Thursday, 24 April 2014

Homeschool Dzayd : Cutting skills and pre writing skills



Ahdik tu macam real je kan ahaks. Pernah terbaca pasal siblings yang ada adik beradik Autism. Sebaiknya apa saja aktiviti, includes other siblings sekali.  Tak kisahlah bila di rumah or di luar. Since ahdik pun dah besar, 2tahun 4 bulan, dah boleh duduk diam kat kerusi and dengar instructions, so bila ahbang kena belajar, I akan letakkan ahdik di sebelah. Tapi kena remind him jangan kacau ahbang, and vice versa.

Semalam buat cutting .. using scissors. Ahdik still tak pandai pegang gunting lagi, cuma I nak biasakan dia . Pencil pun sama, kadang-kadang pandai pegang , kadang-kadang tak ... macam semalam, I just bagi a pencil and a book, nak conteng ke , nak ikut menulis ke, tak apa .. at least sehari mesti at least 5 minutes pegang pencil tu.

Wednesday, 23 April 2014

Matematik - BBM (bekas telur)



Dzai buat his math exercise today. Bukan homework. rasanya under KSSR ni tak ada homework unless hari yang dia tak ke sekolah, kena bawak balik buat at home. For latihan math , I gunakan syllabus kindergarten. Simple addition , tu pun Dzai masih blur. Well, namanya pun learning difficulties kan, walaupun senang untuk kanak2 his age but agak susah for him. So as a mother , untuk menolong dia, I need to try few steps, cara yang lain2 untuk mengajar dia.

Salah satu cara yang Dzai suka and I pun suka sebab very straight forward, adalah penggunaan bekas telur ni. Letakkan tanda tambah dan equals menggunakan sticker, gunakan any object or material yang senang dipegang, mcm dalam gambar, Dzai menggunakan beads. 

Alhamdulillah, dapat dia selesaikan 3 mukasurat hari ini, operasi tambah tak lebih dari 10.

Friday, 18 April 2014

Homeschool - Sensory / Taste




Frankly, my lesson plan agak tunggang langgang sikit since Dzayd start masuk keluar hospital this year. and plus kemalasan tak terhingga. But I try jugak ajar dia supaya dia tak boring.

This is on 8 April 2014.  I nak ajar pasal foods, pasal rasa, pasal manis, masin, masam etc.

Just a simple activity with Dzayd.

I letakkan lemon untuk rasa masam, garam untuk masin and gula untuk rasa manis.  Then I introduced each sample to him. Explained rasa dia sekali. And then baru suruh dia cuba sendiri.

From his facial expression kita tahu respond dia terhadap each taste. Masam sampai muka senget sebelah. But surprisingly, dia asyik repeat makan garam. maybe first time mencuba garam direct.

This is for minggu makanan.

Thursday, 17 April 2014

Healthy food, healthy life ... katanya






Since kebelakangan ni my other half is really concerned with his health, his weight, the way he eats and occasionally blame the cook sebab masak yang bagi dia gems .. hahahaha. So lately dia rajin jogging, siap beli buku cookbook diet cara GFCF (gluten free casein free , which dengan Dzai pun I tak dapek nak buat), cookbook on healthy foods and whatsnot.

But well I guess, middle age crisis kot ahaks ... 

Anyway, ku ikutkan je lah rentaknya . Nak jogging pagi2, okay no hal, jogging lah sesorang hihi.. nak tukar cara makan, boleh jer .. only for him, but not for me, ku sayang lemak2 di serata badan ini. hahaha

So semalam apart of nasi goreng salmon (yang digoreng dgn olive oil), I buatkan dia simple salad. Baby butterhead with baby tomato and baby capsicum yang I saute dulu .. vaavavava semua baby. Lepas tu bagi picit Kewpie Roasted Sesame and sandwhich spread sikit. And walnut sikit.

Verdict : yang kecik dua orang tu pun layan salad ... ahdik pun dah pandai, bila nampak jer, "ayur".

Alhamdulillah


Thursday, 10 April 2014

Hospital lagi .. kali ke4

Dalam post terdahulu, I pernah tulis pasal Dzayd yang keluar masuk hospital. Until now, alhamdulillah, everytime masuk hospital, the blood tests come out negative. Semua ok, no abnormal . Even blood test to test antibody and immune system pun dah buat. Well I guess, I have one super sensitive cute boy in da house. Teringat cerita "Bubble Boy" ahaks.

And my friends and cousin, keep reminding me yang dugaan Allah bagi tanda Dia sayangkan hambaNya , cara kita lebih dekatkan kepadaNya dan nikmat yang akan kita rasai nanti, insyaAllah.

So last Wednesday, 2 march 2014, untuk kali ke 4 dalam tahun ini, just 1 week sebekum tu baru discharged from 1 night admission sebabkan early fits. Kali ni pulak viral fever , ulcer (and herpes stomalitis). Masa paeds cakap herpes tu, I pandang Mr K, dia pandang I balik. Tanjat! RUpanya herpes is not only in STD disease , heŕpes stomalitis ni quite common dgn kanak2. Okay, new things learned.

Mula-mula dia selsema hari Selasa tu. Then rabu tu we went to see our paeds, dr nasir, in the morning. Then pergi makan lunch, balik rumah, his tempmspike tp 38.8 and 39.3 at 6.00pm. Knowing demam Dzayd yang akan melonjak naik sampai pernah 40, dengan menggigilnya especially pada waktu malam, plus baru keluar hospital pasal fits, we quickly ke emergency Ampang Puteri. And yes, that night, his temp tak kurang 38.5, menggigil sepanjang malam , and demam low temp hanya selepas 72 jam. He was testes for dengue, tapi negative, alhamdulillah.

It was a tough week. Memang Dzayd refused to eat and drink sebabkan ulcer yang penuh dalam mulut sehingga ke tekak. Even selepas balik hari Ahad pun, dia masih takut-takut nak makan dan minum. Another trip to dr nasir clinic semalam but alhamdulillah, nothing serious.

InsyaAllah, semoga Dzayd bertambah sihat.. and no more admission ke hospital lagi .... tak best duduk hospital tu


Posted via Blogaway