Monday, 1 October 2012

material for cuti sekolah : sains di rumah

Masih lagi cerita tentang plan cuti sekolah nanti.  Since ada baby ni, I kena buat plan dan perancangan.  kadang-kadang plan menjadi, kadang-kadang tidak. Kalau tak buat plan susah sikit, nanti kelams dan kabuts jadinya, if dah tahu atau dah ada material and plannya, senanglah sikit nak ikut kan.

Last Saturday we went to KLCC, abang Dzai nak beli books and toy... toy tu tetap ada aiissshh.. so  berjalanlah kami di awal pukul 10.00 pagi tu to Kinokuniya , nasiblah dah bukak.. and memang betul dia nak beli buku, selain dari buku origami, dia terjumpa buku Saintis Kecil ni, DIY sains thingy at home and dalam BM. Terjumpa dekat section kanak-kanak (BM), hujung sikit kat kaunter Customer Service. Its a good book untuk yang suka buat DIY kat rumah.  Macam Dzai darjah 1 kan dah belajar Sains dan Teknologi, so when he found this book memang dia happy sangat sebab banyak benda dia boleh buat at hom



RM49.90




Abang Dzai ni sebenarnya seorang yang suka berfikir.  Kalau toys pun dia suka beli Transformers, Ben 10, Power Rangers - benda yang boleh sambung-sambung and cmplicated, something yang ada istuction.  macam buku ni, even though dia belum pandai membaca, looking at the pictures tu jer dia dah agak nak buat macam mana ...

Yang tak bestnya, "mmmy, can we do this"... "mummy, bestnya, I want to do this mummy, please" .... apasallah dia pilih mummy jer hahahaha selalu suruh dia belajar dengan ayah, ayah pun rela tapi kena weekend jer lah, tu jer waktu free time Mr Hubby, tapi Dzai mesti jawab : 'no..ayah tak pandai' hahahahaha mungkin dari kecik sampai sekarang , dia belajar dengan Teacher Mummy, tiba-tiba belajar dengan ayah dia mesti tak nak hehe

I pun dah start kumpul bahan-bahan yang patutu : botol, kotak, paperclip ... mana yang patut ... its ging to be fun, fun cuti sekolah hahaha cuti or not cuti, mata budak-budak ni pukul 7.00am jer dah terbukak besar, tak boleh mummy nak sleep lama sikit , so tulah I cakap .. 'fun fun cuti sekolah' !!!

1 comment:

  1. wahhh best ni nanti weekend boleh gie beli inshallah :D tenkiu 4 yr suggestion kak baya

    ReplyDelete