Thursday, 13 September 2012

mr dzayd dah 9 months!

alhamdulillah syukur, mr dzayd dah 9 bulan 5/9/12 hari tu. bila dah besar ni, macam-macam lah perangai dia, macam-macam dia dah pandai. 

Mulut dia yang comey and kiut miut tu tak berhenti-henti babbling.. bababa waaa.. ouuhhh iihhh ... yaayyaaa... yang paling kelakar kalau ada benda yang menarik perhataian dia macam sekarang ni dia suka Upin Ipin and Mickey Mouse, so kalau ternampak iklan or I pasang youtube or nampak balloon ker, mulalah mulut dia 'uissssshhh isssshhh' hihihi ... and terdengar juga few times word : maaamaaa , baaabaaaa ... i think baba tu for abang kot, sebab setiap kali baba, mesti kat abang ;)

So far ada few 'instruction' or 'respond to benda yang dia kenal'. Kalau kita kata 'NO' tu, dia akan terhenti sekejap nak buat apa yang dia tengah buat mcm nak main tangga ke, main kipas ke, lepastu jari dia pulak yang naik tanda 'no'. Kalau panggil dia 'adik' or 'dzayd', dia akan tahu tu nama dia, if panggil come here, errrm sepantas kilat dia datang. Kalau time makan, dia nampak bowl dengan cup dia, dah tahu dah time amkan, mulalah merengek nak cepat makan, waktu mandi pun sama. bukak baju, seluar and CD dia, muka menyengih jer tahu nak main air. Satu lagi yang tak boleh blah punya, if mummy pakai tudung, mulalah dia menangis suruh dukung, walaupun, mummy pakai tudung nak ambik baju kat depan hahahha 

oh ya, tadi check his weight. 10.1kg uolssss.. hahahaha his paeds pun kata, waaa besar adik ni .....makan pun alhamdulillah syukur. semua dia suka but masalahnya dia tak bleh makan sebarangan.  his eczema kategori teruk jugak. so paeds pesan kalau nak introduce 'lauk' (yes, he use the word lauk hihi), kena try satu-satu. tak boleh campur. contoh kalau nak bagi bubur dengan daging, only tu jer, jangan campur yang lain. sebab nak tengok allergic atau tak. if okay, next time boleh campur apa-apa. so far, daging, ayam, ikan bilis, brocolli, potato, carrot, baby corn semua okay. ikan pulak i bagi tenggiri and salmon jer, ikan yang tak gatal. dulu dzai and dzafri pun makan tu jer, alhamdulillah tak allergic. one more, kalau nak keluar makan, kenalah bawak his biscuit kalau tak mengamuk mamat kecik tu tengok orang lain makan, dia telan air liur. memang sekarang kalau keluar i kena bawak his farley biscuite, teether biscuit tu or rice biscuit. and sekarang pun tengah ajar dia minum from straw bottle. ye lah dah 9 months kan, so boleh introduce dah straw bottle selain dari sissy cup tu.

dari segi fizikal development, about 3 months ago dia dah start belajar duduk, merangkak and berdiri serentak. and now, as todate, alhamdulillah pandai dah berdiri, still mengesot and merangkak macam komando tu, and dah boleh berdiri kalau berpaut dekat meja, or kerusi, or kat abang and mummy hahhaha.. but sehari dua ni pandai bertatih dari hujung meja ke hujung meja.


 

Ni gambr 2 days ago kot. for the first time dia duduk atas kerusi makan ni, abang Dzai punya, then abang dzafri pakai sekejap, now dzayd punyalah ... plate pun tak ada lagi for him hehehe sebab kalau makan pun i bagi bubur pakai bowl.. tak pe nanti mummy buy for you kay baby Dzayd.

Alhamdulillah syukur with his progress. semoga dzayd sentiasa sihat. insyaAllah

No comments:

Post a Comment