Monday, 24 September 2012

Tukar menu for Dzayd

Mr Dzayd dah lebih kurang 9 bulan 3 minggu.  Dah pandai duduk sendiri, merangkak 3,4 tapak dan amatlah asyik nak belajar berdiri tapi belum panda berdiri sendiri, still pegang-pegang meja, cabinet, kerusi, kepala abang hehehe ... 

So since dia pun dah besar, dah pandai duduk, head control pun bagus, I cuba tukarkan his food menu hari tu.  Asyik puree, bubur, nasi blend , kadang-kdang nak jugak tukar kan selera sikit. Selalunya his snack I bagi his buiscuits lah, samada farley biscuit, heinz biscotti, finger biscuits or rice rusk.

hari tu I buatkan baked macaroni for abang and ayah, so ingatkan nak buatkan for mr dzayd lah .. tap i tak nak pakai sos spaghetti tu even though I pakai carbonara sauce yang tak pedas.  Mummy pun jadi kreatip serta merta, buat sauce dia dengan gunakan cooking cream, campur sikit dengan rosemary supaya ada bau sedap and campurkan sikit minced meat.... tadaaaaa.... 



Kreatif sangatlah konon, simple jer..mula-mula tu takut jugak sebab yelah mamat ni kan terlampaulah allergicnya... tunggu jugak kot-kot tak sesuai dengan any of the ingredients yang I letak. Sebab paed dah pesan, kalau nak tukar menu, nak bagi dia makan apa-apa, make sure you tahu apa yang you bagi sebab nak tahu dia allergic ke tak. Alhamdulillah syukur, cooking cream and rosemary tak allergic hehehehe

Habis satu bowl ni.. siap ada bunyi yumm yumm lagi....

And dia sekarang dah pandai geleng kepala tanda 'tak nak' hahaha.. so kalau dia dah kenyang, terus dia geleng kepala ... clever boy!

And .... dia dah pandai minum dengan straw bottle... yipeeeee....


I bought this straw sissy cp/bottle kat Mothercare, RM39.90 tak silap... the straw is so soft (silicone) and big, tapi taklah besar sangat but tak sekecik sesetengah botol with straw tu.. so bila size straw tu just nice with his cute , small mouth, sedaplah dia menghisap... masa dia dah start makan umur 5 bulan lebih, I introduce dia sissy cup tu .. tapi dia tak pandai control . Then I bagi dia cuba trainer cup, alhamdulillah dia pandai minum.  Then now when dah dekat nak masuk 10 months ni , dah pandai duduk semua, so I introduce him the 3rd step-cup iaitu straw cup/bottle....lagipun nak galakkan dia minum plain water banyak-banyak, tak nak jadi macam abang dia yang minum ribena jer, sesekali baru minum plain water ... urrrmmmm

Tapi.. I tell you... seronok ber'experiment' dengan Dzayd ni hehehe

2 comments:

  1. anak ain x pandai sedut straw lagi kak.. mcm mana ek.. cer akak explain sikit pasal straw cup ni.. nak paham cara guna nanti leh bg Auf try.. skrg ni pon dia baru explore trainer cup tuh.. ish lambat sgt anak ain ni.. ye laa mak dia bukan tahu pon mende2 gini.. hehe

    ReplyDelete
  2. issh ain , lain anak, lain cara dia.. ada cepat kat sini, lambat kat sana.. dzayd ni sebab mak dia over excited kalau beli barang hahaha nak suruh dia pakai cepat.. nnt akak buat one post tepek gambar straw cup/bottle ni ya

    ReplyDelete