Saturday, 16 June 2012

Buku dots

So far Dzai tak ada masalah dengan numbers. Cuma, at his age, macam budak yang lain , no problem kenal nombor 1 sampai 100. Plus minus pun I rasa bagi yang tak ada masalah senang jer for them.

But for my son ni, yang I tahu, dia cuma boleh kira setakat 40, lepas tu terus jadi one hundred haha .. itupun in english.  kalau BM,setakat dua ploh lapan jer.. lepas tu dia blur.  And one more yang I perasan, kalau dia nak mengira, dia tak boleh nak sambung tengah - tengah. contoh kalau kita suruh dia kira, dia tersekat dekat 11, dia takkan sambung situ, dia akan kira balik dari nombor 1. sooooooooo, kesabaran mak dia selalu diuji sementara nak tunggu dia habis mengira dari 1 sampai 40 hahaha

Rasanya dalam blog lama ada few ideas yang I buat untuk Dzai mengira. selain dari guna bacus, i pernah guna bekas telur tu letak kacang tanah for each lubang. contoh : beks telur kan ada 10 lubang. so lubang pertama menunjukkan 1 kacang mean 1, 2 kacang mean 2 and so on. I guna spaghetti pun ada.

To help Dzarif to improved dalam numbering ni, especially for him tak lupa sequence nombor ni, I bought him an activity book yang sambung dots ikut nombor.  Mak dia kan kena kreatip selalu so that anak dia tak boring.... susah oooh bukan senang nak jadi kreatif ni




I think ramai yang familiar with this kind activity kan.  It is good tau to have this book.  Sambil sambung dots yang ikut number tu, Dzai boleh kira sama. So he will know lepas 30 apa dia. Nombor apa. Buku ni tebal, and tak mahal. Tak ingat berapa, buku kat bawah malas nak lari turun tengok hahaa ... dengan fun illustration, colours tu taklah boring sambil sambungkan dots tu kan... fun lah jugak... alhamdulillah, ada jugak tengok dia dah tau numbers sampai 40, not only mengira but tau nombor yang betul.

Perlahan-lahan nak ajar sampai 100.  By next year syllabus math lagi mencabar.

Mak ni semakin botak lah nampaknya sebab banyak pikir hehehe

2 comments:

  1. Tak botak lahhh Kak Baya. Org kata lagi banyak pikir lagi cerdas otak. Lagi lambat beruban and lagi lambat nyanyuk hihi. Harap2 betul laa kan :D

    ReplyDelete
  2. semoga abg dzai idak laa buat sampai mummy botak kepala.. heheheh abg dzai kan bijak.. chaiyok2 abg dzaii

    ReplyDelete