Saturday, 20 April 2013

fit, diarrhea, rotavirus and whatsnot

Oh my ... my ... sudah lama ku tidak ketemu sama mu, wahai blog ku.

Semakin hari semakin sibuk .. padahal duduk rumah jer, bukan ada side business ke apa, cuma kerja menjaga si kecik yang macam budak besar panjat sana sini tu.

So many things happened for past 2 months. 

Where do I start .....

Cuti sekolah bulan March 2013 hari tu, dengan happy dan suka rianya, we went to Johor Bahru untuk melayani permintaan abang Dzai yang nak pergi ke Legoland. Dah lama dia request nak ke sana, but because of the reviews yang selalu we all dengar dan baca mengatakan tempat tu panas and agak payah untuk bermain setiap ride sebab kena beratur panjang, so we selalu buat excuse setiap kali Dzai ajak. Alah nak pergi boleh , cuma saja je kan nak mengacau anak bujang tu.

Setelah dia pujuk rayu ayah dia buat kali entah ke berapa juta, akhirnya his dad agreed to go cuti sekolah hari tu.  We went there on 23/3/2013, stayed 3 days 2 nights dekat Thistle, JB.

Malam tu bermula satu persatu 'episod malang'. I dont believe in bad luck, but I strongly believe apa yang berlaku ni semua ketentuan Allah. Qada' dan qadar yang harus kita terima.

Start with, hari pertama di JB, sebelum sampai hotel dah sesat barat entah ke mana wakakaka ... memang this is our first time pergi JB, urrmmm actually mr hubby pernah dah few times ke JB cuma tempat yang we all pergi ni dia pun first time. padahal dah ikut maps kat tab i tu, actually dah dekat, but because salah turn, habis pusing keliling JB sampai dah nak ke Woodland hah! akhirnya dengan bantuan mr hubby's friend , he guided us thru phone, sampai jugak hotel. Dah keluarkan barang, mr hubby nak park kereta kat parking, naik atas bilik jer muka masam. the window sebelah driver tu tak tak boleh tutup, setengah jer. fengsan tak fengsan kan ... tingkap tak boleh tutup, hari tu hari sabtu, tempat yang we all langsung tak familiar, tak tau ada mechanic boleh buat ke tak sebab esoknya hari ahad, coti okay. 

Malam tu mr hubby keluar minum with his friend, to discuss kot kot his friend kenal anybody yang boleh baiki that window. and malam tu jugak security hotel datang because dorang perasan pasal tingkap tu, and they asked us to move the car betul-betul depan CCTV so that apa-apa hal the security tau.

Bab ni memang I puji sangat the management and security Thistle Hotel, JB.  they really concerned dengan keadaan guest dan vehicle dalam premise dorang. memang thumbs up.

discuss punya discuss, we have few options. one, mr hubby's friend nak tolong but the thing is dia pun tak sure orang yang dia nak jumpa ahad tu boleh buat ke tak. second, one of the security officer kenal a mechanic yang boleh datang hotel and tolong baiki apa yang patut, coz that person dah biasa baiki kereta guest from Singapore yang selalunya datang hari Ahad.

so we choose option no. 2. tapi biasalah kan nak tunggu orang ni memang lambat. takkan nak melepak dalam hotel jer kan. Ahad tu plan nak ke Legoland. ticket semua dah beli. Sabtu tu pulak before ke hotel dah pergi Puteri Harbour Theme Park. Ahad tu memang patut ke Legoland. then mr hubby kata , just tinggalkan kunci kereta dengan security officer tu biar dia atur, we went to Legoland by taxi, which tak berapa jauh sangat dalam 20 minit gitu.

Alhamdulillah, dapat ke Legoland. cerita penuh pasal Legoland tu nantilah kay. balik pulak, my dearie sister from AM (autisme malaysia) group datang pick us from legoland to our hotel.

Dilla babe, jasamu ku kenang selamanya. i lebiu muaaah.

hahhaha

dan alhamdulillah, tingkap tu dapat dibaiki.

next day, hari isnin we check out dalam pukul 12pm , then terus menuju ke JPO. pun sesat jugak sebab salah turn. pfffttff!

dah alang-alang ke JB, takkan tak nak singgah rumah my mom kat Kluang kan. so the unexpected plan, kitaorang singgah ke my mom's house hari isnin tu, hari khamis we went back KL.

hari khamis 28/08/2013 , sampai rumah pukul 6.45pm macam tu lah. kemas lebih kurang, I naik berehat dengan Dzayd and Dzai. pukul 8.00pm tu terasa badan Dzayd macam panas sikit, nak demam. checked termometer 37.5. dalam hati, ohh okaylah tak berapa panas.  so I bagi ubat demam.

pukul 12.00am tu, I terjaga, mr hubby baru nak tidur. terus I bangun checked Dzayd's temperature. masa tu tak silap I the reading was 38.2 sebelah telinga, sebelah lagi 38.4. baru I nak cakap dengan mr hubby I nak turun sebab nak ambik voren , I saw Dzayd's eyes dah rolling , pandang ke atas. and immediately I knew yang Dzayd nak kena fit. 

pasal fit ni pun I dapat experience thru Dzafri. dia pernah kena twice. 

pasal Dzayd tadi, bila mata dia pandang ke atas, badan dah kaku, terus I jerit kat mr hubby : Dzayd kena fit! 2 saat after that, badan dia mula mengeras, tangan kiri keras, tapak tangan tegak. tapak kaki pun sama. mr hubby dah panic , keep asking me what to do.

I memang dah panic, kerja nak menangis jer. but I tahan. tak boleh dua-dua panic. first I mengiring kan dia, second kain atas kepala tu I basahkan lagi. third, I tengok timing dia berapa lama. forth, I lari ke bawah ambik voren untuk rendahkan temperature dia, which I rasa my termometer bagi false reading. masa I ke bawah, mr hubby jaga Dzayd. dalam dia kena fit tu, I masukkan ubat. and panggil nama dia sekuat yang boleh.

this febrile fit start pukul 12.01pm - 12.04pm. dalam 3 minit. and few seconds before it stops, mulut Dzayd berbuih. doctor kata air liur yang berkumpul. lepas stop tu, I terus packed apa yang patut, kejutkan Dzai and terus ke hospital. alhamdulillah, masa tu dia menangis kuat. kalau dia diam jer, tak alert, memang lagi bertambah risau. on the way tu I call emergency room, saying that I am on my way with my 16 months old baby yang kena fit. 

Sampai ER, after I bagitau nama semua, terus nurse ambik adn checked temperature.

39.6!

ya Allah .. I suspected masa dia kena tu, the temperature almost 40.0 kot. terus after this incident, kitaorang gigih carik termometer exactly dengan yang hospital pakai. memang trauma and paranoid. not only that, after discharged tu, I terus pack barang dalam emergency bag. takut sangat...and oh ya, baru teringat, I tak pack algi, sebab the one I pack before dah pakai last 2 weeks... yep, Dzayd admitted again after 6 hari keluar hospital pasal fit tu.

fuh!

so, untuk kali ni , we kena stay dalam 6 hari. 3/4/2013 baru discharged from hospital, sebab masa tu his fever up and down, plus diarrhea. dahlah trauma , sebab Dzayd kena fit macam Dzafri, so macam-macam terbayang kat kepala ni. stool test, blood test.. semua turn out to be ok.

few days after balik rumah, dia start demam balik, tapi just low grade fever. takpelah, ubat-ubat semua ada. then hari selasa 9/4/2013, start pukul 12.00am tu Dzayd muntah-muntah ... tak terkira dah berapa kali. minum susu muntah. minum air pun muntah, and he cant sleep dari pukul 12pagi tu sampai ke pagi esoknya. and again, another trip to the hospital but kali ni lega sikit sebab our regular paeds dah balik from umrah. and he knows medical history budak2 ni termasuk Dzafri.

but bila Dzayd sakit kali ni, me and mr hubby agak sedih, stress, susah hati, trauma, panik semua da. sebabnya Dzayd's condition ni : demam, muntah-muntah, tak boleh makan, minum susu, diarrhea - semua simptom yang Dzafri ada few days before he passed away. so sapa yang senang duduk kalau the simptom tu lebih kurang sama.

dan kali ni, paeds suruh buat xray.

alhamdulillah , his chest okay. no growth or whatsoever macam Dzafri.

blood test pun ok.

cuma yang tak okay, his stool test kali ni positive for Rotavirus.

aiyayayaya ... even paeds pun pelik sebab dia tahu Dzayd duduk rumah, tak ke taska or babysitter. mana pulak dapat Rotavirus ni. plus, we all baru je balik rumah dalam 5,6 hari sebab sebelum tu Dzayd admitted pasal fit.

dalam tempoh 48 hours tu memang mencabar keimanan, kesabaran dan juga kebersihan diri . dzayd tak berhenti muntah dan tak berhenti diarrhea. tak boleh minum sikit, semua keluar, atas bawah. makan emmang dia tak lalu. plus kena drip, lagilah dia rimas.

and , hari kedua, guess sapa pulak yang muntah-muntah dan diarrhea secara beramai-ramai???

me and Dzai.

berjangkit rupanya Rotavirus ni. and no, muslim tak boleh ambik Rotavirus vaccine, tak halal,

but me and Dzai tak masuk drip. sebab we all pandai minum sendiri.  Dzai lah yang paling padnai. air 100plus tu berbotol-botol dia minum, sebab we all explained to him sakit kali ni dia kena minum banyak air. so dia pun minumlah apa saja drinks yang ada. alhamdulillah.

but me quite bad jugak sampai doctor pun tanya nak masuk drip tak... kalau on drip lagi susah I nak jaga Dzayd. so I tak mo, makan ubat sudah.

 alhamdulillah 10/4/2013 hari Jumaat tu, dah boleh discharged. semua orang sihat sepenuhnya.

akan tetapi, hari ahad tu pulak, melarat kena kat mr hubby sampai lah last wednesday barulah nampak okay.

infor regarding rotavirus :

http://www.medicinenet.com/rotavirus/article.htm

http://teenshealth.org/parent/infections/bacterial_viral/rotavirus.html

http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/rotavirusinfections.html

melalui pembacaan and pertanyaan dekat our paeds, dari mana dapat Rotavirus ni sungguh susah diketahui ... cuma yang pelik satu jer. yes, we all selalu makan luar, but, Dzayd (sebab dia yang kena dulu), bukanlah makan outside food sangat. kalau keluar pun dia cuma jamah sikit-sikit. dia selalunya makan makanan dia yang I masak . but paeds kata, dari air kat rumah pun boleh kena virus ni. wallahualam.

cara nak pastikan supaya tak terkena lagi, kena selalu bersihkan tangan kita.

but sebab I dah phobia, agak rajin sikit masak dalam seminggu ni hahaha .. takut punya pasal. kalau makan luar pun, i kena lebih choosy tempat mana nak makan.

as for the kids, I bagi dorang makan supplement Kordel Probiotics, Vitamin C, habatussauda and olive oil. insyaAllah, dengan izinNya, supaya the kids sihat seperti biasa. ameen






3 comments:

  1. Hmm siannya.. Takut pulak dgr kan. Teringat time aqil kena fit dulu umur 1thn 6bln.. Fobia sgt..

    ReplyDelete
  2. Laling...rotavirus mmg merebak dgn sekejap. Anak2 I pernah kena, dari sorang ke sorang. Tak lalu makan minum apa cuma mampu makan Mentos je..sampai cengkung muka budak2. last sekali i kena..pergh..melepekkkk

    ReplyDelete
  3. Skrg ni.. SAHM pun sibuk utk masak, tapi demi kesihatan terpaksalah put more effort kan? :D

    ReplyDelete