Thursday, 9 August 2012

mencari aktiviti yang 'sihat'

Kanak-kanak autistic sering dikaitkan dengan obses (obsession). Macam-macam benda yang di'obses'kan macam buku, suratkhabar, lori, lampu, lilin, helikopter, cars, spoon and a lot more.

Dzai ada few obsession ikut peringkat umur. Masa dia 2,3 tahun obsess sangat dengan train especially Thomas the Train. selalunya dia obsess dengan cartoon character, lepas Thomas, tak silap I dengan dinosaurs pulak which sampai sekarang, lepas tu Ben 10, Transformers and currently Power Rangers.

I'm not talking about minat sahaja... o b s e s s! Contoh Ben 10 : every ben 10 toys dia nak ada and those things not cheap okay ... aiyaaakk. lepas tu kena ada baju, sweater, botol air, pencil mcm2 lah lagi ada kaitan with ben 10. magazine pun ben 10.

so now his curent obsession ialah membeli toys. bukan main toys. beli saja. and his routine every week nak kena pergi KLCC Toy R Us. every week. pengsan macam ni brader!

So I told mr hubby kita kena cari aktiviti lain , tukar routine Dzai yang tak berapa nak sihat ni. Cuba bayangkan macam sekarang dia suka sangat toys Power Rangers. Dahlah mahal dari transformers and ben 10 toys, kebanyakkannya cuma patung jer, and the price range from rm159 to rm199.

Gila!

If spent kat books or food, tak kisah. Ni sakit hati beli patung plastik harga macam tu..

So my plan is lepas raya ni, every Sunday nak bawak dia ke lake garden kat TItiwangsa or Tasik Perdana. I pun dah laaaama tak pergi tempat tempat ni.

Kat Titiwangsa bolehlah Dzai cuba horse riding plus we all nak bawak dia berjogging situ. Dari melepak kat shopping complex, baik beriadah .. dapat jugak exercise and dapat jugak dia belajar cara imbang kan badan (yep, dia ada problem sikit pasal ni)..

Then, boleh pergi KL Bird Park jugak kan jalan jalan situ ... I rasa cara ni lagi baik dari ikut cakap dia , mengalakkan dia membeli barang yang dia tak main pun.

But places yang I tahu, outdoor activities ni very limited... any suggestion?

1 comment:

  1. eerrmm menarik jugak bw dia g xtvt luar ni kak.. wah toys abg dzai sgt sgt mahal.. harga sepasang baju raya tu nak oiii..

    dia minat library x kak.. mana tahu leh bawa dia g library yg ada bahagian children.. lots of buku children kalau dia minat

    ReplyDelete