lah ada something smoking.

Cake as usual order from my good friend selamanya, insyaAllah, Puan Maria dari : Daybab Delectable Treats

Our (actually is my choice hahahha) choice kali ni ialah rainbow cake with cream cheese ... uuhhhhhh I tell you sangatlah lazatnya, lemak berkrim, cake dia sedap, not too sweet... best macam biasa!




Macho tak The Boss I hahahaha ... nilah idola dia for past 25 years .... Mr Bruce Springsteen



Tadaaa..... nice and yummy rainbow cake yang dah tinggal separuh semalam, terus dapat, terus potong

Tahun ni kira meriahlah for Mr Hubby... dapat hadiah and cake from me. Hadiah pulak bukan sikit-sikit yang dia nak.. nak sopping baju kat British India ... waaaa fengsan gegirl kejap last 2 weeks dah pegi beli, sebab personal shopper Mr Hubby kat British India tu call us kata ada sale, tu yang nak pergi... kalau tak ada sale, fengsan 50 kali tau hahaha

aiikkkk mr hubby pun ada 'personal shopper' hehehe .. no lah, but the SA tu memang baik sangat dengan we all.. if you all nak beli baju kat British India, Great Eastern Mall, carik Adam.. dia mesti assist dengan baik punya

Ni apa cerita birthday ngan dak Adam lak ni .... uiihhsssshhh

Saturday, 16 June 2012

Buku dots

So far Dzai tak ada masalah dengan numbers. Cuma, at his age, macam budak yang lain , no problem kenal nombor 1 sampai 100. Plus minus pun I rasa bagi yang tak ada masalah senang jer for them.

But for my son ni, yang I tahu, dia cuma boleh kira setakat 40, lepas tu terus jadi one hundred haha .. itupun in english.  kalau BM,setakat dua ploh lapan jer.. lepas tu dia blur.  And one more yang I perasan, kalau dia nak mengira, dia tak boleh nak sambung tengah - tengah. contoh kalau kita suruh dia kira, dia tersekat dekat 11, dia takkan sambung situ, dia akan kira balik dari nombor 1. sooooooooo, kesabaran mak dia selalu diuji sementara nak tunggu dia habis mengira dari 1 sampai 40 hahaha

Rasanya dalam blog lama ada few ideas yang I buat untuk Dzai mengira. selain dari guna bacus, i pernah guna bekas telur tu letak kacang tanah for each lubang. contoh : beks telur kan ada 10 lubang. so lubang pertama menunjukkan 1 kacang mean 1, 2 kacang mean 2 and so on. I guna spaghetti pun ada.

To help Dzarif to improved dalam numbering ni, especially for him tak lupa sequence nombor ni, I bought him an activity book yang sambung dots ikut nombor.  Mak dia kan kena kreatip selalu so that anak dia tak boring.... susah oooh bukan senang nak jadi kreatif ni




I think ramai yang familiar with this kind activity kan.  It is good tau to have this book.  Sambil sambung dots yang ikut number tu, Dzai boleh kira sama. So he will know lepas 30 apa dia. Nombor apa. Buku ni tebal, and tak mahal. Tak ingat berapa, buku kat bawah malas nak lari turun tengok hahaa ... dengan fun illustration, colours tu taklah boring sambil sambungkan dots tu kan... fun lah jugak... alhamdulillah, ada jugak tengok dia dah tau numbers sampai 40, not only mengira but tau nombor yang betul.

Perlahan-lahan nak ajar sampai 100.  By next year syllabus math lagi mencabar.

Mak ni semakin botak lah nampaknya sebab banyak pikir hehehe

Thursday, 14 June 2012

educational toys : mind game

Lama tak tulis pasal abang Dzai kan.  Dia baru baik demam after almost 10 days demam up and down. sampai kena ambik darah semua, alhamdulillah nothing serious. just demam. but still perkataan demam tu memang phobia. plus dia ada complaint headache semua .. adoi.. stress okay. me and Mr Hubby dah siap sedia buku bank nak standby kot-kot dia kena masuk dalam CT scan ke MRI ke .. memang expensive kalau kena buat tu semua, but demi anak, biar bank account kosong asal anak sihat.

learn from experience.

anyway, alhamdulillah dia dah ke sekolah macam biasa, even though lambat 2 hari dari orang lain.. hahaha .. semalam pun dia complaint sleepy feet... ohh dont ask me apa tu sleep feet... I pun tak tau... cuma semalam dia meraung macam sakit sangat-sangat.  but after ayah put on plaster and sapu minyak, dia tidur balik.  Kalau dia buat trick sakit sebab tak nak gi sekolah tak pe jugak, tak lah risau and tak lah pening kepala memikirkan apa itu sleepy feet... ni bila kata , okay dzai kalau sakit tak payah gi sekolah, menangis pulak, kata nak gi sekolah ... so ... apa sebenarnya????? 

But pagi ni nampak okay je kaki dia.

Actually nak cerita pasal new toy for abang Dzai yang I baru beli hari tu, last 2 weeks kot. Dah lama tak gi Wangsa Walk hari tu terjumpa one kedai yang jual educational toys jer... yeeeyyyyy for us. selalunya beli kat online dengan siti from smart intelligent toys.  senang kalau online ni. pilih. bayar. tunggu sampai.  and I think price kat kedai tu bit pricey sikit berbanding dengan price from S.I.T ni.  tapi biasalah. ada yang kat online , tak ada kat kedai.. and vice versa... so again, depends pada diri sendiri kan hehe

So, yang ni I beli kat kedai wangsa walk tu




Sorry aaahhh .. sexy abang kita ni. masa ni dia still demam. tu kat lengan ada tanda ambik darah lagi. but dia macam boring jer sebab nak ke sekolah tak boleh, so kita main dulu ..... hihi




This is the box. Harga dia original price dalam RM80 plus kalau tak silap.  and masa tu ada sale 50% - so dalam RM40 plus.  The game sebenarnya senang.  Ni pun for budak 3+.  But normally for Dzarif, I tak beli game or toys his age.  I belikan something yang dia akan enjoy buat, boleh buat according to his level, and something yang dia ingat and repeatedly nak main.  Tak guna beli toys or edu toys ikut his age, tapi nanti dia tak dapat nak buat, dia akan frust and barang tu tercampak tepi jer... so not worth it. 


This game simple.  Dia ada 32 pieces of card gambar animals. One thing good the box tu super tahan sebab dia tebal and the cards tu pun tebal.  Main banyak kali pun takkan terkoyak or terpenyek ke. insyaAlalh tahan lama, tu sebab harga mahal kot hehe ... so from the cards, kita pilih lah 3 ke 4 ke 5 ke, according to ouor child's level of mind.  berapa card yang agak-agak dia boleh ingat.  contoh : i ambik 3 cards : itik, cat and bear. i tunjukkan kat Dzai. lepas tu I tutup. then dia kena carik 3 gambar yang I tunjuk tadi. 

So far, for 3 gambar dia boleh carik .. no hal punya. nanti I nak increase to 4 gambar lak.  Actually Dzai ni suka jugak dia main permainan yang mencabar minda.  macam kat Ipad, dia suka game spot the difference.  Out of 10, trust me, he can find 8 or 9.  

Level of edu toys ni pun i nak kena tengok. dulu, his level boleh main puzzle. then blocks. now suka main mind game pulak. kena step by step and ikut level anak kita.  but I seriously recommend to parents, spent sikit dengan membeli educational toys ni. macam-macam ada sekarang. it helps a lot dari segi eye coordination, fine motor skills, melatih cara berfikir, think outside the box etc etc.. yang si kecik ni pun I dah start beli for level 1 year old.



Ni contoh gambar-gambar tu.  Even Dzayd pun seronok tengok. paper tak tajam so tak risau dia pegang. boleh belajar pasal animals.

Ada sebungkus besar I baru beli from http://smart-intelligent-toys.blogspot.com/ . belum bukak lagi. nak tunggu abang Dzai bagi dia excited.

Nanti I share kat sini kay

Wednesday, 13 June 2012

Babywearing and me

My demam gila meroyan beli cloth diaper makin berkurangan... bukan dah hilang... makin kurang... hehe .. tapi datang penyakit baru ... SSC .. soft structured carrier. Oh my .. betul-betul fall in love dengan babywearing. Once dapat carik yang sesuai dengan me and baby, yang Dzayd selesa, yang senang pakai, memang senang kerja dibuatnya. No more hasle nak pasang stroller, berubet nak naik lift sebab kalau bawak stroller mana boleh naik escalator kan. Sekarang ni mana-mana tempat dah memang tak friendly stroller, I mean kalau escalator tu dorang block letak palang supaya stroller tak boleh lalu.

Tapi ada masanya I need stroller jugak.  Tengok berapa lama keluar or kat mana, whether stroller-friendly or not.

Before this I kan dah ada one ssc, custom made one.  But mana silapnya Mr Dzayd tak berapa selesa dalam tu.  YAng ring sling pun I ada, but lagilah mummy dia tak pandai pakai.  So both I let go.

Tapi I tak putus asa nak ber'babywearing' ni.  For me yang senang for me to pakai dengan cepat and pantas sebelum Dzayd mengamuk is SSC. so I google another brand for the ssc. memang banyak pilihan. yang local maker or overseas.  But again, mana pun bagus, depends dengan kesesuaian badan kita and anak plus budget di dalam bank account itu ada berapa.

Cari punya cari, 2 days before nak pegi PD hari tu, hati terpaut with this, from Jumpsac.



Chilli Red Scroll - RM339.00

After dah dapat yang hitam tu, I terus terpaut suka sangat sebab so comfy.  Dzayd pulak masuk je dalam tu terus tertidur.  Then ternampak FB Jumpsac kata buat clearance, so I bought this one hari yang sama I received the black one - RM279.20 (clearance 20% off from original price)
 Seriously, mamat ni diam jer bila duduk dalam this SSC ... bila nak pergi ke sana ke sini, masukkan dia dalam 'kangaroo sac' (Dzai said so) mummy, terus diam.. tengok-tengok dah tidur






Tapi sejak last week, mata sudah berkenan with these 





Ergo -  Petunia Pickle Bottom - harga sini RM620.00 plus plus



Boba - Lila - Harga sini dalam RM459.00 tak silap



Fengsan!!!!

Saturday, 2 June 2012

rindu untuk berblogging

Assalammualaikum

Hai All

How are you semua? waaaaa me rindu sangat nak menulis. macam-macam idea ada, but no time maaahhh ... sangatlah super duper (fave word Dzai sekarang 'super duper') busy.

But akan carik masa jugak untuk menulis.

Till then ... bye