Tuesday, 22 October 2013

Table Activity - Educational toys



Apart from few things yang harus dititikberatkan semasa perkembangan pembesaran anak-anak selain dari sensory, motor skill, fine motor skill, eye and hand coordination, communication dan lain-lain, attention span adalah salah satu benda yang penting yang kita kena monitor.

Selain diagnosed as PDD, Dzarif didiagnosed as ADD (Attention Deficit Disorder). Maksudnya his attention spart very short.  Even though dah 2 tahun diagnosed as ADD boy, namun this is one problem yang I tak dapat selesaikan lagi. Kalau feedback dari cikgu-cikgu memang kan sentiasa ada statement 'Dzarif suka berangan dalam eklas" .. ahaks. But apa yang I noticed, emmang berbeza his attention span 2 tahun dulu ngan sekarang. walaupun still short attention span, but nowadays, kalau mood dia baik and buat benda dia suka, 1 jam or 2 jam boleh duduk buat table activity dia.

So with Dzayd , I try to make it as habit buat table activity almost everyday.  Attention span for 2 year old adalah dalam 6 minit. from this website : http://www.childrenshealthnetwork.org/CRS/CRS/pa_battentn_hhg.htm , a child's attention span increase 3-5 minutes per year of a child's age. So Dzarif sepatutnya dah boleh duduk diam baut sesuatu activity tu dalam masa 24 minit atau lebih. And yes, so far, alhamdulillah, kalau kita bagi dia satu task, dia boleh duduk habiskan walaupun mulut bising asyik complaint itu ini.

Contoh gambar di atas. I berikan Dzayd this educational toys. Kena arrange the ring ikut size, dari besar ke kecik or vice versa. But for me, untuk age Dzayd, memadai kalau dia dah boleh masukkan ring tu ke dalam stand kayu tu.  Bab ikut size, kena ajar bila dia dah besar sikit, bila dia lebih memahami detailed instruction.  Tapi buat masa ni, alhamdulillah, when I said : Dzayd, masukkan colours ni (tunjuk the colourful ring) dalam ni (stand), dia boleh buat. Without instruction pun dia faham. 

Mendengar instruction, dapat memahami konsep permainan tersebut dan dapat duduk dalam 5 minit atau lebih - alhamdulillah. that is good enough.  Cukup untuk activity sehari. Sometimes simple thing yang ada kat rumah pun kita boleh suruh anak-anak buat dan jadikan as one of the activity/child's play. Contoh : sorting out baju-baju masukkan dalam bakul. Mcm kita suruh dia asingkan tshirt and stokins. Or mintak anak-anak asingkan susu dengan garfu. Fun way jugak untuk belajar uruskan diri, for attention span activity and motor skills!

No comments:

Post a Comment