Tuesday, 7 August 2012

Eczema oh eczema

Dzai ada eczema, dapat tahu dia ada masa umur 8 months, teruk satu badan dia kena. Masa tu ingat dia campak, rupanya tak. Allergic. Masa dia baby sampai umur 3 tahun tu makan susah jugak sebab banyak benda tak boleh makan. Alhamdulillah bila besar okay but still allergic kulit tu, sangat sangatlah sensitive. Ubat antihistamine and krim for allergic skin sentiasa ada kat rumah, plus ubat mata dia. Kalau silap sikit macam dia terken habuk ke, bengkak bengkak mata tu.

Dzafri pun ada eczema but tak seteruk dzai. Maybe sebab dah ada experience dengan Dzai so dah tau nak buat apa dah. Mandian memang pakai baby Sebamed. Badan sentiasa pakai baby lotion or any lotion for sensitive skin. No bedak.

Now, mr dzayd pulak ... lagilah super sensitive kulit dia, lagi teruk dari Dzai. Memang selalu merah je kat pipi tu. Today kat belakang pulak ada bintik bintik merah, macam bintik bintik panas yang selalu Dzai kena dulu. Budak budak ni tak boleh terlalu panas takut kulit kering and eczema datang dan tak boleh terlalu sejuk takut asthma pulak hahaha ... dah lama tak pakai eubos ni but luckily ada one botol tak bukak lagi dalam almari. Nasib ada sebab nak letak kat Dzayd supaya kulit dia tak kering.

If anybody carik body lotion for sensitive skin , cubalah Eubos, but bukannya kalau pakai lotion ni cepat baik tapi mengurangkan kulit kering supaya tak gatal gatal merah, menolong melembapkan kulit ..

2 comments:

  1. samalah .. aidil nie kulit dia sensitif .. ltk krim macam2 dah .. boleh try beli eubos ni plk nanti

    ReplyDelete
  2. susah hati kan kak kalau anak sakit.. kulit sensitif ni pon bahaya.. nak kena selalu lap umah kan.. sbb habuk ni kecik kdg2 kita terlepas pandang

    ReplyDelete