Tuesday, 7 January 2014

Dzayd : Homeschool : M1H2

Masih lagi untuk tema yang sama minggu ini : anggota badan


Warning : gambar blur seblur orang yang ambik gambar itu

For today's lesson plan , belajar mengira, Phonics English and Pantas Membaca. 




Untuk sessi mengira hari ini , sebenarnya I nak mulakan dengan nombor 1-3 untuk minggu ni tapi tadi Dzayd macam tak ada mood and tak berapa nak melayan today so I just buat santai, mengira 1 - 10 ... 

I gunakan ladybird pegs and kotak telor.  For those yang ikut blog I dari zaman supermom0978.com will know yang I love using bekas telur ni ... macam-macam kegunaan boleh. So lalings, dont just simply throw it kay, fikirkan..google a bit, cilok idea dari blogs.. banyak kegunaan benda ni.

As I said it before, with Dzayd, I nak mencuba mengajar membaca dari awal.  rasanya tak salah. whatever the result or the outcome, whether dia tak boleh ke boleh ke, itu tak perlu dirisaukan.  Yang penting, I mencuba. According to Glenn Doman, memang aged mcm Dzayd ni yang paling bagus untuk mengajar membaca..kalau ikutkan method Glenn Doman ajar kena pakai flash card, but masa ni mummy malas ni ajar pakai books dulu.






All these books dah lama I beli for Dzai .. but since Dzai ni jenis kalau belajar kita kena variety books, bahan, material, so for time being, I gunakan material yang lain for him. 

The verdict : first time lesson nak mengajar membaca agak fail, sebab , macam I cakap tadi , student hari ni moody so dia tak berapa nak participate and tak nak respond sangat.. cuma menjeling jer.  But bila I tunjuk first page tadi for Phonics English, dia recognised A for Apple .. tu saja yang disebut. 

For Dzai's lesson , nanti I share kan ya. 

1 comment:

  1. syabas...antara ibu2 yg berusaha keras utk kemajuan anaknya...segala usaha tiada yg sia-sia...In sha Allah

    ReplyDelete