Tuesday, 2 October 2012

Menu Dzayd : sup cendawan

Dilemma I setiap hari : what to cook ... ada time tak to cook ahaks!  Bila angin malas tu menjelma, well... setiap hari menjelma hahaha , kalau boleh Dzai and Dzayd's meal I nak masak sekali jer.. sebab selalunyalah, Dzai suka makan nasi dengan ikan goreng or ayam goreng or sup .. Dzayd pulak mana boleh makan goreng-goreng lagi kan, so whether its puree, baked or sup. Then I kena masak 2,3 kali, fenat okay... lunch/dinner for Dzai, lunch/dinner for Dzayd and dinner for Mr Hubby, the big boss.

So , bila kemalasan mummy melanda , mari masak meal yang semua boleh makan hihi I mean, for Dzai and adik.


 Mummy's simple recipe : sup mushroom with egg tofu and asparagus. Lebih suka gunakan shitake, tapi masa ni Cold Storage tak ada shitake, so ambik brown mushroom




For Dzayd's meal yang kena tumis, I akan gunakan olive oil 


bahan-bahan
bawang putih 
egg tofu
fresh brown button mushroom
asparagus 

cara buat macam masak sup biasa. tumis bawang putih sikit dengan olive oil. masukkan semua.  kalau rajin, masukkan fresh chicken stok, lagi yummy.. for Dzayd, I blend sup ni jadi puree, well macam mushroom gravy ada jugak hihi and bila makan petang nasi yang di lenyek with sup tu I blend tapi tak halus. 

For abang, nasi panas and sup panas ... habis satu pinggan and satu mangkuk sup ;)






No comments:

Post a Comment