Wednesday, 10 October 2012

tambah tolak menggunakan beads

This idea I ternampak kat internet, website mana lupa pulak, but its a very good idea untuk buat matematik especially for topik tambah dan tolak.

Menggunakan beads.

Beads ni beli kat Toy R Us.  Satu bekas yang penuh dengan beads ni baru RM32.95 , ada 950 beads. Selalunya beads ni digunakan untuk buat accessories kan macam rantai, gelang .. but I gunakan untuk Dzai mengira, buat tambah dan tolak.  Pilih beads yang besar sikit, kalau kecik sangat yang halus tu nak pegang pun susah. 

Selain dari buat matematik, its good for fine motor skill activity too. 

 colourful beads dalam panjang 1.5cm lebih kurang

 I gunakan bekas telur sebagai tempat Dzai letak beads untuk mengira. senang. contoh 12 + 7 . satu bekas letak 12 beads, satu bekas letak 7 .. so dia tak confuse.

at school dia tak daptlah gunakan methd macam ni. kalau tambah tolak tu kena pandai kira sendiri, but kat rumah I bagi dia gunakan cara ni supaya dia faham konsep tambah dan tolak tu macam mana

1 comment: