Monday, 21 October 2013

Sensory Play/Activity - Coloured Rice


Another idea yang I cedok from blogs yang I baca on sensory play - coloured rice.  Beras atau any kekacang macam kacang hijau , kacang merah or kacang tanah memang sesuai dijadikan bahan untuk sensory play disebabkan size yang kecil , sesuai untuk untuk fine motor skill. Bila anak-anak tidak ada masalah with fine motor skill, insyaAllah akan senang untuk menulis, memegang pensil nanti. I have experience dengan Dzarif yang hanya BOLEH memegang pensil cara yang betul masa berumur 6 tahun ke atas.  Bukan tak pernah diajar sebelum itu, cuma kerana dia mempunya masalah fine motor skills yang I sendiri tak tahu , sebelum dapat diagnosed dia as Autism.

With Dzayd, I cuba buat setakat yang tahu dan termampu, InsyAllah.  I start giving him pencil colour, magic pen, crayon as early as 1 year old, contenglah apa yang patut. Bleum lagi pandai mewarna tapi tak pe, kita buat step by step, insyaAllah.

Disclaimer : beras yang dipakai adalah beras yang terjatuh di lantai kereta sebab plastik beras bocor tak sedar.




Alhamdulillah we had this water/sand play table. Sonang sikit and ahbang Dzai dah perasan macam main tepi pantai hahaha.. dont worry kalau tak ada this table pun still kita boleh enjoy playing with this coloured rice.






Mat Kerinting I yang enjoy sangat this activity sampai tak nak masuk rumah hahaha .. dia tak geli, senang je dia genggam beras-beras tu. Melalui this kind of activity jugak boleh improved vocabulary anak-anak kita, dah boleh jadi session Speech Therapy pulak.  So many things that we can have in 1 activity. Masa tengah main tu kita boleh ajar, apa itu beras, kasar ke lembut, halus ke besar , tunjukkan dari mula warna beras putih boleh bertukar warna dengan letak food colouring. Banyak yang boleh kita perolehi dalam masa 30 minit bermain dengan anak. 

As for me , memang I need this kind of activity for both my boys especially for Dzayd yang makin membesar dan for his age now, memang waktu dia macam 'span' serap segala information yang ada. And alhamdulillah so far, vocab dia bertambah dan cubaan untuk bercakap itu ada walaupun masih gebberish hahah

1 comment:

  1. Biarlah jiwa menderita...rumah bersepah sini sana...demi anak2....ya tak?

    ReplyDelete