Tuesday, 12 March 2013

broad beans

Dzai ni memang susah makan. picky eater. sayur memang dia tak usik. fruits pun lately dia macam tak nak makan kecuali grapes. kalau dulu orange ke dia makan jugak , now tak. Mr Hubby memang rajin beli fruits, especially kat MBG , Wangsa Walk sebab memang fresh buah-buah dia. but nehi ... dia tak nak jugak... banana and papaya memang dia tak sentuh sebab lembik. but berbeza dengan budak nama Dzayd tu. alhamdulillah, dia ni memang tak pernah tolak rezeki hahaha... janganlah dia tengah sedap makan kek ke, tiba2 suap kat mulut abang or offer ayah dia sikit, memang mengamuk satu rumah.


then chef mummy yang masak cuma sebulan sekali sebab pemalas ni memang terpaksa memerah otak macam mana nak bagi Dzai makan fruits and vegetables .. so kalau fruits, I buatlah smoothies or milkshake... kalau sayur ni susah sikit.

hari tu bila jalan-jalan cold storage, I found this!

frozen broad beans


Selalu tengok rancangan Nigella Lawson tu dia suka buat dip from frozen peas campur cream cheese, butter and salt sikit... I ikut exactly macam tu .. hehehe but sorry gambar dip tu tak ada .. tak sempat snap dalam kelam kabut ... I pakai 1 packet ni untuk 2 kali masak. sekali for the dip, the other one I rebus, buang kulit, lumur dengan butter and salt , lepas tu makan dengan steak .. sedap.

But this broad beans yang leceh sikit, first sebelum makan kena rebus dulu. then kena kopek kulit dia.



My intention masa beli ni naklah pujuk Dzai cuba-cuba makan sebab tengok dia makan Edamame kat sushi king tu sedap je .. edamame tu macam green peas lah, but bila google dia sebenarnya green soybeans. 

First time bagi makan yang rebus tu jer with butter and salt dia tak nak. second time I buat dip for his nachos pun dia tak nak.

Fail.

so, chef .... fikirkan yang lain pulak ....

No comments:

Post a Comment