Sunday, 23 September 2012

memahami KSSR dan sistem band

Me still tak familiar dengan penilaian untuk tahun 1 ni, especially mengenai KSSR dan sistem 'band'. Bila last week cikgu Dzai kata dia nk buat petaksiran band 6 subjek matematik, mummy dia mula panic, mengelbah dan confuse tak faham apa itu band 6 especally bila cikgu kata  kena buat projek dalam kelas berdasarkan topik bentuk 3D. kena bawak boxes yang berlainan bentuk dan saiz. 

Masa dapat message from the communication book tu, confused sangat sebab tak faham pasal sistem band ni, tapi still kumpulkan all the boxes. Rezeki dapat jumpa his math teacher last week, teruslah tanya pasal band ni, especially what is band 6.



This infor dapat from internet.  Now I faham the exact meaning of band sistem dalam KSSR.  Band tu penanda aras, maksudnya level kefahaman pelajar tu mengenai subject atau topik yang diajar.

Yang I tahu, hanya subject math dia saja yang sampai pentaksiran band 6.. lain subject belum dapat any information lagi. Now pun tengah revision kat school for their final exam start on 1 october 2012. So mummy agak kepeningan sekarang tengah jadi Teacher Mummy yang agak garangs hehehe... weekend tak dapat pegi mana pun, hanya keluar makan, beli barang, balik rumah whole day mengajar.  Weekdays pun sama.  Dzai rehat lebih kurang after balik school, then start revision.  Nasiblah now tak ada homework sangat. Normally homework dia pun adalah kerja kat kelas yang dia tak buat or tak sempat buat.

I found this link dari Kementerian Pelajaran's website : http://kssr.bpk.my/dokumen_kurikulum/tahap_i/modul_teras_asas . Very good information mengenai subject yang diajar di sekolah mengikut kurikulum yang ditetapkan.  And very , very good information for me untuk persediaan Dzai masuk darjah 2 tahun depan, sebab dia ada sukatan pelajaran untuk topik yang akan diajar untuk tahun 2 .... 

I need to get ready as soon as possible, lepas Dzai habis exam jer I kena focus untuk ajar dia sukatan pelajaran for tahun 2 dan juga mengajar dia membaca. Bukan ambitious, bukan semangat terover, NO, cuma I berdiri di bumi yang nyata.  I know and I admit my son banyak kekurangannya, so my strategy, my plan mungkin tak sama dengan parents yang ada anak tipikal, yang ada anak yang tiada masalah pembelajaran.  But for me yang ada anak with learning difficulties ni, I kena ada plan A, B,C etc etc.  I kena merajinkan diri untuk mengajar dia.  I kena bersedia dengan kumpul maklumat apa yang akan diajar untuk tahun depan.  I kena 'prepare myself' before Dzai melangkah ke tahun 2 next year.  I kena cargas. Buku-buku untuk revision tahun 2 pun I dah beli sikit. Nanti nak kumpul beli lagi. Kalau dapat list buku teks dia awal-awal, actually,lagi bagus.

Inilah kehidupan parent yang mempunyai anak yang ada learning difficulties kena meng'advance'kan diri... I kena preparekan Dzai awal-awal dengan topik-topik untuk subject tahun 2 supaya dia familiar nanti, dan tklah dia tergapai-gapai di awangan (sorry kalau salah ejaan hahaha).....budak2 lain akan enjoy cuti sekolah, but Dzai akan enjoy jugak but maybe 20% je kot hahaha .. selebihnya, sorry baby, books and revisionlah kita nanti.

And I hope, he will understand apa saja yang I and Mr Hubby buat ni adalah untuk kebaikan dia.

No comments:

Post a Comment