Monday, 24 September 2012

Straw sissy cup/bottle

Hehehe ni kesinambungan dari entry tadi.

My adik, Ain , suruh cer citer labih sikit pasal straw cup ni. Ada yang panggil straw sissy cup, ada tu straw cup, straw bottle.. tak kisahlah asal faham ya... 


the straw cup yang I beli for dzayd.  I bought this at Mothercare, KLCC. Harga dalam RM39.90 kalau tak silap I ... yang I suka about this bottle sebab the silicone straw yang lembut and agak besar lagi berrbanding dengan straw cup yang lain.




ni dari gambar dekat.. see the straw ... atas kembang sikit. so dia tak rasa macam licin sangat masuk terus ke dalam mulut, dia ada bahagian besar kat hujung tu kan.. dzayd suka gigit-gigit hehe ... 


Bukan cup jenis ni jer, yang lain kalau sesuai dengan anak kita, the straw tu suitable , senang nak basuh etc , okaylah.. yang penting BPA free.

yang jenis lain yang I tengok kat this website, onebabyworld.com : http://www.onebabyworld.com/nuby-nospill-sport-sipper-14oz-415ml-bpa-free-p-1935.html


 




 Nak cuba sesuatu barang dekat anak kita ni kena ada trial and error.  Kadang-kadang ada yang tak suka pakai this cup, suka pakai sissy cup or trainer cup. Ada yang tak suka trainer cup but suka sissy cup.  Macam makan jugaklah, ada anak yang suka ni, tak suka yang tu. Macam kita jugak.  Ada yang suka jenis cup tu, tak suka jenis yang ni ....macam Dzayd hari tu bukan terus pandai minum dengan straw cup ni.  Mula-mula tu dia menyenget sedut straw tu, dari tepi mulut lak. Lepas tu air tak lepas.  Then bagi dia cuba lagi everyday, setiap kali makan. Still sedut dari tepi. And after a while, tenok dia dah pandai sediri sedut kat depan, and air pun sampai masuk mulut hehe

Kena ber'experiement' lah sikit hehehe ... if anak belum pandai pakai straw, tak bermakna dia tak pandai .. cuma takes time.  Macam mr dzayd, kalau other kids umur dia dah laju merangkak, but dia baru nak 3,4 langkah merangkak tu, mengesot macam komando tu laju. But now dia dah pandai berdiri and pandai tatih dari hujung meja ke hujung meja. Maybe ada kids yang lain yang dah pandai berjalan.

Lain anak, lain caranya, lain developmentnya ..

Tapi yang best, mak-mak lah kan.. sopping sopping hehehe



































1 comment:

  1. ooo mcm tu ek.. ok ok.. nanti nak cari satu tuk Auf.. bg dia try yg ni plak.. hehe

    ReplyDelete