Monday, 21 October 2013

Sensory play/activity - Finger painting



I love reading mommy mat salleh's blogs untuk toddler/kids activities especially yang focus pasal sensory play. Macam-macam ideas and activities yang mereka share, make me wanna to do all with my kiddos. But of course, dengan vitamin M yang besar and masa tak ada untuk buat semua yang I wish I dapat buat dengan kiddos.  But, cant make it as alasan kan ... 

Tak boleh buat DIY, kadang-kadang kena ambik jalan mudah. Like this finger painting.  Yang sebagusnya buat yang sendiri punya, but lately , nak amsak pun tak ada masa ahaks! lame excuse kan kah kah .. so I choose crayola finger painting ni.

Finger painting is one of sensory activities yang kiddos suka.  Sensory play agak penting untuk child early development sebab melalui sensory play boleh stimulates taste, smell, touch, sight and hearing. 5 deria yang penting untuk perkembangan kanak-kanak. 

Dulu masa zaman Dzai, I tak tahu semua ni. I tak tau yang I kena monitor perkembangan anak-anak not only perkara basic seperti milestone, speech, health .. tapi benda-benda lain seperti stimulate sensory, fine motor skills, motor skills, eye and hand coordination dan lain-lain. Bila dah ada ilmu yang sikit dan ciput ni sebolehnya I nak make sure I dapat mengisi masa my kiddos dengan activities yang sepenting ini especially untuk Dzayd.





See.... they have so much fun! Dzayd dengan diapers jer hahaha ... I tak meletakkan syarat untuk dorang melukis betul-betul, just let them to have fun with the colours and their fingers.  Yang penting, from this activity , kita dapat tahu yang anak kita ada sensory problem atau tidak. For information, ada anak-anak Autism ada sensory processing disorder.  Dzarif ada masalah tidak boleh hidu bau rumput. Yes, rumput.  Itu akan buat dia termuntah.

Child with Autism akan mempunyai deria bau, pendengaran, penglihatan, rasa dan sentuhan yang lebih sensitif dari anak-anak tipikal yagn lain.  it is important to tackle this sensory problem, if , the child ada masalah.  Normally OT akan tahu apa nak dibuat. Alhamdulillah Dzai cuma ada masalah bau rumput sahaja. But I still enjoying doing this fun activities especially when Dzayd, 22 months pun dah mula enjoy this kind of play.

No comments:

Post a Comment