Thursday, 9 August 2012

Kaedah PECS untuk mengeja

PECS is Picture Exchange Communication System. Yang I faham penggunaan PECS ni adalah salah satu cara untuk communicate dengan anak-anak autism yang non verbal.

http://www.autismsupportnetwork.com/resources/autism-what-picture-exchange-communication-system-or-pecs-223321

Currently, I'm using this system untuk mengajar Dzai cara mengeja. Since dia sekarang pun dah pandai bercakap sikit-sikit both in BM and English, so I'm using PECS untuk mengeja.

If I sempat nak print and laminate, oklah sebab banyak pictures for PECS ni dalam internet. Tapi kalau tak sempat, normally I guna kaedah sendiri ni jer hahaha tulis dan tampal dekat barang-barang dalam rumah. So far yang kena tampal pintu, tingkap, beg, buku, kipas, almari, tangga, suis, ayah dan adik hahaha

And lately since my netbook dah rosak, and kalau nak print or cari material for PECS ni I kena bukak desktop dalam bilik dzai, gunting, double tape and marker lah kawan baik I with colourful paper ni. Kalau ada masa sikit, cepat cepat siapkan material, bila Dzai balik suruh dia tampal.

Hopefully usaha I ni membuahkan hasillah untuk ajar Dzai mengeja..insyaAllah

No comments:

Post a Comment