Monday, 6 January 2014

Makan-makan kat rumah : Pizza

One of Dzai's fave food is pizza. But before this kalau order Domino's pizza tu dia nak all cheese saja. lain-lain flavour tak nak. 

semalam, mummy dia punya roh masak datang. Teringin nak buat pizza homemade sendiri lepas tengok my close friends buat macam senang je. So me go to Chef Google for rezeki.  Ambik resipi from allrecipe.com kalau tak silap ... ada lah I tokok tambah sikit.  Saja nak letak kat blog so nak buat next time senang nak carik resipi

Resipi :
3 cups of all purpose flour (i pakai tepung gandum jer tadi sebab my all purpose flour habis)
1 1/2 cups warm water
2 tbs vegetable oil 
2 tbs sugar
1 packet yeast (i gunakan 11g of yeast)
1 teaspoon salt (ni i letak lebih sikit)
tomato paste - untuk sapu atas dough

for topping 
minced beef
hotdogs 
(both digoreng dulu)


Mula-mula campur kan semua bahan. Sebelum tu I campurkan yeast dengan air. So after all mixed well, baru i masukkan yeast tadi. Uli-uli, tinggalkan untuk 1 atau 2 jam. Sementara tu goreng hotdog and minced beef. Nak campurkan apa2 seasoning ikut suka.

Lepas tu I campak-campak jer semua. sebelum tu atas dough sapu tomato paste sikit.  last sekali tabur cheese. Bakar at 170C for 20 minutes.



No comments:

Post a Comment