Saturday, 4 August 2012

word 'treasure hunt'

selalu dalam my post i ada cakap yang I need to be more creative dalam mengajar Dzai, supaya dia rasakan yang learning is fun. From few books yang I baca pun ada mentioned the same. kalau dengan kids yang tak ada masalah pembelajaran, maybe any cara pun work with them but if you have a kid like mine, yang mild autiam plus ADD, nak mengajar dia one to one with only books memang dia agak keboringan. Itupun syukur at school dia boleh go through apa yang cikgu ajar, tapi his teacher pernah bagitau, kalau part yang menyanyi dan menari, Dzailah no. 1 hahaha

so today, saturday, since belum ada plan nak pergi mana-mana plus ayah pun ada mengaji this morning, mummy pun menjalankan tugas as teacher mummy. material dah siap malam semalam.

idea ni i dapat from one of the books i baca, cara lebih kurang dengan kaedah PECS, cuma i gunakan cara ni untuk ajar Dzai perkataan BM dan mengeja. plus i tukar jadikan macam carik treasure hunt lah konon-konon siap bagi map, yang nak dicari adalah object dalam gambar.

my son suka pirate thingy ni, so i pun gunakan apa yang dia suka untuk material kali ni.

habis dengan ayah and adik jadi mangsa, but as usual, adik dalam keadaan redha hahahaha

2 comments: