Thursday, 28 February 2013

Petrosains

Percaya tak yang we all ni tak pernah masuk Petrosains , walaupun, bak kata one of my good friend, "klcc tu tempat baya makan minum, tidur baring..." hahahaha ;)

Tak pernah masuk.  Because every time lalu situ mesti penuh.  Ye lah , selalunya pergi KLCC pun hari weekend, then selalu nampak ramai rombongan budak sekolah ke sana.  So cuti chinese new year hari tu, we went to KLCC awal-awal pagi sebab nak breakfast plus nak pergi borong buku kat Kinokuniya.  Then lalu kat Petrosains tengok tak berapa ramai orang lagi.  Tanya Dzai whether he wants to go in or not, ofkos, jawapan dia nak kan sebab dia dah nampak gambar dinosaur.

Tapi masa tu we all tak breakfast lagi. Kang ada pulak yang tantrum dalam tu sebab lapar. heh. because after korek infor lebih kurang from the staff, they said jalan-jalan dalam tu lebih kurang 2 jam - 2 1/2 jam jugak. waaahh tak sangka besar dalam tu. dari luar nampak kecik je haha. but the staff advise suruh beli tickets dulu sebab sure kejap lagi ramai orang. sometimes beratur panjang nak beli ticket plus nak masuk dalam tu pun kena beratur lagi.  Price for 1 person I lupa, but for us 2 adult and 1 child ni only RM30.00 saja. cheap right. 

Sebeum nak menjelajah Petrosains tu, kena beratur sebab kita akan naik macam time capsule yang I panggil batman car .. heeee .. but sorry not picture masa tu, malas nak snap sebelum naik. google lah nanti keluar gambar time capsule tu.

Dalam 5-10 minit jugaklah dalam capsule tu. Dzayd dah diam jer but dia tak menangis sebab I rasa cuak sebab masa lalu dalam batman car tu, gelap ... but tengok dia ok,  nasib baik. After dah naik benda tu, barulah sampai ke destinasi hahahaha

tengok dua beranak ni ... nak merasa sangat angin hurricane mcam mana. so dalam benda alah ni memang angin kuat gilas, sebijik macam film Twister , Helen Hunt berlakon tu. sampai keluar angin tu  dapat rasa

   
 Gambar penimbang berat tu ada cerita funny disebaliknya.  Nampak je benda ni I pun teruslah berdiri atas tu.  Masa ni Dzayd dalam my SSC. and his current weight is 13kg plus plus. my weight dalam 65kg . so plus minus dapatlah jumlah di atas... but ... tiba-tiba ...... ada orang histeria , marah-marah sebelah i.

"gilaa punya berat macam ni ..... "

hahahahaha mr hubby lupa yang I tengah kendong Dzayd. sekali tu bila dia angkat muka sikit, nampak Dzayd, then he said , "ohh nasib baik"

hahahaha


suka bob the builder i ni ;)

masa ni cute sangat. the petrosains staff tengah explained to Dzai pasal clouds, one to one pulak tu.  I told her Dzarif is autism , so she said yang dorang ni dah biasa dengan special kids, so they know how to handle them. alhamdulillah, so happy to hear that. at least secara tak langsung that day, dapat jugak create awareness regarding autism
Memang makan masa lebih 2 jam jugak dalam tu. and yang penting, Dzai enjoy sangat. banyak benda dia boleh belajar hari tu. bukan dia je, mak ayah dia pun sama. siap ada science show lagi. so its really fun and worth nak msuk dalam ni bawak anak-anak.

Cuma if you have small children or baby macam Dzayd(Dzayd baby ke, bukan toddler? kes mak nak anak dia kecik je) , dont worry. dalam petrosains tu ada changing room for baby. and ada jugak small cafe kalau nak duduk rehat sekejap.

Overall, for me apa yang I nampak masa Dzai kat situ, he really enjoy the trip. almost everything dia nak pegang dan cuba, plus dia akan tanya, "what is that, mummy?" .. "apa ni?" .. so bila explain, dia akan dengar. its a good place for school field trip too.

No comments:

Post a Comment