Sunday, 30 September 2012

Origami .. kisah mummy dan Dzai

Bunyi macam sadis kan.

Memang sadis, especially for me yang tangan sememangnya keras ni hahaha

Abang Dzai mula minat dengan origami ni about 3,4 months ago.  I pun lupa macam mana tiba-tiba dia minat pulak nak buat origami ni semua, sebab I tak pernah ajar or introduce him to origami sebab I tahu betapa susahnya nak buat hew hew , but ada satu masa tu dia minat sangat sampai ajak me and Mr Hubby ke KLCC nak carik books and origami paper.

Waaa mana pulak dapat infor anakku ni.

Anyway, itu bermulalah episod mummy kena melembutkan tangan buat origami bagai. Frankly, I hate it okay hahahaha seriously , menyampah betul buat origami ni sebab I ni tak berseni, tak pandai langusng nak figure out how to do it walaupun dah ada step by step kat buku.. selalunya memang tak jadi... tapi abang Dzai ni pun kelakar, dia beli, dia minat sangat, dia tak tau buat, dia tak nak cuba sebab takut salah, lepas tu mummy jadi mangsa keadaan ... boleh???? Tapi good thing about origami, it is a good OT material especially for fine motor skill... and its fun way in learning using the fingers sebab melipat kertas bagai and a good thing for focus and attention ... bila buat ni, abang Dzai punya attention span increase , sebab dia boleh duduk dalam 30mins to 1 hour just to do this... bagus kan for OT material...

Nak tak nak, mummy kena lah buat jugak.. kdang-kadang dinosaur jadi macam rupa kuda, goal post jadi macam khemah pun ada... janji ado kan Dzai.

And these things tak murah okay ... mahal jugak, maybe sebab I tak beli kertas jer,I beli set yang ada instruction book semua.  Tapi nak buat macam mana , abang Dzai memang minat art and craft ni.. tadi pun dia mengjilangkan diri dalam Kinokuniya bahagian stationery tu sebab ternampak glow in the dark apa ntah , yang DIY craft.. tap tak beli pun sebab banyak beli buku tadi. Maybe next time for cuti sekolah material pulak.

Ni collection origami dia yang terbaru... mesti ada berunsurkan dinosaur or binatang ... susah oooh to make animal origami... mulalah mummy dia berangin jer

'
Actually,origami ni is good for fine motor skill sebab kena gunakan jari untuk melipat kertas, and macam gambar kat atas ni , origami dari Kumon activity book tak silap, dia dah ada gambarajah dalam buku tu, cuma kena cut and paste ikut instruction.  Ni pun activity book yang bagus for fine motor skill, but Dzai still tak pandai mengunting lagi ;(

 contoh mcam ni lah yang Kumon activity book tu, which I think senang sikit dari kena melipat kertas hehe

kepala dinosaur,I think.. hahahaa Dzai ni tak nak buat sendiri, sebab dia ni takut salah, so tekalah sapa kena jadi mangsa.... mummy pulak berOT 


Ni buku origami yang beli few months ago, ingatkan yang senang-senang lah tapi hampeh... susah semuanya ke memang me yang kelabu asap.. but ada few things dalam buku ni Dzai pandai buat ;)




contoh origami from buku di atas... but Dzai ni suka benda-benda complicated macam ni, lagi susah lagi dia suka... jadi ke tak , tu belakang kira, dia ni memang suka baca instruction... kalau dia beli toys kan, the first thing dia cari : instruction! hahahaha kelakar anakku

lagi contoh buku rigami.. this set dengan kertas... ada few dah buat dan menjadi, and ada yang Dzai buat sendiri... contoh dia I tak ambik gambar, sebab malas nak cari haha

Semua buku origami ni I beli kat Kinokuniya, Harga jangan tanya sebab kena belek kat belakang buku, I lupa hehe cari dekat section Interest and Hobby.

Friday, 28 September 2012

meng'kategori'kan Dzayd's CD

I suka kategorikan CD Dzyad : pakai siang, pakai malam dan untuk keluar.


CD pakai siang


Sebahagian dari CD pakai siang . Mostly yang button and yang velcro dia kuat, sebab Dzayd sekarang makin aktif, bergerak sana sini and dah pandai tarik velcro tu.  If jenis velcro yang lembut yang senang tarik, alamat habislah bercucuran kat rumah ni. Since 2 months ago I dah kena pakai 2 inserts, and kalau siang ni I pakai 2 mf (microfiber) inserts sebab my baby kategori heavy wetter. Macam dalam gambar ni, I suka Baby Wizard sebab yang I ada semua button, Happy heinz, Bee Diaper-yang ni memang velcro dia kuat, QQ baby minky, Cozy  babies., Thirsties Duo (cover-not in the picture), Bamboolite (not in the picture).

Mostly CD pakai siang ni pocket diaper and cover.  

Kalau pakai CD I memang pakai with insert, samada washable or disposable.   Normally kalau siang , I pakai Grovia Bio Disposable liner, and bila malam pakai washable liner .  No reason sebab washable liner tu I boleh letak siap2 dalam CD, maklumlah malam-mala nak salin diapers, mata pun tkaboleh bukak senang letak siap-siap.

Dari 7am - 7pm , Dzayd pakai dalam 4 CD. Malam dari pukul 10.00pm sampai 7am tu dalam 2 CD.  so dalam sehari dia akan pakai 6 CD.


CD pakai malam


Ampunilah keadaan bersepah tu.  CD malam ni kat atas, kat changing table. Sebab dia terbuka macam tu, pengemas tegar kat rumah ni sellau mengemas CD dia... naik penat asyik nak betulkan hehehe

So this is part of the stash for pakai malam, yang mostly velcro CD.  Sebab kenapa I kumpulkan yang velcro untuk malam? Sebab senang nak bukak pakai malam-malam, kalau button ambik masa sikit hehe .. for malam , I akan pakaikan 2 bamboo charcoal insert or 1 bamboo charcoal and 1 mf insert... but alhamdulillah, abru beli semalam 10 bamboo charcoal insert lagi. Memang sangat-sangat bagus for heavy weter like my boy.  But actually malam dia tak lah pee sebanyak siang, tapi nak bagi Dzayd comfortable kan. Kebanyakan velcor but ada campur yang button jugak.


Pakai untuk berjalan



Ohhhh drawer yang I paling sayang ... sebab cost of the CD hahaha... drawer untuk CD jalan-jalan ni ada Grovia, Blueberry minky, Simplex, Rumparooz. Lepas tu campur-campur ada AI2, AIO, pocket diaper.. but personally if I keluar berjalan, sama ada I will choose AIO Grovia or Blueberry minky ..oh memang superb.  Tak pernah bocor. Kalau after 3,4 hours pun tak terasa lencun sangat, and baby tak merengek pun sebab still selesa ... wonderful... tapi blueberry tu I beli pun kat FSOT, preloved but new and unused... ingat nak tambah lah satu lagi hehehehehehehe



my personal tips and info about ADD

Dzai's condition PDD and ADD

PDD - pervasive development disorder
The diagnostic category of pervasive developmental disorders (PDD) refers to a group of disorders characterized by delays in the development of socialization and communication skills - http://www.ninds.nih.gov/disorders/pdd/pdd.htm

ADD- attention deficit disorer
The symptoms of ADHD include inattention and/or hyperactivity and impulsivity. These are traits that most children display at some point or another. But to establish a diagnosis of ADHD, sometimes referred to as ADD, the symptoms should be inappropriate for the child's age. - http://www.webmd.com/add-adhd/guide/adhd-symptoms


Actually I tengah draft post pasal PDD-NOs ni, nanti dah mantop baru I publish the post.

Anyway, pasal ADD.

ADD dikaitkan dengan short attention span.  It is important for parents to be more alert, and teachers, of course dengan kelakuan anak-anak. Fokus dan attention ada lah keyword dalam masalah ADD.

For example, our son.  Yes, Dzai's attention span is very short since dia kecik lagi.  being a mom yang tak ada experience and ilmu langsung pasal learning difficulties at that time, thought that 'ohh biasalah budak-budak'... Well, its not biasa ...

A kid's attention span should be dalam 3-5 minutes in every year of age. (bermula dengan umur 2 tahun)

For example :

2 yr old - 3 to 5 mins
3 yr old - 6 to 10 mins
4 yr old - 9 to 15 mins
5 yr old - 12 to 20 mins
6 yr old- 15 to 25 mins
7 yr old - 18 to 30 mins

lebih kurang macam ni lah chart dia hahaha .. 

And my Dzai at age 5-6 yr old , his attention span not more than 10 mins.  I berterima kasih dengan his kindie class teacher last year, she's the one yang highlight this matter to me.

Masa tu masih awaL tahun, dalam bulan Januari, Februari kalau tak silap, her teacher call me few times informing me yang dia risau pasal Dzai dalam kelas.  Bila cikgu tengah bercakap kat depan, tengah mengajar or tengah baca buku ke, dia tak boleh nak focus or concentrate dengan apa yang cikgu ajar.  Dia akan pandang ke luar kelas.  Pandang atas bawah.  Main dengan pencil.  Main dengan tangan dia. Bila cikgu panggil nama dia pun, kali ke 3 baru dia respond.  So her teacher is so worried about this condition masa tu.

And sebab inilah we terus bawak dia jumpa child psychiatrist and dari situlah bemula episod hidup Dzai, PDD + ADD boy....

Dalam mengajar anak yang ada ADD, definitely cara kita berbeza dengan mengajar anak tipikal. If anak tipikal boleh buat kerja rumah straight 30mins - 1 hour, and tidak memerlukan assistance sepenuhnya dari parent , berlainan dengan anak yang ada ADD.

  1. Perkara pertama, make sure duration membuat kerja / revision itu dalam masa yang amat pendek. satu session mungkin 10-15 minit untuk certain topik or subject.
  2. Kena berada dalam suasana yang tiada gangguan langsung i.e. dari TV, bunyi bising , ada mainan, ada computer or gadget yang lain , adik yang bising (sorry, yang ni Dzai tak boleh lari huk huk)
  3. Anak kena dalam keadaan yang selesa : sudah mandi, selesai dinner/lunch, sihat, tidak diganggu pemikirannya dengan yang lain e.g. "lepas belajar ni , kita pergi Jusco okay." atau benda lain yang menarik perhatian anak untuk memikirkan perkara itu dan tidak dapat menumpukan fokus sepenuhnya.
  4. Jangan terlalu memaksa.
  5. Jika anak penat, harus berhenti.  No point kalau teruskan jugak sebab confirm anak dah tak bleh nak focus lagi.
  6. Selain dari buku sekolah , kalau boleh waktu kita buat revision and ulangkaji pelajaran tu, gunakan material yang menarik perhatian anak.  Gunakan jugak buku yang ada illustration.

Cara I simple saja nak ajar Dzai.  First, I buatkan schedule for him.  Monday-revision BM, Tuesday-revision Math and so on ... kalau hari yang dia buat homework, I tak buat revision.  But sekarang ni kan tak ada sangat homework, just kerja kat school yang dia tak sempat buat or tak nak buat, cikgu suruh buat kat rumah.  And I ambik 5 minit untuk ajar reading - BM and English. And another 5 minit untuk go through subjeck and topik untuk esok kat sekolah.

Total masa belajar : dalam 20-30 minit.

From my experience , dari reading from books and psychiatrist pesan dulu, biar Dzai belajar dalam duration waktu yang singkat dan sekejap, tapi dia dapat memberi perhatian sepenuhnya dan faham apa yang kita ajar dari kita suruh dia belajar dalam masa yang lama macam dalam 1 jam atau lebih 1 jam, but the input yang dia dapat mungkin less than 10% atau tak ada langsung.... If waktu belajar 20 minit, insyaAllah input yang dia dapat dalam 50% berbanding dengan belajar 1 1/2 jam tapi hanya dapat input 10%... yang mana satu nak kan?

Anak-anak yang ada ADD, like my son, memang akan cepat hilang tumpuan.. dah nama attention deficit kan ... so as parent, kena berusaha lebih dan be sensitive dengan masa dan keadaan anak itu.  Macam I tulis above, jangan biarkan anak terlalu lama sangat belajar dalam satu masa tu, atau membaca buku terlalu lama, mungkin pertengahan jalan dia hilang tumpuan.  Bagi kanak-kanak yang tiada masalah, yang tiada ADD, yang tiada masalah pembelajaran mungkin dapat meneruskan waktu belajar tu straight more than 1 hour.

Contoh kat sekolah.. I know Dzai tak dapat tumpukan 100% dalam kelasnya. He can't, even though he tried to. But at least each subjek yang diajar samada 30 minit atau 1 jam.  So kalau waktu subjek Math 1 jam, kemudian BM 30 minit, at least ada selang seli subjek tak buat dia bosan kena mengadap benda yang sama.

Second I akan ajar dia dalam start pukul 6.30pm - 7.00pm.  Sebab waktu tu dia dah makan (sebab dia sampai rumah 4.30pm, so I akan bagi dia makan dalam 5.00pm), dia dah mandi, dah relax, dah dapat berehat tengok TV.. kira waktu ni waktu sesuai untuk dia buat revision or homework. Kena carik waktu sesuai dengan anak.  If I start at 7.00pm, by 7.30 pm or 8.00pm dah stop. But dalam masa 1 jam tu bukan straight buat homework atau revision atau membaca.. selalunya ada 3 session dalam 1 jam.

Contoh

start 7.00 pm - 7.20pm : buat homework - bukan straight 20 mins, ada Dzai berhenti minum, ke toilet

7.20pm - 7.40pm : berhenti solat / Dzai nak berhenti minum or tengok TV sekejap

7.40pm - 8.00pm : sambung revision - dalam waktu ni pun Dzai ada stop few times untuk minum, toilet

Contoh Dzai's timetable.

Third yang penting , environment... Digalakkan anak-anak ADD ni belajar dalam environment/bilik/tempat yang kosong, yang tiada gangguan dari segi gangguan bunyi atau gangguan penglihatan macam TV, mainan, or anything yang akan kacau tumpuan dia. I have tried this before.  Belajar dekat family area yang jauh dari TV and his toys, tak menjadi jugak.  So now I perasan dia suka belajar kat bilik dia walaupun ada toys ada books, tu tak emnganggu dia. And tempat meja makan and living room pun di suka buat kerja situ. tapi kena tutup TV lah semua. and yang jadi gangguan selalu, adik dia hahaha

 And cara I lastly, reward progrm.  Ada yang setuju dan ada yang tak setuju pasal rewar program ni akan memanjakan anak, but for me it works.  Maksudnya, dengan reward program ni, Dzai lagi semangat nak buat kerja.  Lagi bersungguh nak buat revision dan homework.  reward tak tentu yang besar dan mahal. Selalunya I akan bagi 3D sticker.  Tu pun dia seronok.  Kadang-kadang stationery.  Kalau dia dapat buat something 'big', macam exam hari tu, or pergi sekolah selalu tak ponteng, or be a good boy sangat, then we reward him big jugak.

Tapi ada jugak keadaan, dia nak reward lebih hehehe





 


Wednesday, 26 September 2012

Jatuh at school

Last Monday, Mr Hubby jemput Dzai balik dari sekolah. Keluar jer mamat tu dari pagar sekolah, Mr Hubby tengok mulut dia , bahagian atas, berdarah.

Soal siasat di situ.

Masa tu dia berjalan dengan one of his classmate, Syahmi. We all ni pun confused dengan Dzai and Syahmi ni, dorang ni macam love-hate relationship gitu hahaha si Syahmi lah best buddy and si Syahmi jugaklah musuh ketat no. 1.  Bila Mr Hubby tanya  pasal apa berdarah, cepat-cepat Syahmi ni kata ada one boy tolak Dzai. Dzai pun explained dia jatuh masa solat (kat surau), and yang tolah dia the boy yang Syahmi cakapkan tu and Syahmi sendiri.

But Mr Hubby tak percayalah Syahmi yang buat sebab tengok jalan keluar dari kelas elok jer bersama.. bukan hari tu jer, hari lain pun sama...

Sampailah semalam , I dapat tahu the real story from Dzai class teacher.  I was sms'ing dengan Dzai class teacher pasal Dzai ni lately hilang concentration kat kelas especially masa dorang tengah buat revision for exam next week ni... sambil tu I informed lah his class teacher Dzai jatuh. Terkejut cikgu dia sebab cikgu dia balik awal last Monday.

Then petang, his teacher sms lagi, saying dia dah dapat cerita sebenar from the rest of the class .. his classmate said memang Syahmi tu yang tolak Dzai sampai jatuh berdarah mulut anak ku, then disambung dengan budak sorang lagi.

Aissssssssssshhhhhhhhhhhhhhhh

Tapi I tak naklah emo sangat, sebab mulut Dzai tu pun taklah teruk sangat tapi hati saya memang sakit menahan amarah.. but Mr Hubby kata kalau nak amaah, takkan nak marah kawan Dzai tu kan, entah-entah Dzai yang syok main lari-lari sama-sama ..



Betul jugak...

So simpan emo balik hahaha

Cuma kesian kat Syahmi, dahlah kena tegur dengan his class teacher, van driver Dzai pun dah tahu Dzai kena tolak, dia pun tegur Syahmi hahahah sure stress budak tu.

Tak pelah... experience buat Dzai.. jangan teruk sampai kena jahit dah.


Merancang program cuti sekolah

Cuti sekolah akan datang bulan November ni.  Hajat di hati mummy of course nak berjalan-jalan, makan angin, holiday gitu kan but Mr Hubby's rule and regulation : tak boleh pergi jauh-jauh selagi Dzayd tak lebih 1 tahun. Sooooooo hasrat ku ke Langkawi terpaksalah dilupakan ... plan nak pergi dekat-dekat jer lah.

But I thought of doing something yang kat KL jer. Malas nak outstation.  Bukannya apa, kalau nak pergi ke PD untuk 3 hari pun, mak aiii barang yang nak kena bawak dah 3,4 bag.. fengsan gitu.  Contoh : macam balik kampung hari tu.  Segala nebuliser machine semua kena angkut bawak sebab takut abang Dzai tiba-tiba wheezing ke, bauk teruk takut tak ada paeds clinic sana. And rupanya betul.  Ada specialist hospital but NO paeditrician so no medication for children.  Boleh? Nasib I bawak semua ubat budak-budak ni, tak sure dengan dosage, I call my good friend a doctor mintak advise.

Mula-mula plan nak ke Legoland , tapi bila I baca few review and blogs pasal Legoland ni, I ingat nak postponed dulu, sebab first legoland hotel belum bukak lagi kan, end of next year, so tak syiok lah kalau tak duduk dalam hotel legoland. second , banyak lagi dalam tu belum bukak kan.. so we think, next year lah pergi baru sedap sikit.

Sebabnya, I nak pegi Sunway Lagoon .. weeeeeee.... hahahaha mengalahkan Dzai. We all tak pernah pergi sana, percaya atay tak... sejak I tunjuk website kat Dzai , bising dia nak pergi 'water play' , 'water play' hahaha ...

Then I thought of sending Dzai to any class for the holiday, weekend class. Art class ke dancing class ke.  Ada a few jugak ternampak , but tak discuss dengan ayah dia lagi... bila fikir balik , rasanya baik dia buat art and craft dengan me at home, lagi fun fun.. if I nak hantar ke kelas, kena explain to the teacher pasal anak I ni mild autism, then kena berhadapan risiko 'sorry, kami tak boleh.tak ada experience nak handle autism kid'.. so , dari bayar the fees tu baik I gunakan untuk beli bahan-bahan untuk superb art and craft kat rumah kan. kalau bersepah ke, tak lawa ke, tak mencapai piawaian ke, tak ada siapa yang akan marah my Dzai hehe

Selain dari aktiviti arts, I kena start mengajar Dzai untuk subjek/topik Tahun 2.  Kena mula dah lepas dia habis exam ni. At least I have plus minus 2 months before dia masuk tahun 2.  At least dia bersedia, tak adalah nanti dia ternganga jer kan, confuse sana sini.

And I thought of getting a ST (speech therapist) datang ke rumah sepanjang cuti sekolah tu.. dapat seminggu sekali pun jadilah, at least Dzarif dapat improved his speech kan..

Macam-macam mummy dia rancang ni ... entak dapat buat ke tak 


Macam ni lah mummy kepada seorang anak yang bernama Dzai, yang ada learning difficulties. terpaksa lah mak dia kena plan A, B,C .. memang kena ada perancangan... 

Over ke mummy ni? Biarlah hover, janji me and hubby laksanakan our responsible.

Usaha, tawakkal and doa.. insyaAllah .. the rest, hanya Dia yang tahu.

Tuesday, 25 September 2012

Sejadah untuk abang

I selalu cakap yang I need to be kreatif dalam mengajar my Dzai.  tak kisahlah dari segi academic ke, dari segi OT ke, ST ke, dari segi kehidupan, house chores atau yang berkaitan dengan agama.

Austism atau tidak, dalam pendidikan agama, Dzai harus belajar seperti anak tipikal yang lain,cuma mugkin caranya mungkin berbeza sedikit. Alhamdulillah, Dzai di sekolah yang diajar matapelajaran agama sebagai subjek utama - Fiqah, Tauhid, Akhlak, Iqra' dan Hafazan. Ohh dan juga solat.

Walaupun we all ada ustaz yang datang ke rumah setiap minggu untuk mengajar mengaji, taulah dengan perangai Dzai yang up and down tu, kadang-kdang dia nak belajar dengan ustaz, kadang-kadang tak nak. But so far yang I tahu, at school memang dia belajar Iqra, dan melihatkan dari buku Iqra'nya memang ada progress, sebab dia kena huruf Jawi sejak tadika lagi.

Bila dia dah masuk 7 tahun ni, I dah kena start ajar dia puasa dan juga solat.  Bulan Ramadhan yang lepas, memang dia belum lagi berpuasa, cuma puasa cara dialah, sahur at 7am, minum air sebotol kat school-itu saja. Tak makan tak minum dari balik sekolah sampai Maghrib hehe ... bolehlah, for a start.  But next year dia kena belajar berpuasa, dapat 1/2 hari untuk setiap hari dalam sebulan tu pun cukuplah.  Kalau dapat puasa penuh whole day lagi bagus. InsyaAllah.

Tapi I pernah tengok satu rancangan ni, MHI kot, seorang ustaz memberikan pendapat pasal budak-budak yang belum baligh berpuasa.  Kata ustaz tu, actually yang penting dan yang utama,kita kena ajar anak solat dahulu, kemudian barulah ajar anak berpuasa.

That is what I'm going to do , insyaAllah, nak ajar Dzai solat.  Bukan Dzai tak tahu solat tu apa.  Dia tahu, and I rasa dia faham apa itu solat cuma dia tak faham kenapa kena solat. Bila ayah solat, dia tahu ayah solat. Kat school pun memang kena solat, subjek wajib sebelum balik. Masa mula-mula dulu, cikgu ada cakap dia tak nak ikut solat, min-main jer dengan kawan-kawan kat belakang but now alhamdulillah, dia nak dah ikut solat.  Kalau kat rumah if ayah ke masjid, kalau mood baik , dia akan ikut.And mr Hubby rajin mengajak dia, sama ada dia nak ikut atau tak. Kalau ayah solat kat rumah jer, dia akan ikut-ikut jugak ayah solat.  Ada satu hari tu pun I terkejut tiba-tiba dia solat sebelah I hahaha.  Kalau I tengah solat, dia pandai jaga adik tak nak kacau I solat.

And macam I cakap tadi, utuk mengajar Dzai ni, I kena ajar cara yang kreatif, sebab dia ni suka ikut mood.  Kalau mood okay dia buat, kalau mood tak okay dia tak nak layan. Kalau paksa.. ermmm .... memang dia akan lari, tapi we all pun tak naklah memaksa dia.  Benda yang paksa ni, nanti dia buat tak ikhlas, dia akan buat sebab kena paksa and takut bukan sebab dia kena buat.


hari tu tertengok channel TV9, rancangan Safiyya, ada pasal his website for islamic childer, Young Khalifah Terus google google tengok apa yang menariks, and I terus beli sejadah for kids.  Sangat sangatlah cute.



I piih this blue simple sejadah. Hopefully bila ada sejadah ni rajinlah sikit Dzai nak ikut we all solat.. tapi so far belum rajin lagi hahaha harga RM55.00 .. very nice material, tapi tak berapa tebal. Material dia tak mcam sejadah kita yang boleh melekap dekat lantai, so sejadah ni bergerk-gerak sebab kain dia lembut. But warna yang colourful tu memang cantik, menarik perhatian.


 Adik yang tengah standby nak 'attack' abang hihihi .. ni Dzai bukan solat, dia dah solat masa kat sekolah, tapi bila balik jer dia nampak this sejadah for him, terus dia pretend dia tengah solat. But alhamdulillah , tengok dia dah pandai solat ikut step yang sepatutunya. rukuk, sujud.. kalau dulu pakai main hentam but now, alhamdulillah pandai dah dia. cuma sebutan dia tak tau lagi.


Sekarang ni dalam emngajar anak, macam-macam material, alat, cara yang kita boleh ajar, not straight forward saja.  macam-macam yang boleh digunakan untuk membantu dalam mengajar anak-anak kita, especially my boy ni.

Ini salah satu usaha mummy. Semoga Allah permudahkan segalanya. Amin


Monday, 24 September 2012

Straw sissy cup/bottle

Hehehe ni kesinambungan dari entry tadi.

My adik, Ain , suruh cer citer labih sikit pasal straw cup ni. Ada yang panggil straw sissy cup, ada tu straw cup, straw bottle.. tak kisahlah asal faham ya... 


the straw cup yang I beli for dzayd.  I bought this at Mothercare, KLCC. Harga dalam RM39.90 kalau tak silap I ... yang I suka about this bottle sebab the silicone straw yang lembut and agak besar lagi berrbanding dengan straw cup yang lain.




ni dari gambar dekat.. see the straw ... atas kembang sikit. so dia tak rasa macam licin sangat masuk terus ke dalam mulut, dia ada bahagian besar kat hujung tu kan.. dzayd suka gigit-gigit hehe ... 


Bukan cup jenis ni jer, yang lain kalau sesuai dengan anak kita, the straw tu suitable , senang nak basuh etc , okaylah.. yang penting BPA free.

yang jenis lain yang I tengok kat this website, onebabyworld.com : http://www.onebabyworld.com/nuby-nospill-sport-sipper-14oz-415ml-bpa-free-p-1935.html


 




 Nak cuba sesuatu barang dekat anak kita ni kena ada trial and error.  Kadang-kadang ada yang tak suka pakai this cup, suka pakai sissy cup or trainer cup. Ada yang tak suka trainer cup but suka sissy cup.  Macam makan jugaklah, ada anak yang suka ni, tak suka yang tu. Macam kita jugak.  Ada yang suka jenis cup tu, tak suka jenis yang ni ....macam Dzayd hari tu bukan terus pandai minum dengan straw cup ni.  Mula-mula tu dia menyenget sedut straw tu, dari tepi mulut lak. Lepas tu air tak lepas.  Then bagi dia cuba lagi everyday, setiap kali makan. Still sedut dari tepi. And after a while, tenok dia dah pandai sediri sedut kat depan, and air pun sampai masuk mulut hehe

Kena ber'experiement' lah sikit hehehe ... if anak belum pandai pakai straw, tak bermakna dia tak pandai .. cuma takes time.  Macam mr dzayd, kalau other kids umur dia dah laju merangkak, but dia baru nak 3,4 langkah merangkak tu, mengesot macam komando tu laju. But now dia dah pandai berdiri and pandai tatih dari hujung meja ke hujung meja. Maybe ada kids yang lain yang dah pandai berjalan.

Lain anak, lain caranya, lain developmentnya ..

Tapi yang best, mak-mak lah kan.. sopping sopping hehehe



































Tukar menu for Dzayd

Mr Dzayd dah lebih kurang 9 bulan 3 minggu.  Dah pandai duduk sendiri, merangkak 3,4 tapak dan amatlah asyik nak belajar berdiri tapi belum panda berdiri sendiri, still pegang-pegang meja, cabinet, kerusi, kepala abang hehehe ... 

So since dia pun dah besar, dah pandai duduk, head control pun bagus, I cuba tukarkan his food menu hari tu.  Asyik puree, bubur, nasi blend , kadang-kdang nak jugak tukar kan selera sikit. Selalunya his snack I bagi his buiscuits lah, samada farley biscuit, heinz biscotti, finger biscuits or rice rusk.

hari tu I buatkan baked macaroni for abang and ayah, so ingatkan nak buatkan for mr dzayd lah .. tap i tak nak pakai sos spaghetti tu even though I pakai carbonara sauce yang tak pedas.  Mummy pun jadi kreatip serta merta, buat sauce dia dengan gunakan cooking cream, campur sikit dengan rosemary supaya ada bau sedap and campurkan sikit minced meat.... tadaaaaa.... 



Kreatif sangatlah konon, simple jer..mula-mula tu takut jugak sebab yelah mamat ni kan terlampaulah allergicnya... tunggu jugak kot-kot tak sesuai dengan any of the ingredients yang I letak. Sebab paed dah pesan, kalau nak tukar menu, nak bagi dia makan apa-apa, make sure you tahu apa yang you bagi sebab nak tahu dia allergic ke tak. Alhamdulillah syukur, cooking cream and rosemary tak allergic hehehehe

Habis satu bowl ni.. siap ada bunyi yumm yumm lagi....

And dia sekarang dah pandai geleng kepala tanda 'tak nak' hahaha.. so kalau dia dah kenyang, terus dia geleng kepala ... clever boy!

And .... dia dah pandai minum dengan straw bottle... yipeeeee....


I bought this straw sissy cp/bottle kat Mothercare, RM39.90 tak silap... the straw is so soft (silicone) and big, tapi taklah besar sangat but tak sekecik sesetengah botol with straw tu.. so bila size straw tu just nice with his cute , small mouth, sedaplah dia menghisap... masa dia dah start makan umur 5 bulan lebih, I introduce dia sissy cup tu .. tapi dia tak pandai control . Then I bagi dia cuba trainer cup, alhamdulillah dia pandai minum.  Then now when dah dekat nak masuk 10 months ni , dah pandai duduk semua, so I introduce him the 3rd step-cup iaitu straw cup/bottle....lagipun nak galakkan dia minum plain water banyak-banyak, tak nak jadi macam abang dia yang minum ribena jer, sesekali baru minum plain water ... urrrmmmm

Tapi.. I tell you... seronok ber'experiment' dengan Dzayd ni hehehe

Sunday, 23 September 2012

memahami KSSR dan sistem band

Me still tak familiar dengan penilaian untuk tahun 1 ni, especially mengenai KSSR dan sistem 'band'. Bila last week cikgu Dzai kata dia nk buat petaksiran band 6 subjek matematik, mummy dia mula panic, mengelbah dan confuse tak faham apa itu band 6 especally bila cikgu kata  kena buat projek dalam kelas berdasarkan topik bentuk 3D. kena bawak boxes yang berlainan bentuk dan saiz. 

Masa dapat message from the communication book tu, confused sangat sebab tak faham pasal sistem band ni, tapi still kumpulkan all the boxes. Rezeki dapat jumpa his math teacher last week, teruslah tanya pasal band ni, especially what is band 6.



This infor dapat from internet.  Now I faham the exact meaning of band sistem dalam KSSR.  Band tu penanda aras, maksudnya level kefahaman pelajar tu mengenai subject atau topik yang diajar.

Yang I tahu, hanya subject math dia saja yang sampai pentaksiran band 6.. lain subject belum dapat any information lagi. Now pun tengah revision kat school for their final exam start on 1 october 2012. So mummy agak kepeningan sekarang tengah jadi Teacher Mummy yang agak garangs hehehe... weekend tak dapat pegi mana pun, hanya keluar makan, beli barang, balik rumah whole day mengajar.  Weekdays pun sama.  Dzai rehat lebih kurang after balik school, then start revision.  Nasiblah now tak ada homework sangat. Normally homework dia pun adalah kerja kat kelas yang dia tak buat or tak sempat buat.

I found this link dari Kementerian Pelajaran's website : http://kssr.bpk.my/dokumen_kurikulum/tahap_i/modul_teras_asas . Very good information mengenai subject yang diajar di sekolah mengikut kurikulum yang ditetapkan.  And very , very good information for me untuk persediaan Dzai masuk darjah 2 tahun depan, sebab dia ada sukatan pelajaran untuk topik yang akan diajar untuk tahun 2 .... 

I need to get ready as soon as possible, lepas Dzai habis exam jer I kena focus untuk ajar dia sukatan pelajaran for tahun 2 dan juga mengajar dia membaca. Bukan ambitious, bukan semangat terover, NO, cuma I berdiri di bumi yang nyata.  I know and I admit my son banyak kekurangannya, so my strategy, my plan mungkin tak sama dengan parents yang ada anak tipikal, yang ada anak yang tiada masalah pembelajaran.  But for me yang ada anak with learning difficulties ni, I kena ada plan A, B,C etc etc.  I kena merajinkan diri untuk mengajar dia.  I kena bersedia dengan kumpul maklumat apa yang akan diajar untuk tahun depan.  I kena 'prepare myself' before Dzai melangkah ke tahun 2 next year.  I kena cargas. Buku-buku untuk revision tahun 2 pun I dah beli sikit. Nanti nak kumpul beli lagi. Kalau dapat list buku teks dia awal-awal, actually,lagi bagus.

Inilah kehidupan parent yang mempunyai anak yang ada learning difficulties kena meng'advance'kan diri... I kena preparekan Dzai awal-awal dengan topik-topik untuk subject tahun 2 supaya dia familiar nanti, dan tklah dia tergapai-gapai di awangan (sorry kalau salah ejaan hahaha).....budak2 lain akan enjoy cuti sekolah, but Dzai akan enjoy jugak but maybe 20% je kot hahaha .. selebihnya, sorry baby, books and revisionlah kita nanti.

And I hope, he will understand apa saja yang I and Mr Hubby buat ni adalah untuk kebaikan dia.

Wednesday, 19 September 2012

Mari kita beratur ....

Masa assessment Dzai last year, the psychologist and psychiatrist berpendapat yang his mind age adalah dalam lingkungan 31/2 thn - 4 1/2 tahun, padahal masa tu umur dia 5 thn 5 bln, kira kebelakang dalam 1 atau 2tahun . 

Tapi dalam tempoh 1 1/2 thn ni memang nampak banyak perubahan dekat Dzai, terutamanya dia makin matured dan juga makin confident.  

Untuk bina keyakinan dia bukan senang, nak buatkan dia percaya yang dia boleh buat sesuatu benda tu especially bila melibatkan communication and social skill.

Salah satu cara yang simple untuk mengajar dia confident, bercakap dengan adult/orang luar (bukan dari ahli keluarga sendiri) dan juga mengajar dia supaya sabar dan belajar beratur, adalah dengan menyuruh dia membayar kat kaunter.  Tak kisahlah kaunter kat Jusco ke, kedai makan ke, supermarket ke ... suka jugak suruh dia beratur and bayar.

Dzarif ni tidak pandai untuk beratur, tidak sabar untuk tunggu giliran dan tidak berapa faham kenapa kena beratur.  Itulah masalah Dzai dulu. Mungkin kerana pemikiran yang tidak matured lagi atau mungkin arahan kita tak berapa difahami,  Cukup risau macamana lah dia kat sekolah.  Mula-mula tu memang ada problem, but alhamdulillah, makin lama makin dia faham yang kadang-kadang dia kena ikut peraturan yang ditetapkan. 



So now dia da pandai beratur, and pandai dah tunggu baki duit.. kalau dulu suruh dia beratur bayar kat kaunter, bagi jer duit kat cashier , terus dia lari ahhahah but now dia dah pandai dah, tahu kalau bagi duit kena tunggu baki...mungkin sebab dia dah pandai bercakap sekarang, dan sejak pandai bergauk dnegan kawan-kawan dia di sekolah, his social skill improved dan yang penting, dia rasa confident bila berhadapan dengan strangers. alhamdulillah

Bila nampak beratur macam ni, nampak macam dah besar sangat Dzai... ayah suka cakap, okay today Dzai belanja makan... senyum dia .... walaupun ayah bagi duit kat dia hehehe

Toilet / potty training

Disclaimer / Amaran : Kalau tengah makan , jangan baca post ni... ada gambar yg menggerunkan hahaha .. pesanan dari gegirl


I buat mukadimah pelik-pelik memang no. 1 kan ... anyway, rasa terdetik nak buat post pasal potty training.  Dzarif dah pass his potty training last year, maksudnya kalau keluar pun dia tak pakai pampers dah, but unfortunately, bila tidur malam tak lepas lagi.  If dia tidur siang pun tak pakai pampers, bila dia terasa nak buang air, dia bangun terus.

Actually I mulakan potty training Dzarif masa dia umur dalam 4 tahun macam tu (2009).  Itupun masa tu ingat nak hantar dia ke tadika, atas saranan ST (masa tu tak tau lagi dia PDD). so tadika yang dekat rumah tu suruh ajar potty training, but cuma bertahan 3 hari jer sekolah situ sebab masa tu dia belum pun umur 4 tahun. tapi walaupun tak hantar dia ke tadika tu, I start jugak his potty , and masa tu memang 'gila' kejap lah melayan kerenah dia dengan Dzafri masa tu baby lagi. For months I ajar dia, padahal akwan-kawan I lain yang tengah ajar anak potty yang sama umur dengan Dzai semua dah pass with flyin colours, my boy je tak lepas lagi.Masa tu memujuk hati sendiri , mungkin Dzai tak pandai cakap lagi tu yang susah sikit potty training dia.

Soalan : adakah anak-anak yang ada autism mungkin lambat potty?

Pada pandangan I, tak semua yang lambat.  Masalah atau cabaran utama potty untuk anak-anak autism ni sebab masalah komunikasi. Itu yang membataskan sikit, dan cabaran untuk anak-anak itu memahami arahan ibu. This is what happened to me masa ajar Dzai potty.  First dia belum pandai bercakap so susah dia nak communicate dnegan I bila dia terasa nak ke toilet.  Plus dia tak berapa faham keperluan kenapa tak boleh pakai pampers dan kenapa kena ke toilet.  Bukan mustahil, tapi mngkin akan ambik masa yang lama sikit , but kalau anak itu pandai bercakap dan tahu berkomunikasi, insyaAllah tak ada masalah.

Apapun : SABAR! 

Lama jugak nak bagi dia pass... almost a year hahahaha... rasanya boleh dapat anugerah paling lama kena belajar potty, maybe teacher mummy dia yang tak pandai ajar ;) ... but bila dia masuk kindie tahun 2010 tu, the first 3months memang on and off dia pakai pampers, but his class teacher tak bagi pakai sebab nak ajar dia kan, kecuali masa dia pergi field trip tu adalah pakaikan dia pampers and memang sentiasa ada extra seluar and pampers dalam his school bag.

Cara I ajar Dzai potty secara berperingkat. Macam tips from babycenter ni :

ABC of potty training
Tapi I tak ikut exactly macam ni.

A - access your child readiness
I kena ajar Dzai potty sebab umur dia bersesuaian dah masa tu plus keperluan untuk masuk ke kindie masa tu kena diaper-free. I mungkin dah lewat ajar Dzai potty masa tu, maklumlah anak pertama, banyak perkara yang terlewat ajar sebab tak ada pengalaman lagi.  If kita rasa anak dah ready for potty seawal umur 2 tahun lagi atau sebelum tu, why not mulakan awal.. tak salah. 
B- buy the right equipment
Equipment dalam potty training ni yang I tahu is the potty untuk ajar the child tempat untuk dia buat his/her business , dan untuk ajar dia tak boleh buat kat tempat lain especially lantai hahaha the right place to do is in the toilet. But Dzai tak nak pakai pun, dia rasa macam geli. Dia lebih suka berlari masuk toilet, tapi yang tak best, tak buat kat toilet bowl, atas lantai toilet jer, so kena aware sentiasa sebab nak kena basuh lantai toilet.


contoh potty yang boleh kita pakai but nowadays dah macam-macam jenis, yang ada muzik pun ada hehe beli ikut keperluan anak

The other 'equipment' yang penting is this :


memang sentiasa handy kat living room or dapur.  masalah dengan Dzai masa tu, dia tak pandai bercakap lagi. so setiap kali he needs to go to the toilet, dia tak sempat nak lari, dia akan 'terbuat' his business kat mana-mana saja ... masa tu puas explained to him yang dia kena pergi toilet, but I guess, it make sense now , mungkin masa tu dia tak berapa nak faham. lagipun , makcik cleaner ni kena bertindak cepat dari mengelakkan dia bermain dengan takungan air itu and plus masa tu Dzafri tengah merangkak, takut adik kena kotoran yang tidak perlu hahaha

And sekarang pun ada training pants. I think bagus beli training pants tu kalau sesiapa nak ajar anak potty.

C- create the routine

cara I ajar Dzai macam ni.
  • first 2 weeks - every 10 minutes ajak dia ke toilet or tanya dia nak ke toilet atau tak.  ada yang kata bagi kurang air, tapi i tak naklah buat macam tu. but my 2 weeks tak berjaya , so makan masa 1 bulan jugak untuk routine 10 minit ni. masa ni still on and off pakai pampers ke sekolah.  and memang ada kejadian dzai terbuang air besar kat living sebab tak sempat ke toilet, atau tak sempat mmebuang kat potty dia.but bila dia rasa tak selesa buat macam tu, dia cuma buat big business masa malam, bila dah pakai pampers hihi
  • 2nd months - 4th months - every 20 to 30 minutes kena tanya dia ke toilet. masih lagi ada kejadian tak sempat ke toilet, tapi dia dah pandai nak control and ke toilet sendiri.
lepas tu I lupa pasal apa lama sangat baru dia nak master potty ni. yang I ingat masa tu, his potty training tergendala sebab Dzafri meninggal, and I pun dalam keadaan yang ting tong lagi masa tu. But kemudian, slowly dia dah pass nak ke toilet sendiri bila kat rumah.

memang set routine tu penting.  Bila dia dah tau waktu ke toilet, so senanglah .

Masa nak keluar berjalan, ni pun cabaran jugak. at first I tak confident but bila difikir sampai bila nak takut-takut kan, so I buat trial and error.  But dlm bag dia mesti ada :

  • seluar and baju
  • spender
  • wipes
  • pampers
Berbulan-bulan jugaklah kalau keluar mesti bawak these things. And its  good thing bila dia start belajar ke toilet bila keluar, dia start belajar baca 'signboard'. From here dia tahu toilet for men and women, sign ke toilet etc ... Tahun 2011 masa masuk kindie, memang diaper free masa ke sekolah, kecuali kalau pergi field trip and masa sukan , sebab bila dia tengah gembira atau sibuk, dia lupa ke toilet.

D - ditch the nappy

I belum tahap kena lupakan pampers lagi sebab still pakai waktu malam. Cuma sekarng dia pakai cloth diaper macam adik dia, so hopefully cepatlah dia terasa tak selesa pakaikan so that dia boleh bangun malam hehe

E to H kira oklah kot, done hahaha


Lepas dia dah pandai ke toilet, ntuk bagi dia comfortable lagi, we belikan dia seat cover yang cushion tu supaya muat untuk bahagian punggung dia


children toilet seat cover yang ber'cushion' - something like this.. macam-macam pattern ada jual
cuma J - jump for joy belum lagi pasal tak lepas malam lagi.

urrrmmmmm

Tuesday, 18 September 2012

my new darling netbook

saya berblogging dari netbook baru saya...yeeeeyyyyyyyyyy

actually lama dah, lebih kurang seminggu. bila ada netbook sendiri baru rasa syok sikit nak buat kerja, nak berblog etc .. before this pakai ipad and mr hubby's notebook tak berapa syok .. i mean sebab bukan harta sendiri kan

mula-mula plan nak order thru online. dah order pun. i terjumpa website yang agak boleh dipercayai sebab dia punya fanpage ada 300k likes, plus tengok website pun boleh dipercayai plus after sent the order i call the customer service number memang ada orang menjawab.

tapi i cancel my order sebab , bangang punya service! beria-ia lah mentioned dalam website tu boleh COD lah, 1-4 days dapat barang lah tapi sebenarnya banyak cikadak dia... i thought all the items dalam website tu available manalah nak tahu and tak mentioned pulak yang after kita order, dorang nak kena check barang tu in stock atau tak.. then they giving me all the excuses yang nak kena check barang kat warehouse lah, nak check dengan supplier lah... WTH???

so from 1 item to another item semua tak ada stock, alasan model tak dikeluarkan lagi. so I cakaplah if model tak dikeluarkan lagi why you pun kat website and kenapa kebanyakan model not in stock... pandai lak tu recommend the brand and price yang lagi up from the original price item yang I nak... nope, bukan kedekut or budget, sebab at last I beli this netbook pun lebih mahal from harga 2 items yang I order kat website tu,cuma tak puas hati cara layanan dorang and cara terms and conditions tu tak menepati langsung apa yang dorang katakan ...

the only reason i order online sebab tak ada masa nak keluar, yelah mr hubby cuma free weekend, but weekend pun dah penuh dengan itu ini , plus masa tu Dzai tak berapa sihat malas nak keluar... errrmm dah sakit hati terpaksalah keluar jugk but nasib baiklah teringat kat wangsa walk ada kedai komputer, Asashi. Selalu gak beli barang kat sini but kat carrefour, wangsa maju brand but sekarang dorang dah tutup sana bukak kat festival city pulak.

Actually my choice is Acer, tak ada dah model tu. Then HP, dah habis pulak stock kena order malas nak tunggu. then ingat nak cuba Lenovo but the model yang I nak pun dah habis kena tunggu stock, but the sale assistant recommended me this brand Asus dari Lenovo. Memang I ada survery lah pasal Asus ni, and tengok sh
]p lain kat wangsa walk pun banyak promote Asus ni.. tengok specs dia lebih kurang okay, harga pun okay RM959.00 plus ada gift lagi, so belek lebih kurang, tengok okay and ringan , plus ada warna putih (hubby lak berkenan netbok kaler putih), so agree yang ni.

 first, I like the key.. lembut jer and warna putih tu lagi nampak keyboard I lawa hahaha
model : Asus Eee PC X101CH
 Screen tu 10" kot..cukuplah for me.. bukan I nak buat apa pun .. banyak spent time kat FB Austisme Malaysia sekarang ni, banyak infor and friends dari satu bot yang sama ;) , plus for blogging and carik infor for Dzarif.. tu jer... tak pernah pun nak download film ke apa ke , so thats why carik netbook jer, untuk penggunaan kecil-kecilan

 gift box yang ada macam-macam

 dalam gift box tu ada headphone, usb port, brush and spray untuk bersihkan screen and keyboard kot, screen protector and mouse pad and mouse
 Mula-mula nak beli antivirus yang murah jer, lupalak yang mana, tpi bila dia tanya selalu surf internet tak, then kenalah ambik yang internet protection semua.. harga rm100 but sale masa tu RM75 kalau tak silap




yang penting, ringan ;) ...

Saturday, 15 September 2012

Jamuan Merdekaraya

Today at school abang Dzai ada jamuan merdekaraya. Sebenarnya dari Isnin dia tak pergi sekolah , and mc pun sampai today but disebabkan dia excited and happy nak datang school. Lagipun i dah order cupcakes for him.

Semalam, my friend Ita and husband datang malam-malam and dalam hujan untuk hantar cupcakes and tart bentuk buah-buahan... thank you so much Ita!

I order cupcake gambar muka angry birds with fondant, cream butter icing and choc cupcake... yang bentuk fruits tu pulak tart, isi dia chocolate....teruja okay bila Ita upload dlm FB dia : Ita Sweet Tooth . so nak try lah.. sebenarnya omak dzai yang lebey hihi



This is the tart bentuk buah-buahan... dah siap dalam kotak. can choose nak kotak untuk berapa biji ikut kita, i choose for 2 biji senang budak2 nak ambik nanti

The angry bird cupcake... sedap okay.. malam tu mummy dah makan 2 hehehe fondant atas tu sedap ... interested, contact Ita : https://www.facebook.com/ItaSweetTooth



Ni kat school.  Dorang buat konsep stall gitu,kira buffet style. Setiap stall represent kelas.. ni untuk kelas darjah 1, combine 3 kelas kalau tak silap I lah... dorang punya food punyalah banyak, termasuk sumbangan parents dari segi kewangan atau food ... me give both ... sumbangan untuk hiasan stall and food ...tulah cara to show our commiment as parent...
I tak sihat sangat petang tadi, tak makan pun walaupun cikgu-cikgu tu jemput suruh join sekali... memang terbuka untuk parents sekali ... adik tu tengah excited tengok student ramai kat situ.. heran dia hahaha nasiblah ada ssc ni, sangat sangatlah berguna especially dalam keadaan orang ramai macam ni... kalau nak tolak stroller, aissshhh payah ... ada ssc ni, letak jer dalam ni, terus boleh jalan... selesa pun selesa cuma Dzayd dah semakin berat ... mummy kadang-kadang tak larats
Kesian my dzai.  He doesnt understand the buffet concept and he doesnt understand what is jamuan... dia tak ambik pun any food yang ada, walaupun kat stall darjah 1... I dah explained to him pagi tu yang dia boleh eat food yang cikgu prepare nanti, but when I saw him eating just the cupcake yang I bekalkan.. sedih pulak rasa.... memang I ada bekalkan dia cupcake 2 biji sebab macam dah agak dia takkan pandai ambik food kat meja-meja tu... memang nampak 'berbeza' dia dengan student yang lain but I guess, for him to go to school and survived sampai sekarang pun its a good thing kan... mummy ni mulalah emo tak tentu. Yang gambar tu we all suruh dia mintak drinks kat teacher ...


My handsome darling Dzai ....

Friday, 14 September 2012

bila abang Dzai demam ....

abang dzai demam since last saturday. habis plan minggu lepas nak ke open house, we got 5 invitations! taklah plan nak pergi semua, plan ingat nak pegi 2 rumah jer sebab satu rumah tu rumah mr hubby's close friend for more than 20 years, and I pun kenal sama since we all belum kawin (selalu berdating 3 orang hahaha) and satu rumah yang i nak pergi tu rumah my good friend, ros kat gombak... pilih rumah yang dekat-dekat. tapi apakan daya, habih plan ku semua sebab abang demam panas. and sampai ke hari ni dia masih lagi demam. seminggu tak ke sekolah. tapi masalahnya esok ada jamuan merdekaraya kat ssekolah. cupcakes dah ditempah utuk dia bawak. risau jugak nak bagi dia pergi esok, tapi tawakkal lah sebab nampak dia dah sihat sikit.



Ni gambar ambik siang tadi (khamis 13/9/12). Tengah tunggu nombor ambik darah kat Ampang Puteri.  Dzai demam dari sabtu lepas, masa birthday dia.... hari Isnin 10/9/12 terus ke AP, jumpa our regular paeds, Dr. Nasir. Then doctor prescribed antibiotik, ubat batuk rhinathiol and ubat selsema actifed. ubat demam pulak ibuprofen, supp pcm and voren memang ada sentiasa kat rumah.

So kalau dzai demam, I dah paham dah konsep ubat demam ni, from what doctor explained to me. Paracetamol (sama ada ubat makan or supp), voren and ibuprofen semua kategori yang berbeza. So contoh dzai demam pukul 10.00malam, I dah masukkan ubat pcm (which his dose 250mg+125mg). pukul 1.00pagi dia demam lagi temp tinggi, so I boleh masukkan voren pulak ... macam tu lah kaedahnya if you all faham gegirl cakap apa ni hahahha

Cuma I tak berapa nak surelah pasal satu hal ni yang I terbaca kat internet few weeks ago.  Ada satu mom ni dia buat comment yang ubat demam masuk kat punggung ni tak elok, and katanya jangan gunakan ubat ni kalau demam.  Setahu I yang tak ada medical background ni, this is what I understand from the doctorS explanationS, yang ubat cucuk bontot and ubat makan tu benda yang sama , paracetamol. Kalau tak caya pegi check ubat budak2 ni. selalunya ubat bontot tu tulis pcm kan, pcm tu stand for paracetamol lah .. haaa kang salah ada pulak yang kutuk kiri kanan ni hehehe...so from what my doctor cakap, ubat dia sama, cuma kita tengok dose yang diberikan tu betul atau tak and kena ikut waktu, kena jarakkan between the ubats.  But again , it depends lah kan, mom knows best. so dia percaya apa yang dia buat tu yang terbaik untuk anak2 dia and I respect that... cuma bila I terbaca dia cakap bahaya, I pun buat research jugaklah tanya paeds. As I said earlier, I yang tak ada medical background ni kenalah percaya kan apa yagn doctor prescribed, insyaAllah ubat yang dia selalu bagi tu sesuwai dengan my kids. Dahlah lately budak2 ni demam sampai tinggi temperature ... sampai 39.2 tu pun ada.

Berbalik dengan kisah abang dzai demam. since dia dah demam nak masuk hari ke 6 today, and demam tak okay lagi, so pagi tadi jumpa paeds balik. and of course dah demam lama ni kenalah buat blood test.



Panic jugaklah mamat ni bila doctor kata nak ambik darah but alhamdulillah dia okay jer, cuma bunyi2 sikit jer menangis tadi. and syukur , blood test dia okay... tak ada apa yang abnormal... cuma doktor kata viral fever lah, if viral memang lambat sikit baik... buat blood test pun murah jer RM37.00.

Mula-mula cuak takut Dzai tantrum atau mengamuk, but ni bukan kali pertama dia ambik darah ... memang ada bunga-bunga nak lari, and mulut dia bising macam bunyi merengek, but we told him how strong he is, Dr Nasir pun tlong pujuk kata its nothing, kena ambik darah sebab tak sihat etc ... masuk jer kat blood lab tu I told the nurse yang Dzai ni mild autism, takut nanti tiba-tib dia tantrum... but alhamdulillah, senang jer semalam.

So far tengok demam dah okay sikit cuma berdoa janganlah berjangkit kat adik pulak.

But




mummy pulak dah mula sakit tekak ..... oh nooooooooooooo!

Thursday, 13 September 2012

mr dzayd dah 9 months!

alhamdulillah syukur, mr dzayd dah 9 bulan 5/9/12 hari tu. bila dah besar ni, macam-macam lah perangai dia, macam-macam dia dah pandai. 

Mulut dia yang comey and kiut miut tu tak berhenti-henti babbling.. bababa waaa.. ouuhhh iihhh ... yaayyaaa... yang paling kelakar kalau ada benda yang menarik perhataian dia macam sekarang ni dia suka Upin Ipin and Mickey Mouse, so kalau ternampak iklan or I pasang youtube or nampak balloon ker, mulalah mulut dia 'uissssshhh isssshhh' hihihi ... and terdengar juga few times word : maaamaaa , baaabaaaa ... i think baba tu for abang kot, sebab setiap kali baba, mesti kat abang ;)

So far ada few 'instruction' or 'respond to benda yang dia kenal'. Kalau kita kata 'NO' tu, dia akan terhenti sekejap nak buat apa yang dia tengah buat mcm nak main tangga ke, main kipas ke, lepastu jari dia pulak yang naik tanda 'no'. Kalau panggil dia 'adik' or 'dzayd', dia akan tahu tu nama dia, if panggil come here, errrm sepantas kilat dia datang. Kalau time makan, dia nampak bowl dengan cup dia, dah tahu dah time amkan, mulalah merengek nak cepat makan, waktu mandi pun sama. bukak baju, seluar and CD dia, muka menyengih jer tahu nak main air. Satu lagi yang tak boleh blah punya, if mummy pakai tudung, mulalah dia menangis suruh dukung, walaupun, mummy pakai tudung nak ambik baju kat depan hahahha 

oh ya, tadi check his weight. 10.1kg uolssss.. hahahaha his paeds pun kata, waaa besar adik ni .....makan pun alhamdulillah syukur. semua dia suka but masalahnya dia tak bleh makan sebarangan.  his eczema kategori teruk jugak. so paeds pesan kalau nak introduce 'lauk' (yes, he use the word lauk hihi), kena try satu-satu. tak boleh campur. contoh kalau nak bagi bubur dengan daging, only tu jer, jangan campur yang lain. sebab nak tengok allergic atau tak. if okay, next time boleh campur apa-apa. so far, daging, ayam, ikan bilis, brocolli, potato, carrot, baby corn semua okay. ikan pulak i bagi tenggiri and salmon jer, ikan yang tak gatal. dulu dzai and dzafri pun makan tu jer, alhamdulillah tak allergic. one more, kalau nak keluar makan, kenalah bawak his biscuit kalau tak mengamuk mamat kecik tu tengok orang lain makan, dia telan air liur. memang sekarang kalau keluar i kena bawak his farley biscuite, teether biscuit tu or rice biscuit. and sekarang pun tengah ajar dia minum from straw bottle. ye lah dah 9 months kan, so boleh introduce dah straw bottle selain dari sissy cup tu.

dari segi fizikal development, about 3 months ago dia dah start belajar duduk, merangkak and berdiri serentak. and now, as todate, alhamdulillah pandai dah berdiri, still mengesot and merangkak macam komando tu, and dah boleh berdiri kalau berpaut dekat meja, or kerusi, or kat abang and mummy hahhaha.. but sehari dua ni pandai bertatih dari hujung meja ke hujung meja.


 

Ni gambr 2 days ago kot. for the first time dia duduk atas kerusi makan ni, abang Dzai punya, then abang dzafri pakai sekejap, now dzayd punyalah ... plate pun tak ada lagi for him hehehe sebab kalau makan pun i bagi bubur pakai bowl.. tak pe nanti mummy buy for you kay baby Dzayd.

Alhamdulillah syukur with his progress. semoga dzayd sentiasa sihat. insyaAllah

Tuesday, 11 September 2012

Induction cooker

Sebelum ni I tak ambik kisahpun pasal induction cooker. Pernah dengar tapi macam.... kat rumah kan dah ada dapur buat apa nak tukar kan . Mr Hubby pernah tunjuk kat I few times, tapi I macam tak interested.

until

.
.
.
.
.
.

.
.
.
.
.

.
.
 my dapur yang gunakan tong gas tu tiba-tiba berbau gas, busuk semacam last week. Mula-mula I memang dah perasan if bukak pintu cabinet yang simpan tong tu memang keluar bau kuat gas tu, then Mr hubby lak perasan atas dapur pun berbau..... ohhhh gegirl panic lah... takut diriku... jangan bawak main okay... berapa banyak dah kes tong gas tiba-tiba meletup kat rumah. ada kematian dan ada kecacatan fizikal. so I memang cuak gila, dengan anak-anak ada kat rumah kan. 

So first step, tutup itu gas. I dah panik nak suruh orang jual gas ambik balik tong tu but Mr Hubby suruh tunggu dulu. Sebabnya we are not sure whether our dapur ke bocor, or hose paip gas tu ke bocor or tong tu sendiri problem.  Tapi disebabkan Mr Hubby tak tahan I berleter, last-last I call penjual tong gas tu ambik balik tong .. huh settle masalah ku.

Tapi takkan tak ada dapur kan... so induction cooker is our solution. Pergi Aeon Setiawangsa beli. Senang jer induction cooker ni, plug in, boleh pakai cuma if rumah tak ada electricity, hehehe alamt close the kitchen lah ya.





Bermacam-macam design, bermacam-macam brand with harga yang berlainan. Range from RM120-RM380 gitu.

I beli Pensonic, harga RM168.00.  Mula-mula berminat dengan brand Tefal but unfortunately, yang part menu tu macam complicated sikit....so I prefer menu yang terang-terangan macam dalam gambar ni, yang ada button terus dengan instruction type of cooking yang mana kita nak. Kalau nak fast frying, tekan je gambar tu.  Nak amsak steamboat, sup tekan jer yang mana satu nak. Senang.  Harga pun ok sangat.

But satu jer, if pakai induction cooker ni, kenalah pakai cookware yang sesuwai untuk induction cooker.  I dah test, for this type of induction cooker brand Pensonic, tefal pans and vision pots amatlah tak sesuai, terus keluar error, begitu juga dengan stainless steel pots... sorry cannot use.



Yang sesuwai, yang I jumpalah for now, ni jenis Jusco Selection, beli kat supermarket Jusc kat Aeon Setiawangsa hari tu.  Mula-mula beli periuk dia jer, nasib beli sebab semua periuk and pan kat rumah tak boleh pakai for this induction cooker.  Then hari tu tambah lagi pan... tapi nasiblah tak mahal kuali dan periuk ni... range harga dari RM39.90-69.90 kalau tak silap.. ikut size... memang tertulis kat plastik cover pan and pots ni for induction cooker, emmang sesuwai sangat .

So far, i tak tau lagi about the electricity bill sebab baru pakai 1 week plus but according to the sale assistant Aeon tu, dia kata dia dah pakai 2 years dah, bil tak mahal sangat .. tapi bil elektrik kat rumah ni susah nak tengok sikit sebab sentiasa more than rm200 ... yelah , me got daddy pola bear kat rumah ni, sentiasa nak aircond sejuk jer hahahhaa....

But I suka this induction cooker.  For me senang sebab, kalau nak masak sup contohnya, ada timer, so kita tak payah risau nak terkejar-kejar tengok api kan kalau pakai dapur tong gas tu.. ni kalau dah set timer, dah time dia, tutup sendiri jer .. and i rasa this dapur cepat panas.. so masak memang senang.

And ya, I beli one burner jer... sebab dulu dapur ada 4 burner pun, I pakai satu jer... i suka masak satu lauk satu masa... so Mr Hubby kata baik beli yang satu jer macam ni... lagipun rumah I tak ramai... 4 of us... bukan nak selalu masak pun hihihi