Tuesday, 21 January 2014

Materials using for Dzayd's homeschool

Disclaimer : I am not a teacher or education professional.  Apa saja yang dipost in my blog adalah melalui pengalaman dengan anak-anak, berpandukan buku-buku, blogs, articles and googles. Hanya berkongsi idea dan pendapat bersama ibubapa yang lain. Thanks


Today, I'm gonna shared few materials yang selalu or akan gunakan with my student kecik tu.


Lesson Plan.  Paling penting.  Kalau tak nanti I meraban dalam kegelapan ahaks.  At least bila dah ada plan, schedule macam ni, terurus sikit... kita tahu mana kelemahan anak kita. Plus we can variety the activity, tak adalah ulang-ulang yang sama ... for Dzayd's age (2tahun 1 bulan), flash cards merupakan material yang penting untuk membantu dalam pembelajaran dia.




This wood 'puzzle' adalah contoh recycle.  Actually ni bekas alphabet beads beli untuk Dzai, the base cantik sangat, so I keep it sampailah idea nak gunakan macam mana sampai.  I'm going to used it with alphabet yang i dah laminate. Plus going to play macam maze or teka teki. and pointing game. contoh show mummy A. show mummy W... Dzai pun suka game macam ni.



Antara flash cards yang I ada, dari pelbagai jenis dan publications, BM or English.


I suka kumpul stickers. Banyak gunanya especially masa nak buat art and craft.. whether dalam buku or yang 3D stickers tu. So I memang kumpul dekat 2 tahun dah ahaks ... bila buat collage or any craft, memang handy sangat


Lagi contoh recycle .  Bekas telur.  Yang plastik tu I selalu gunakan untuk Dzai bila dia kena mengira more than 20.  I will used any beads, or pegs, or anything for him to count ... dengan Dzayd belum lagi.  Yang bekas telur besar tu no idea lagi, simpan je dulu


This is my art and craft box.  Ada buttons, beads, pipe cleaner, mata pun ada .. gunting and glue tu standard lah kan .. simpan dalam bekas macam ni senang, tak bersepah-sepah


Aluminium baking tin. Banyak kegunaanya. Untuk counting 'box', untuk salt sensory play, untuk water play, macam-macam lagi.. nak guna bekas plastik pun boleh.


The most important box of all. The counting box.  Ada macam-macam dalam ni. From beads, button, pom pom, apa saja yang boleh diguna sebagai counting material plus good for fine motor skills especially for Dzayd.


My second counting box, which dalam ni ada pegs biasa yang guna sidai kain tu yang I dah tulis numbers, colourful pegs , pegs yang ada gambar animals and of course, more beads!


Last but not least, my laminated flash cards.


Love using montessori as curriculum untuk homeschool Dzayd ni. Using apa saja yang ada di dalam rumah, using colourful and attractive materials .. and as I said earlier , montessori curriculum such as Practical Lovong skills, Math, Sensory, art and craft adalah sangat sesuai for my child.



p/s : I'm going to upload contoh2 material ni dalam FB Supermom0978 Stories for easy reference (atas permintaan a friend ;))

No comments:

Post a Comment