Tuesday, 22 October 2013

Pretend play / Role Play


Role play atau pretend play juga memainkan peranan besar dalam development anak-anak kita. Melalui role play or pretend play, kita boleh 'mengorek' lagi vocab mereka, membuatkan mereka berfikir dan juga untuk memperkenalkan sesuatu perkara, seperti contoh gambar di bawah.

Dzayd pretend to be in a boat sebab dia tengah dengar lagu 'Row..row..your boat". Siap dengan dayung tu yang tak tahan. So kita boleh bercerita dnegan dia, boat kena naik kat mana, dalam sungai/laut ada apa, sunagi/laut tu apa.... from one thing to another.  Memang banyak kita boleh ceritakan. Selalunya dia akan menyampuk, dengan bahasa dia.. yang kelaur clear 'tish' (fish)

TV ni ada pro and cons.  For me I suka jugak Baby TV ni. Nampak Dzayd learn few things from there especially vocab dia. And baby songs kan .. memang terpesona mamat tu.

Dzarif bila besar ni jer baru padnai main role play ni : jadi doktor ke , bomba , dinosaur, animals pun ada.. belasah je.. yang penting melalui role play or pretend play kita mengembangkan lagi daya imaginasi anak-anak ni






No comments:

Post a Comment