Saturday, 11 January 2014

Cerita Hospital in January 2014

Dzayd agak sensitive dengan issue health.  He was admitted for 8 times last year.  Tapi untuk demam saja only 4 times. Yang lain tu pasal selsema, rotavirus and tercekik coin. 

And it happened again, pagi semalam.  Actually Dzayd start demam on 8 Jan, hari Rabu dengan temp yang paling tinggi 38.4.  Lepas tu on 9 Jan hari Khamis, we went to see paeds.  Unfortunately our regular paeds Dr Nasir cuti.  Takpelah jumpa the second paeds yang biasa jumpa, Dr Lim. Since masa pergi tu demam dah redha, paeds cuma bagi ubat demam and antibiotik. Then we went back home.

Sampailah pukul 1.30pagi tu tiba-tiba Dzayd menggigil. Padahal jarak demam dah jauh, every 6 hours and temp pun rendah je.  Bila dia start menggigil, dia start menangis kuat.  One thing about my boy, dia bukan jenis melalak tak tentu pasal.  If dia menangis, meraung tu maksudnya dia sakit or ada something wrong.  Mula-mula we try to make him confortable, bagi ubat, pujuk dia .. but bila tengok almost 20 minutes tak henti menggigil tu, terus I pakai tudung, Mr K siap, bangunkan Dzai terus ke hospital. 

Sampai hospital his temp was 38.9.  Expected , rasanya masa dalam kereta tinggi dari tu but I jerlun dengan air, Letak je air, kain panas... so bertambah takut. MO terus cakap admitted.  Expected, again.  But unfortunately katil penuh, terpaksalah tidur kat bilik VIP that cost RM680.00 semalam.  TERPAKSA. sebab I memang tak berani nak pindah ke hospital lain.  First sebab jauh, second sebab rekod dia dari lahir sampai sekarang kat Ampang Puteri.  Plus Dr Nasir tahu dah history dia demam macam mana.



This is the VIP room. Pengsan dengar harga but sebab emergency tak ada bilik je ambik ni.  Masuk 3.30am on 10 Jan, pukul 3.30pm dapat bilik single standard , yang biasa we all stay. Alhamdulillah. Kalau tak... ayooo nak mengira different nak cover insurance, banyak jugak lah hahah

The first 24 hours admitted, he still demam with highest temp 38.6.  Lepas tu diikuti dengan muntah-muntah and cirit birit. Plus ulcer. Complete lah package Ahdik kali ni. 

Alhamdulillah, after drip dipasang, dengan antibiotics, nampaknya makin sihat cuma muka dia still looks tired.  Until now makan pun sikit je and minum tak nak langsung.  Kena tukar susu without lactose, tak nak dia... Bila bagi dia cakap 'das'-pedas and 'pa'-panas .. nak jugak his milk, terpaksa bagilah tapi dicairkan.

Rasanya by Monday dah boleh balik.  paeds ada tanya nak balik esok tak, but Mr K suruh ahdik rest lagi semalam until sihat betul-betul, sebab his temp still main-main at 37.3 , 37.4

Doctor diagnosis : virus infection .. something mcm tu lah. ada ganggu usus / saluran pemakanan dia sikit.

Sebab Dzayd ni memang sensitive. Kalau batuk sikit demam panas. Selsema je demam jugak.  Cirit pun demam.  But alhamdulillah , blood test semua normal.  Syukur. 


No comments:

Post a Comment