Saturday, 9 March 2013

activities for Dzayd Harrith



This boy dah besar.

Alhamdulillah 15 bulan dah umurnya. Semoga Allah panjangkanlah umur my darling boy ni, insyaAllah.

Anyway, disebabkan dia pun dah besar, dah pandai nak meniru abang .. pantang abang buat apa saja, mesti dia nak ikut. abang duduk atas meja, dia pun sama. abang menulis, dia pun sibuk carik pencil semua. abang pakai bag nak ke sekolah or tuittion, dia pun nak ... semua nak ikut.

then i pernah terbaca kat mana ntah pasal siblings ni. actually dalam keadaan macam Dzarif and Dzayd, maksud I umur dorang ni, actually its good and better to include Dzayd dalam apa saja activvity yang abang buat. before this memang lah tak larat I nak layan kedua-dua dalam satu masa. memang I mengaku. kalau tengah ajar abang or abang nak buat his art and craft or playing with educational toys, I akan letak adik dalam playpen dia. 

satu hari, bila I tengah sibuk dengan Dzai and adik inside his playpen, tiba-tiba dengar dia cakap " eh .. eh". after that macam-macam bunyi keluar dari mulut dia. lepas tu dia pandang jer apa yang abang tengah buat. ohh sedih pulak tengok Dzayd masa tu, and I rasa dia teringin nak buat apa yang abang buat. and mulut dia yang bising-bising tu dia tengah pegang buku dia ... bila I dekat kat dia, dia tunjuk-tunjuk gambar kat buku tu... oh seriously, memang sedih.

mula dari hari tu , I try to include him in our session hahaha tapi kalau dah keadaan tak terkawal sangat, terpaksa jugaklah letak dia dalam playpen tu. but if abang nak buat drawing ke, or his art and craft kat luar, definitely adik pun join sekali  buat sepah or makan sticker hahaha ... 

macam gambar kat atas tu dia tengah main sticker ... sticker is good for fine motor skill especially untuk toddler umur Dzayd. dah 2,3 buku I baca cadangkan budak umur Dzayd banyakkan main sticker or stick majalah yang dikoyak dengan glue. but kalau tak nak messy, main sticker je hehehe

No comments:

Post a Comment