Thursday, 2 August 2012

Fine motor skill - scissors skill

Salah satu masalah terbesar Dzai is his fine motor skill lemah, but this is from the assessment last year. Alhamdulillah, after 1 1/2 year, nampak banyaaakkk perubahannya.

First, dulu dia susah dan tak tau nak pegang pensil. Disebabkan jari dia lemah, he rasakan that holding a pencil macam benda yang menyakitkan for him plus dia pun tak pandai lagi pegang pencil dengan cara yang betul.

So OT ajar macam mana nak overcome masalah menulis ni. Memang masa kindie last year his teachers tahu yang dia takkan buat homework sebab tak nak menulis. Tapi sampai bila macam tu kan. But syukur sangat sangat, segala paksaan untuk buat latihan menulis, brushing, theraputty, main dengan pembaris, macam macam lagilah akhirnya Dzai dapat jugak pegang pencil walaupun kadang kadang dia pegang cara dia and yang utama , tulisannya makin improved, dah boleh dibaca.

But one more masalah yang belum selesai lagi, iaitu part menggunting. Dia belum lagi 'dapat rentak' how to hold the scissor properly. Sesuka hati je pegang.. kat school ntah macam mana agaknya hahaha

Buku buku Kumon ni i dah lama beli. ada untuk pasting skills, scissors skills, writing skills, reading skills and mengikut umur. I suka beli buku ni ikut umur yang paling rendah dulu for Dzai, kira stage easy lah... tapi easy tak easy agak susah for my dzarif. Tu sebab tak beli ikut age sebenar, i ikut kemampuan dan kemahiran dia.

These books is good, memang I recomended to mommies yang nak cari buku untuk fine motor skills ni. These Kumon books I beli kat MPH, macam macam subjek ada. Kalau anak advance bolehlah belikan buku ikut age. Ada for english and math kalau tak silap.

So today since Dzai tak go school sebab tak sihat, whole morning dia habiskan masa menggunting and main gam. walaupun gunting cara dia, lepas jugaklah hehe ... takpelah, slowly.. bila dia dah faham cara sebenar nak menggunting, baru dia boleh buat kot, insyaAllah

No comments:

Post a Comment