Friday, 28 September 2012

meng'kategori'kan Dzayd's CD

I suka kategorikan CD Dzyad : pakai siang, pakai malam dan untuk keluar.


CD pakai siang


Sebahagian dari CD pakai siang . Mostly yang button and yang velcro dia kuat, sebab Dzayd sekarang makin aktif, bergerak sana sini and dah pandai tarik velcro tu.  If jenis velcro yang lembut yang senang tarik, alamat habislah bercucuran kat rumah ni. Since 2 months ago I dah kena pakai 2 inserts, and kalau siang ni I pakai 2 mf (microfiber) inserts sebab my baby kategori heavy wetter. Macam dalam gambar ni, I suka Baby Wizard sebab yang I ada semua button, Happy heinz, Bee Diaper-yang ni memang velcro dia kuat, QQ baby minky, Cozy  babies., Thirsties Duo (cover-not in the picture), Bamboolite (not in the picture).

Mostly CD pakai siang ni pocket diaper and cover.  

Kalau pakai CD I memang pakai with insert, samada washable or disposable.   Normally kalau siang , I pakai Grovia Bio Disposable liner, and bila malam pakai washable liner .  No reason sebab washable liner tu I boleh letak siap2 dalam CD, maklumlah malam-mala nak salin diapers, mata pun tkaboleh bukak senang letak siap-siap.

Dari 7am - 7pm , Dzayd pakai dalam 4 CD. Malam dari pukul 10.00pm sampai 7am tu dalam 2 CD.  so dalam sehari dia akan pakai 6 CD.


CD pakai malam


Ampunilah keadaan bersepah tu.  CD malam ni kat atas, kat changing table. Sebab dia terbuka macam tu, pengemas tegar kat rumah ni sellau mengemas CD dia... naik penat asyik nak betulkan hehehe

So this is part of the stash for pakai malam, yang mostly velcro CD.  Sebab kenapa I kumpulkan yang velcro untuk malam? Sebab senang nak bukak pakai malam-malam, kalau button ambik masa sikit hehe .. for malam , I akan pakaikan 2 bamboo charcoal insert or 1 bamboo charcoal and 1 mf insert... but alhamdulillah, abru beli semalam 10 bamboo charcoal insert lagi. Memang sangat-sangat bagus for heavy weter like my boy.  But actually malam dia tak lah pee sebanyak siang, tapi nak bagi Dzayd comfortable kan. Kebanyakan velcor but ada campur yang button jugak.


Pakai untuk berjalan



Ohhhh drawer yang I paling sayang ... sebab cost of the CD hahaha... drawer untuk CD jalan-jalan ni ada Grovia, Blueberry minky, Simplex, Rumparooz. Lepas tu campur-campur ada AI2, AIO, pocket diaper.. but personally if I keluar berjalan, sama ada I will choose AIO Grovia or Blueberry minky ..oh memang superb.  Tak pernah bocor. Kalau after 3,4 hours pun tak terasa lencun sangat, and baby tak merengek pun sebab still selesa ... wonderful... tapi blueberry tu I beli pun kat FSOT, preloved but new and unused... ingat nak tambah lah satu lagi hehehehehehehe



No comments:

Post a Comment