Monday, 6 January 2014

Toilet Training - Night time

Dzai mula his toilet training masa dia 4 year plus kalau tak silap. It was tough masa tu sebab makan masa 1 tahun untuk dia 'master' ke toilet ni and pada masa tu arwah Dzafri kecik lagi. So dapatlah membayangkan suasana kelek si kecik sambik sebelah tangan pegang mop sambil mulut menjerit suruh Dzai ke toilet. Fuh! Masa tu belum tahu Dzai is autistic. Bila difikirkan , patutllah certain instruction agak payah for him to understand.. kesian baby mummy. 

Anyway, a week ago, alhamdulillah, Dzai is officially free diapers sebab malam pun dah tak pakai diaper. Yipeeee good job Dzai!

Well , mesti ada yang kata, alamak ... lambatnya baru nak training yang malam. Yep, memang we (me and mr K) saja ambik masa yang lama sebab we nak pastikan yang Dzai betul-betul ready.  Macam berpuasa last year. Memang before this ada bagi hint suruh dia berpuasa tapi dia tak nak, ye lah , kecik lagi kan.  So last year when he was 8, sahur yang pertama , dengan nama Allah, I cuba ajak dia puasa. Alhamdulillah dia terus bangun makan, and berpuasa penuh selama 27 hari. 3 days sebab dia asthma. 

So, based on that experience, kami berpendapat, biar ambik masa sikit untuk membuat perubahan baru ke atas Dzai, asalkan , tepat pada waktunya.  Biar takes time, tapi when we know masa tu sesuai, insyaAllah, kita takkan ambik masa yang panjang untuk latih or buat sesuatu benda tu.

Same goes with this toilet training waktu malam.  Started last week, I told him Dzai dah besar.  Can we try and go sleep without your diaper? We try first. Kalau Dzai kencing, then kita pakai. He said, yes boleh. So for 3 nights I kejutkan dia for pee... but for few days ni dia langusng tak nak bangun but no accident! Alhamdulillah. 

My tips untuk toilet training (for autistic child) beaed on my experience :

  1. Tunggu masa yang sesuai supaya dia betul-betul ready. This I baca dalam one of the book in toilet training.
  2. Must have visual or stories sebelum nak start
  3. Mommies kena sabar banyak-banyak
  4. Must be consistent!
  5. Dont ever, ever marah the child if the child ter'pee' or ter'big business' .. once kita marah or tegur, they will register in their mind yang apa dia buat tu salah and susah nak start balik
  6. kalau dah few times or dah lama buat tak dapat. stop dulu. cari jalan lain
  7. kena consistently remind your child pasal going to toilet
  8. kalau nak buat schedule toilet (for beginner) pun bagus
  9. Kalau nak letak accessories mcm cushion toilet seat pun okay jugak
  10. Always, always puji your child walaupun hanya pee .. mulakan dengan 'Alhamdulillah, Dzai dah pandai ... esok Dzai buat macam ni lagi ya'



No comments:

Post a Comment