Thursday, 2 August 2012

Puasa kali pertama ...

.... for Dzai hehe

walaupun sahur pukul 7.30am

walaupun kadang- kadang dia ada minum sikit tapi tak makan.

yang penting dia nak mencuba. and we as his parent nak mengajar dia apa itu puasa, kenapa kena puasa.

mula-mula i risau jugak bila we all cakap pasal puasa, yang Dzai kena belajar puasa, which no food and drinks sampai waktu maghrib, dia tak nak puasa. terus kata dzai tak boley puasa hehehe

then i terdengar ustaz jemputan MHI hari tu. ustaz tu kata untuk mengajar budak kecik yang belum baligh ni puasa, biarkan kalau dia 'bersahur' pukul 8.00am pun, biarkan dia puasa sampai setengah hari dulu, yang penting kita dedahkan dia dan ajar dia pasal puasa but tambah ustaz lagi, yang penting sebelum mengajar puasa, kita kena mengajar solat dulu.

;)

so bila dengar ustaz tu cakap macam tu, lega sikit hati ku. so starting last saturday, Dzai bersahur at 7.30am lepas tu memang dia tak makan and tak minum sampai waktu berbuka.

alhamdulillah, a good start.

cuma bila time sekolah dia request nak bawak satu botol kecik drink dia. hehehe kira dah tak aci lah kan, but drink tu pun dia minum in the morning je, after that and balik rumah pun dia tak makan and tak minum sampai maghrib.

tapi hari ni dia tak go school and puasa sebab tak berapa sihat. yesterday balik with running nose, and buka puasa at 6.00pm, sebab dia nampak tak larat sangat and i need to give him ubat.

apa pun cara , insyaAllah, lama lama dia akan faham kenapa kena puasa.

step by step

1 comment:

  1. gigih laa bg dzai ni.. chaiyok chaiyok.. dulu2 pon aunty posa yang yuk gaks abg dzaii hehehe

    ReplyDelete