Monday, 20 January 2014

Dzayd : Homeschool Lesson 1 : Warna

I thought that I can documented everything esp pasal 'homeschool' bebudak berdua ni tapi tak boleh jugak. Punyalah jauh skip dari minggu pertama (I ambik minggu pertama persekolahan). Tergendala sebab hari tu Dzayd tak sihat and admitted, then abang pulak demam , lepas balik adik demam semula tapi tak teruk etc etc. 

And I decided untuk start balik as at today 20 Jan 2014, as lesson 1, which is minggu warna dan letter of the week : A.

Untuk lesson hari ini, for language which is mengenal warna. and math (numbers). and sensory activity, as usual their fave, kinetic sand.  

For languange , introduction of colours/warna.  Disebabkan mat ni lebih banyak vocabs dia in english and ahbang pun communicate in english , so terpaksalah mummy ajar in english.  Today I just introduced 3 colours saja, which dia sendiri pun dah tau : yellow, red and blue. Using flash cards and barang2 yang ada di depan mata.

For Math, untuk lesson 1, i perkenalkan nombor 1-3 sahaja.  From one of the books I baca pasal early learning, ada 3 important steps dalam early learning activity 

  • Identification - this part kita perkenalkan kepada our kids . contoh : number : this is 1. this is 2. 
  • Recognition - this part where kita bertanya soalan kepada kids : show me 1 or can you show me yellow etc.
  • Recall - if the kids lepas part recognition, then baru proceed part Recall, which is the same as recognition , bertanyakan soalan : which one is number 1, or can you show me etc etc


This is what I call 2 in 1 activities : sambil buat sensory activity playing the kinetic sand, masa yang sama boleh ajarkan colours dengan Dzayd. Plus boleh bagi contoh warna yang ada depan mata dia

This is for Math/numbers/counting : using flash cards, kita boleh tambah any BBM untuk menjadikan the learning process lagi fun.  for this lesson 1, I gunakan material yang besar dan senang untuk dipegang

No comments:

Post a Comment