Thursday, 14 June 2012

educational toys : mind game

Lama tak tulis pasal abang Dzai kan.  Dia baru baik demam after almost 10 days demam up and down. sampai kena ambik darah semua, alhamdulillah nothing serious. just demam. but still perkataan demam tu memang phobia. plus dia ada complaint headache semua .. adoi.. stress okay. me and Mr Hubby dah siap sedia buku bank nak standby kot-kot dia kena masuk dalam CT scan ke MRI ke .. memang expensive kalau kena buat tu semua, but demi anak, biar bank account kosong asal anak sihat.

learn from experience.

anyway, alhamdulillah dia dah ke sekolah macam biasa, even though lambat 2 hari dari orang lain.. hahaha .. semalam pun dia complaint sleepy feet... ohh dont ask me apa tu sleep feet... I pun tak tau... cuma semalam dia meraung macam sakit sangat-sangat.  but after ayah put on plaster and sapu minyak, dia tidur balik.  Kalau dia buat trick sakit sebab tak nak gi sekolah tak pe jugak, tak lah risau and tak lah pening kepala memikirkan apa itu sleepy feet... ni bila kata , okay dzai kalau sakit tak payah gi sekolah, menangis pulak, kata nak gi sekolah ... so ... apa sebenarnya????? 

But pagi ni nampak okay je kaki dia.

Actually nak cerita pasal new toy for abang Dzai yang I baru beli hari tu, last 2 weeks kot. Dah lama tak gi Wangsa Walk hari tu terjumpa one kedai yang jual educational toys jer... yeeeyyyyy for us. selalunya beli kat online dengan siti from smart intelligent toys.  senang kalau online ni. pilih. bayar. tunggu sampai.  and I think price kat kedai tu bit pricey sikit berbanding dengan price from S.I.T ni.  tapi biasalah. ada yang kat online , tak ada kat kedai.. and vice versa... so again, depends pada diri sendiri kan hehe

So, yang ni I beli kat kedai wangsa walk tu




Sorry aaahhh .. sexy abang kita ni. masa ni dia still demam. tu kat lengan ada tanda ambik darah lagi. but dia macam boring jer sebab nak ke sekolah tak boleh, so kita main dulu ..... hihi




This is the box. Harga dia original price dalam RM80 plus kalau tak silap.  and masa tu ada sale 50% - so dalam RM40 plus.  The game sebenarnya senang.  Ni pun for budak 3+.  But normally for Dzarif, I tak beli game or toys his age.  I belikan something yang dia akan enjoy buat, boleh buat according to his level, and something yang dia ingat and repeatedly nak main.  Tak guna beli toys or edu toys ikut his age, tapi nanti dia tak dapat nak buat, dia akan frust and barang tu tercampak tepi jer... so not worth it. 


This game simple.  Dia ada 32 pieces of card gambar animals. One thing good the box tu super tahan sebab dia tebal and the cards tu pun tebal.  Main banyak kali pun takkan terkoyak or terpenyek ke. insyaAlalh tahan lama, tu sebab harga mahal kot hehe ... so from the cards, kita pilih lah 3 ke 4 ke 5 ke, according to ouor child's level of mind.  berapa card yang agak-agak dia boleh ingat.  contoh : i ambik 3 cards : itik, cat and bear. i tunjukkan kat Dzai. lepas tu I tutup. then dia kena carik 3 gambar yang I tunjuk tadi. 

So far, for 3 gambar dia boleh carik .. no hal punya. nanti I nak increase to 4 gambar lak.  Actually Dzai ni suka jugak dia main permainan yang mencabar minda.  macam kat Ipad, dia suka game spot the difference.  Out of 10, trust me, he can find 8 or 9.  

Level of edu toys ni pun i nak kena tengok. dulu, his level boleh main puzzle. then blocks. now suka main mind game pulak. kena step by step and ikut level anak kita.  but I seriously recommend to parents, spent sikit dengan membeli educational toys ni. macam-macam ada sekarang. it helps a lot dari segi eye coordination, fine motor skills, melatih cara berfikir, think outside the box etc etc.. yang si kecik ni pun I dah start beli for level 1 year old.



Ni contoh gambar-gambar tu.  Even Dzayd pun seronok tengok. paper tak tajam so tak risau dia pegang. boleh belajar pasal animals.

Ada sebungkus besar I baru beli from http://smart-intelligent-toys.blogspot.com/ . belum bukak lagi. nak tunggu abang Dzai bagi dia excited.

Nanti I share kat sini kay

1 comment:

  1. makin bijak abg dzai.. seronok tgk dia buat exercise.. kena kreatif ye kak.. bukan senang kita nak tackle budak2 ni tuk stay n play sesuatu yg educational..

    ReplyDelete