Thursday, 2 August 2012

Sticker chart reward

Untuk pujuk Dzai ni buat homework, baca buku, buat latihan, buat OT, main educational toys with me bukannya senang... fuh! memang selalu mummy jadi angry bird kaler purple. tapi i tak nak sampai nak memaksa dia buat semua tu, nanti lagi dia tak nak buat and dia akan fikir, to study just because terpaksa.... nope, not that way...

so i need to think the fun and creative way to make him study, buat homework, writing, baca buku etc

selain dari reward yang ayah dia bagi dengan beli toys every week(hurrrrrgggghhhhh) ... i punya reward simple je and so so murah dari reward ayah.

my reward is bagi sticker. that 3D sticker. any activities yang Dzai buat satu hari termasuklah mandi, makan, pergi sekolah, buat homework , I akan bagi satu sticker untuk satu avtivity... hehehe pandai tak mummy.. and I sendiri terkejut dia pun excited every time I bagi dia sticker ni. and these sticker I lekatkan kat jadual yang I dah laminated. so i jadikan macam scrap book macam tu lah. everyday mesti tampal but sejak bulan puasa ni mummy lupa pulak hehe

walaupun nampak simple, but apa yang I nampak, everytime dia dapat sticker ni dia memang happy, maybe dia rasa apa yang dia buat tu kita hargai usaha dia. selain mengajar dia his responsible, this is one of the way nak ajar dia ikut jadual, ikut masa yang ditetapkan, macam petang kena buat apa, malam kena buat apa.

and for those yang nak carik colourful sticker 3D ni, kat Kinokuniya and MPH ada... setepek harga dalam RM10.90 - RM12.90

2 comments:

  1. wah.. mmg rajin laa mummy abg dzai ni.. akak leh gak guna sticker yg ada tulis kata2 motivasi.. mcm kat sini kak
    http://superkidstore.blogspot.com/2012/02/motivation-sticker-150-pcs-per-box.html
    mesti abg dzai lagi seronok.. ada good job.. great..

    ReplyDelete