Monday, 25 February 2013

Kokurikulum di sekolah



About a month ago kalau tak silap, Dzai dah start ada kokurikulum at school every Wednesday.  First week masa baru start hari tu Kelab Keselamatan dan Jalanraya , which is, memang kena betul dengan timing kitorang yang ajar Dzai pasal lintas jalan and all dah bertahun-tahun still tak lepas lagi.  Bukan lintas jalan mana pun, depan rumah ke seberang jalan je.  We need to teach him this sampai dia betul-betul faham.  Aspek keselamatan benda yang paling important.  But I read somewhere, anak-anak autism ni 'kurang peka' atau kurang kefahaman tentang bahaya. And it is the parents duty dan dibantu oleh teachers untuk menyedarkan Dzai betapa bahayanya kalau melintas jalan tanpa berhati-hati. and jangan sesekali main dekat jalanraya.

After that, second week tu pulak, badminton. Masa ni lah. First time my boy pegang racket badminton you .... excited ... tak tidur malam hahaha ... asyik cerita je bila nak main badminton.  Teachers said dia tak mo berhenti hahaha ... fengsan cikgu-cikgu nak melayan.  After dapat main kat sekolah, dia paksa ayah dia beli his own racket badminton siap dengan shuttlecocks .. tapi main kat rumah je lah.

Last week pulak, Pengakap, but kat school je.  Excited mamat tu dapat buat khemah.  Patutnya they have bowling but unfortunately the school tak dapat surat kebenaran keluar dari sekolah.  Alhamdulillah, today the teacher informed that rabu ni boleh dah buat terapi renang... so boleh bayangkan macam mana mamat tu happy dapat swimming with friends dari pagi sampai tengahari... dapat naik bas lagi ;)

Alhamdulillah, rezeki Dzai dapat peluang untuk merasa sama join dengan aktiviti kokurikulum ni.  I fhe still in mainstream or sekolah biasa, dont think dapat peluang sebegini.  Last year di sekolah lama pun masa sukan, Dzai jadi penonton saja kat seat stadium.  Nasib baiklah masa perbarisan dia dapat join sekali... kalau tak, ada pulak angry mummy kat school tu haha.. i know, emo kan .. mr k lately ni suka sangat ingatkan i, "relax .... relax" .. naik geram dengar word tu hihi

I am so happy when Dzai is happy.

Syukur ya Allah

No comments:

Post a Comment