Tuesday, 6 November 2012

Indoor exercise



Sharing my books pasal indoor activities yang kita boleh buat at home. 

2 books yang jadi peneman I dalam few months ni :
  1. Early Intervention Games by Barbara Sher - Fun,joyful way to develop skills in children with autism spectrum or sensory processing disorder
  2. Playing, laughing and learning with children on the autism spectrum - play ideas for parents

I love these 2 books sebab banyak sangat play ideas yang kita boleh buat di rumah , whether its indoor or outdoor (kat depan rumh ke, playground, recreational park) .. and kebanyakan aktiviti tu memang relate to OT. 

Banyak activity jumping, rolling, balancing, coordination  and banyak jugak for fine motor skills idea macam blowing, tactile games, straw sucking, smelling game and banyak lagi games yang I pun belum sempat buat hehehehe


 Macam gambar kat atas , I ambik dari buku Julia Moor tu untuk Physical games and activites.  Sebenarnya kena pakai large plastic hoop (hula hoop) tu, tapi I tak ada ... hahaha apasal daku tak pernah beli ya? So I just use small carpet jer untuk bagi Dzai his area.

The instruction is simple and ambik masa dalam 5 mins saja

  • Jumping left and right
  • Jumping front and back
  • Jumping in and out
  • Jumping setempat for 5 or 10 times
If anak belum pandai melompat, its okay kalau suruh dia bergerak mengikut arahan kita. Tujuan game ni adalah untuk mendengar arahan selain dari  physical exercise yang bagus untuk OT ideas.

No comments:

Post a Comment