Tuesday, 16 October 2012

Mr DIY - slippers

Mr DIY ni nama kedai kat Aeon Setiawangsa, but I rasa banyak cawangan kat tempat lain.  Few of my 'sisters' dari AM ada sebut banyak kali about this shop , and I pulak memanglah kalau pergi Aeon Setiawangsa selalu lalu kat kedai ni tak pulak jumpa DIY stuff yang selalu dorang cakapkan tu. Ke gegirl yang confuse setiap kali masuk situ pandang tempat lain hahahhaa

Anyway, last Saturday we went there. And yes, ya Allah, banyaknya DIY stuff yang sesuai untuk kegunaan OT activities di rumah for Dzai.  Rambang mata sekejap.... banyak jugaklah I ambik sebabnya harga dia tersangatlah murah.  Yang I ambik tu price range from RM2.30 - RM2.80 jer tak lebih RM3.00. As at today banyak dah my Dzai buat.. nampaknya kena pergi lagi ni!

 cant remember exactly harga dia but price range macam I sebut tadi.  macam-macam colour slippers or ikut animals yang kita nak




cuma satu masalahnya, kita kena 'jahit' selipar ni.  dalam satu pack tu ada sepasang foam selipar, stickers untuk hiasan, tali and jarum plastik for us ikat bahagian tepi untuk bentuk selipar.  part ni I yang buat.  Dai tak pandai lagi. cant blame him  .... kalau dia tahu buat or nak mencuba, this is very good activity untuk fine motor skill and concentration.

 bila dah siap jahit ... tadaaaaa akan rupa macam ni. and hen barulah Dzai memulakan tugas-tugas menampal sticker yang dah ada dalam pack tu.  Dzai ni suka tiru sebijik macam dalam gambar.  his imagination and creativity agak terbatas. apa pun benda or toys or anything , dia akan cuba sedaya upaya ikut exactly macam contoh gambar.. I selalu bagitau its ok buat jer yang mana ikut Dzai suka.. waa mengamuk pakcik tu, nak ikut sebijik ... buatlah asalkan happy


cute kan ... semua tu Dzai buat sendiri. peel the sticker, lekat sticker ikut gambar yang ada ... and of course ada peminatlah kan hahahahha


It is really fun playing 'teacher mummy-school-at-home' ni ... tak kisahlah homeschool ke, montessori dalam rumah ke, art and craft dalam rumah ke but seriously, memang seronok buat-buat benda ni dengan Dzai. 

As I said earlier, the material tak semestinya mahal, benda yang murah macam ni pun banyak benefitnya.  Memang bagus sangat for our OT task kat rumah ... yelah, mummy kan therapist jadian hahaha so kena banyak cari and survery material sendiri.

3 comments:

  1. akak.. MR DIY ni ain selalu jumpa kedainya bersepah2.. tapi tak pernah plak masuk.. nampak mcm kedai hardware jerk.. ain nak try jugak la g.. apa bahan yg leh jadi montessori ek.. kang pegi2 x terpk nak beli apa.. hehehe.. nak cari something tuk Auf jugak

    ReplyDelete
  2. memang kedai hardware, ain ... jual pinggan mangkuk, tukul besi, lock , mcm2 lagi.. tp rupanya terselit benda2 mcm ni, takperasan .. selalu perasan stationery dia... kawan2 akak kat autisme malaysia yg bagitau

    ReplyDelete
  3. kak bayaa sungguh rajinnya. kita baru nk panaskan engine ni. esok 44 days habis pantang. ehh mcm lah pantang pun. pantang cincai2 je :P owhhh nk sedut semangat kak baya ni! ihsan regress ni. byk nk kena buat huuu :P

    ReplyDelete