Wednesday, 1 August 2012

DIY - material for speech therapy

Actually this idea i ambik from
one of the website yang ada ideas for speech therapy but i ubah jadikan material untuk ajar Dzai mengeja dan buat ayat dalam BM.

sekarang ni I tengah concentrate nak ajar dia memantapkan lagi BM dia. Dia masih belum pandai membaca tapi pandai bunyikan suku kata. So cara guna paper cups ni cara yang senang and fun for Dzai.

Untuk ajar anak I yang mild autism plus ADD ni, I need to find cara yang paling fun dan tak memboringkan. Kalau cara yang plain and boring or kalau cara yang terus baca from buku tu alamat ke lautlah ... so mak dia yang tak creative ni kena creative kan lah diri.

yang diperlukan paper cup yang banyak, gam, gunting and label perkataan yang nak diajar. I buat basic dulu macam perkataan from body parts and ayat simple macam saya mahu makan etc etc ... setiap paper cup tampalkan satu perkataan saja. macam contoh gambar tu. then kalau tambah 'saya' atau 'ini' dah boleh buat ayat dah.

Tapi Dzai seronok susun paper cup ni panjang panjang... hehe ciri classic autistic-menyusun barang

No comments:

Post a Comment