Tuesday, 11 September 2012

Induction cooker

Sebelum ni I tak ambik kisahpun pasal induction cooker. Pernah dengar tapi macam.... kat rumah kan dah ada dapur buat apa nak tukar kan . Mr Hubby pernah tunjuk kat I few times, tapi I macam tak interested.

until

.
.
.
.
.
.

.
.
.
.
.

.
.
 my dapur yang gunakan tong gas tu tiba-tiba berbau gas, busuk semacam last week. Mula-mula I memang dah perasan if bukak pintu cabinet yang simpan tong tu memang keluar bau kuat gas tu, then Mr hubby lak perasan atas dapur pun berbau..... ohhhh gegirl panic lah... takut diriku... jangan bawak main okay... berapa banyak dah kes tong gas tiba-tiba meletup kat rumah. ada kematian dan ada kecacatan fizikal. so I memang cuak gila, dengan anak-anak ada kat rumah kan. 

So first step, tutup itu gas. I dah panik nak suruh orang jual gas ambik balik tong tu but Mr Hubby suruh tunggu dulu. Sebabnya we are not sure whether our dapur ke bocor, or hose paip gas tu ke bocor or tong tu sendiri problem.  Tapi disebabkan Mr Hubby tak tahan I berleter, last-last I call penjual tong gas tu ambik balik tong .. huh settle masalah ku.

Tapi takkan tak ada dapur kan... so induction cooker is our solution. Pergi Aeon Setiawangsa beli. Senang jer induction cooker ni, plug in, boleh pakai cuma if rumah tak ada electricity, hehehe alamt close the kitchen lah ya.





Bermacam-macam design, bermacam-macam brand with harga yang berlainan. Range from RM120-RM380 gitu.

I beli Pensonic, harga RM168.00.  Mula-mula berminat dengan brand Tefal but unfortunately, yang part menu tu macam complicated sikit....so I prefer menu yang terang-terangan macam dalam gambar ni, yang ada button terus dengan instruction type of cooking yang mana kita nak. Kalau nak fast frying, tekan je gambar tu.  Nak amsak steamboat, sup tekan jer yang mana satu nak. Senang.  Harga pun ok sangat.

But satu jer, if pakai induction cooker ni, kenalah pakai cookware yang sesuwai untuk induction cooker.  I dah test, for this type of induction cooker brand Pensonic, tefal pans and vision pots amatlah tak sesuai, terus keluar error, begitu juga dengan stainless steel pots... sorry cannot use.



Yang sesuwai, yang I jumpalah for now, ni jenis Jusco Selection, beli kat supermarket Jusc kat Aeon Setiawangsa hari tu.  Mula-mula beli periuk dia jer, nasib beli sebab semua periuk and pan kat rumah tak boleh pakai for this induction cooker.  Then hari tu tambah lagi pan... tapi nasiblah tak mahal kuali dan periuk ni... range harga dari RM39.90-69.90 kalau tak silap.. ikut size... memang tertulis kat plastik cover pan and pots ni for induction cooker, emmang sesuwai sangat .

So far, i tak tau lagi about the electricity bill sebab baru pakai 1 week plus but according to the sale assistant Aeon tu, dia kata dia dah pakai 2 years dah, bil tak mahal sangat .. tapi bil elektrik kat rumah ni susah nak tengok sikit sebab sentiasa more than rm200 ... yelah , me got daddy pola bear kat rumah ni, sentiasa nak aircond sejuk jer hahahhaa....

But I suka this induction cooker.  For me senang sebab, kalau nak masak sup contohnya, ada timer, so kita tak payah risau nak terkejar-kejar tengok api kan kalau pakai dapur tong gas tu.. ni kalau dah set timer, dah time dia, tutup sendiri jer .. and i rasa this dapur cepat panas.. so masak memang senang.

And ya, I beli one burner jer... sebab dulu dapur ada 4 burner pun, I pakai satu jer... i suka masak satu lauk satu masa... so Mr Hubby kata baik beli yang satu jer macam ni... lagipun rumah I tak ramai... 4 of us... bukan nak selalu masak pun hihihi

No comments:

Post a Comment